Skip to main content

CARA MUDAH MENGHILANGKAN WARNA RAMBUT

Assalamualaikum..



Sejak saya letak kotak "contact " kat bawah blog ni selalu saya dapat soalan2 dari pembaca blog saya.Ada orang yang dia tak boleh nak tinggalkan komen atas sebab2 tertentu jadi dia cuma bertanya melalaui "contact" yang saya sediakan di bawah blog ni.Awak pun kalau nak tanya saya apa2 soalan yang agak peribadi atau pun awak bukan pengguna gmail, dan tak dapat tinggal komen boleh la hubungi saya di "contact" tu ye..

Salah satu pertanyaan yang saya dapat hari ni berkaitan mewarnakan rambut ni.Dia tanya macam mana cara nak hilangkan warna rambut dia.Dia nak rambut dia kembali ke warna asal, Hitam..



Yang saya tahu memang ada cara2 tertentu supaya rambut awak kembali hitam tapi ambil masa jugak.Salah satu nya potong rambut awak..Boleh kalau nak potong sikit2.Potong bahagian bawah nya..nanti rambut tu makin panjang dan rambut hitam awak akan tumbuh.jadi potong la bahagian bawah tu sikit2 ye.

cara kedua nya ialah cuci rambut dengan baking soda.Ini langkah2 nya ye..



1-mula-mula cuci rambut dengan syampu anti kalamumur.Cuci hingga bersih dan bilas dengan air.
2-kemudian campurkan 1/2cawan  baking soda bersama air.
3-kacau hingga menjadi 1 adunan pekat.jangan ada yang berketul ye..
4-sapu bking soda tersebut ke seluruh rambut.Biarkan sampai kering.
5-Kemudian bilas dengan air bersih sehingga rambut bersih.
6-Cuci semula rambut dengan syampu untuk rambut biasa.
7-Sapu conditioner pada rambut dan bilas lagi hingga bersih.

Lakukan langkah2 ini 2 kali seminggu.Jangan lakukan terlalu kerap kerana ia akan merosak kan rambut anda.Paling kerap pun lakukan 4 hari 1 kali.Selamat mencuba..


Sekian...

Comments

  1. rambut warna hitam jugak cantik..tapi kalau rambut dah warna lain selain hitam pun cantik asalkan natural colour :)

    ReplyDelete
  2. rambut kalau dah hitam buat apa tukar jadi kaler lain..

    ReplyDelete
  3. lol....baru perasan ada contact kat bawah. kira boleh tanya soalan la yer? huhuhu

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah rambut lya msh still hitam lgi

    ReplyDelete
  5. Sesekali jadi kaunselor ok juga Dee
    Bila org bertanya Dee kenalah menggoogle dan mencari jawapan ye:)
    Baguslah Dee ni kan... tapi kakak tak pernah mewarna rambut. Tengok cantik suka:)

    ReplyDelete
  6. Wah, dah boleh jadi kak Seri Siantan ni nanti.

    ReplyDelete
  7. ingtkan akk nk bg jwpn botakkan terus.. kih2..

    ReplyDelete
  8. okk..kali ni dh bole cmmnt :)
    ok..bole bg petua ni kt kwn yg kalerkan rambut..senang je rupenye..

    ReplyDelete
  9. hahaha teringat zaman jahiliah masa remaja dulu color2 rambut ni. tapi light2 je la..

    ReplyDelete
  10. Terasa-rasa macam mendengar pendapat pakar pulak Kak Diana kita ni :) Saya memang tak pernah dye rambut. Bagi saya, kalau lagi hitam pekat warna rambut, lagilah cun aje di mata saya ni tau!

    ReplyDelete
  11. terbaik la blog ko nok...
    siap ada sesi soal jawab...
    banyak pahala kalau kita mudahkan urusan orang lain...
    semoga blog ko terus bermanfaat pada kita semua...

    ReplyDelete
  12. Senang buat kotak soalan camtu...bole bersoal jawab...hakak soka...rambut akak memang adal takde la itam sangat ada perang2 sikit....maklum la mak melayu bapak bugis...hahaha

    ReplyDelete
  13. Tak pernah kalerkan rambut seumur hidup. Hajat dihati teringin jugak tp bila pikir banyak kali, terus tak jadi...haha...

    ReplyDelete
  14. Tak pernah kalerkan rambut seumur hidup. Hajat dihati teringin jugak tp bila pikir banyak kali, terus tak jadi...haha...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …