Monday, 30 November 2015

CARA MUDAH MENGHILANGKAN WARNA RAMBUT

Assalamualaikum..



Sejak saya letak kotak "contact " kat bawah blog ni selalu saya dapat soalan2 dari pembaca blog saya.Ada orang yang dia tak boleh nak tinggalkan komen atas sebab2 tertentu jadi dia cuma bertanya melalaui "contact" yang saya sediakan di bawah blog ni.Awak pun kalau nak tanya saya apa2 soalan yang agak peribadi atau pun awak bukan pengguna gmail, dan tak dapat tinggal komen boleh la hubungi saya di "contact" tu ye..

Salah satu pertanyaan yang saya dapat hari ni berkaitan mewarnakan rambut ni.Dia tanya macam mana cara nak hilangkan warna rambut dia.Dia nak rambut dia kembali ke warna asal, Hitam..



Yang saya tahu memang ada cara2 tertentu supaya rambut awak kembali hitam tapi ambil masa jugak.Salah satu nya potong rambut awak..Boleh kalau nak potong sikit2.Potong bahagian bawah nya..nanti rambut tu makin panjang dan rambut hitam awak akan tumbuh.jadi potong la bahagian bawah tu sikit2 ye.

cara kedua nya ialah cuci rambut dengan baking soda.Ini langkah2 nya ye..



1-mula-mula cuci rambut dengan syampu anti kalamumur.Cuci hingga bersih dan bilas dengan air.
2-kemudian campurkan 1/2cawan  baking soda bersama air.
3-kacau hingga menjadi 1 adunan pekat.jangan ada yang berketul ye..
4-sapu bking soda tersebut ke seluruh rambut.Biarkan sampai kering.
5-Kemudian bilas dengan air bersih sehingga rambut bersih.
6-Cuci semula rambut dengan syampu untuk rambut biasa.
7-Sapu conditioner pada rambut dan bilas lagi hingga bersih.

Lakukan langkah2 ini 2 kali seminggu.Jangan lakukan terlalu kerap kerana ia akan merosak kan rambut anda.Paling kerap pun lakukan 4 hari 1 kali.Selamat mencuba..


Sekian...

CARA WARNAKAN RAMBUT TANPA DIKETAHUI IBU BAPA

Assalamualaikum..



Budak-budak sekolah  sekarang ni walaupun masih dibangku sekolah tapi citarasanya mengalahkan orang dewasa.Masing-masing  dah tak sabar nak jadi dewasa.Semuanya nak mengikut fesyen semasa..Dari gadget, fesyen pakaian , beg dan juga rambut.

Mewarnakan rambut bukan lah satu perkara baru .Sejak bertahun-tahun lamanya ramai wanita yang mewarnakan rambut atas sebab2 dan alasan yang mereka sendiri sahaja tahu.Tapi kebanyakan ibu bapa tidak suka jika anak-anak mereka mewarnakan rambut.Apalagi jika warna yang digunakan tu agak terang dan bakal menjadi buah mulut orang lain.

Tapi jika  menggunakan taktik seperti yang dilakukan remaja ini mesti mak ayah awak tak tahu pun yang awak warna kan rambut..tengok ni..


Rambut remaja ni diwarnakan di bahagian dalam nya sahaja.Jika di selak baru lah kelihatan warna rambutnya..Nampak nya ibu ayah lepas ni rajin2 la usap2 kepala anak2 remaja tu ye.Mana tau selak2 sekali keluar pelangi...Ha!!demam panas terus mak ayah dia..hahah.

kalau selak2 sekali nampak kutu , itu cerita lain ye..ekekek..


sekian..



RESEPI CUCUR JAWA MUDAH DAN SEDAP.

Assalamualaikum...

Cucur Jawa ni kalau di sabah orang panggil Penyaram..Ni pun tahu sebab Asya Lya yang bagitau.Bila saya letak je gambar kuih ni  kat facebook dan IG rupanya ada yang tak pernah makan pun kuih ni.Tak tahu rasanya macam mana.Jadi nak merungkai teka teki rasa sebenar cucur jawa ni awak kena la buat ye.Nak resepi saya boleh bagi..percuma saja..heheh..Senang je nak membuat nya.cuma yang rasa leceh sebab kita kena peram dulu adunan ni dalam sehari.Esok nya baru boleh goreng.itu cara saya la..tak Tahu la kalau ada yang buat , bancuh hari ni , hari ni jugak goreng..boleh share nanti ye..


Tengok tekstur dalam nya tu..berongga2 macam tu..Kuih ni kalau manis memang sedap..tapi yang tak boleh manis sangat tu kurang kan lah gula ye.tapi untuk resepi saya ni bancuhan nya memang sedap la.Saya tak tahu la kalau sukatan gula tu boleh mempengaruhi tekstur kuih ni.Try la buat ye..


RESEPI CUCUR JAWA MUDAH DAN SEDAP SUKATAN CAWAN

Bahan-Bahan :-

2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan gula merah 
1 cawan gula pasir
2 cawan air
secubit garam

Cara-caranya:-

1- gula merah dimasak bersama dengan air...masak sampai gula larut .kemudian ketepikan..tunggu sampai air gula sejuk.

2- Bila dah sejuk tapis kan air gula tu.. kemudian masuk kan tepung gandung dan tepung beras.kacau sampai sebati dan kemudian peram semalaman.

3-Pagi esok nya dah peram adunan tu, kita goreng la dia..Guna minyak sikit je.senduk kan satu senduk je adunan tu dan goreng la..

4- nanti dia masak perlahan2.jadi kena sabar la..lama kelamaan tengah dia akan kembung naik comel je..kemudian terbalik kan..tunggu sampai agak2 masak..angkat le..

5- ulang langkah menggoreng sampai adunan habis..


Nak masak ni kena sabar sebab kena buat satu2.jadi ada baiknya pakai la dua dapur ye...4 dapur lagi best.Jangan tak cuba tau sebab rasanya memang sedap.Kena pulak dengan kopi O time hujan2 ni..hehe...


sekian..


SET PENJAGAAN KULIT WAJAH MEAKEY DIJAMIN TANPA MERKURI

Assalamualaikum...

Seminggu lepas saya nampak ada rakan di facebook yang berkongsi cara nak check kalau-kalau produk kecantikan yang kita guna tu ada merkuri.Nampaknya dah ramai yang sedar bahaya merkuri yang terkandung dalam produk kecantikan...Bagus!! Pemilihan produk kecantikan perlu lah dilakukan dengan teliti supaya tak memudaratkan kulit kita.Salah satu produk yang saya nak cadagkan disini ialah MEAKEY...Saya jamin produk ni memang bebas merkuri dan bahan lain yang boleh merosak kan kulit kerana MEAKAY dihasilkan dengan kerjasama Biotech di bawah  kementerian sains dan teknologi..Jadi ini bukan produk yang dijenamakan semula ye..Ini produk sebelum dia orang bikin memang penuh dengan kajian demi kajian.



Meakey di datangkan dalam satu set penjagaan kulit khas untuk mereka yang menghadapi maslah jerawat, jeragat, kulit kusam dan parut hitam.Sesiapa yang ada masalah -masalah kulit seperti yang dinyatakan tu , set meakey memang dicipta kan khas untuk kulit anda.Dihasilkan dari bahan semula jadi yang berasaskan tumbuhan ,  dijamin selamat dan HALAL


Sekarang meh saya nak kenalkan satu2 produk dalam set ni ye.Tak kenal maka tak cinta. :)


*MEAKEY Flawless Treatment Cream Spf50
yang ni untuk kita pakai sebelum kenakan alat solek.nak pakai ni saja pun boleh.Bukan faundation tapi natural cc cream.Untuk lindungi kulit kita.Yang ni kalau pakai sampai tertido pun tak jadi masalah..Nama pun untuk lindungi kulit kan??



*Pores Refining Toner
Yang ni yang paling best.menghilangkan kekotoran, menutup liang2 roma dan boleh hilangkan bekas2 jerawat kat muka awak tu sampai jadi licin.Pakai kena disiplin la.Pakai hari2...2 minggu dah boleh nampak dan rasa licin kulit kita.

*Refreshing cleanser 
Yang ni ada macam mint sikit bila pakai.sebab tu lepas cuci muka jadi segar je.tak de la nampak kusam je.Boleh menghaluskan kulit wajah kita.Ni yang buat muka kita nampak berseri je walaupun tak makeup..

*Renewal Night Serum
Night serum ni saya tahu ramai yang selalu lupa nak pakai.tapi tahu tak ini lah yang menjaga kulit kita dan memperbaiki kulit kita sepanjang kita tidur.lepas ni sila guna night serum ye cik puan sekalian.kata nak cantik..amalkan Meakey Renewal Night Serum  setiap malam, comfirm hilang jerawat, bekas jerawat, kulit pun tegang dan lingkaran bawah mata pun tak de.

Mesti ramai yang tertanya-tanya apa bahan-bahan yang terdapat dalam set skincare Meakey ni sampai begitu dasyat dia punya kesan?Meakey dihasilkan dari bahan2 yang semulajadi seperti coconut oil, sireh, vitamin E, ekstrak buah, tea tree oil , ekstrak argan dan phyto stemcell..Semuanya bahan2 yang memang kita sedia tahu banyak kebaikan nya.



Ok..cerita panjang tak guna kalau tak cuba.
untuk 1 set meakey ni harganya cuma rm169 sahaja.
Boleh hubungi :-

JULIE - 012 240 8518 

untuk maklumat lanjut layari laman web :

www.meakey.com
www.meakeybeauty.blogspot.my

Instagram: meakeybeauty

facebook page: meakey skin care HQ



sekian...

Sunday, 29 November 2015

SURAT CINTA UNTUK DIANA...

Assalamualaikum....



pernah dapat surat cinta....???
masih simpan surat cinta yang awak dapat sampai sekarang???

simpan elok2 ye..
kalau dapat kat anak, dia baca mesti dia gelak..
kita sendiri pun tak sanggip nak baca surat cinta kita dulu kan???
hahahah...

surat cinta diatas bukan ditujuakan pada tuan blog ye...
heheh..


sekian.....

Friday, 27 November 2015

ENTRY YANG PAGEVIEW TINGGI

Assalamualaukum...



Tak tahan betul dengan batuk ni..
Sampai saya terpaksa dongak ke atas  kalau nak batuk..
kalau tidak memang tak lepas pun nak batuk..
Doakan saya sembuh cepat ye...

Bila tak sihat ni memang susah la nak update blog macam selalu.
Satu hari mampu satu entry je..
Tapi Alhamdulillah..Pageview masih lagi 10k ke atas..

Ada juga yang kata kat saya..
"ala..tulis pasal artis tinggi la pageview tu.."

kalau nak tahu bila saya tulis pasal artis page view untuk
entry tu cuma ada untuk sehari je..dalam 100-200 pageview saja..
esok lusa dah tak de orang baca entry pasal artis tu..
Bukan hari2 pun saya tulis pasal artis.
sehari sekali..itu pun dalam seminggu adalah 2,3 kali tulis pasal artis.

Pageview saya hari2 tu semuanya dari entry yang tak de kaitan langsung dengan artis.
Tak percaya tengok gambar bawah ni..
satu pun tak de pasal artis.


Lagipun entry pasal artis tu
saya tulis bila dah takde benda nak tulis.
Blog saya ..kan??sukahati saya la nak tulis apa..
betul tak??hahahahh.

Lagipun dah nama pun blog campur2..
semua benda saya boleh tulis dalam ni..
tak de masalah ..kan??
yang ada masalah boleh pilih sama ada nak baca atau pun tidak..
tak de paksaan...


Sekian..

5 PUNCA MATI PUCUK DIKALANGAN LELAKI

Assalamualaikum...



Mati pucuk bukan satu perkara yang harus dipandang ringan oleh lelaki.Ada banyak punca mengapa mati pucuk berlaku.Bagi lelaki mereka merasakan mati pucuk adalah pengakhiran bagi segala-galanya.Dengan beberapa kaedah rawatan mati pucuk boleh diubati.namun punca nya harus diketahui .Antara punca mati pucuk ialah:-

1. Penyakit Endokrin
sistem endokrin badan menghasilkan hormon yang mengawal metabolisme, fungsi seksual, perasaan, dan banyak lagi.

Diabetes adalah satu contoh penyakit endokrin yang boleh menyebabkan lelaki mengalami mati pucuk. Diabetis boleh memberi kesan kepada keupayaan tubuh badan untuk menggunakan hormon insulin.

Salah satu kesan sampingan yang berkaitan dengan kencing manis kronik adalah kerosakan saraf. Ini memberi kesan kepada sensasi zakar. Komplikasi lain yang berkaitan dengan diabetes ialah  terjejas aliran darah dan paras hormon. Kedua-dua faktor boleh menyumbang kepada mati pucuk.

2. Neurological dan saraf Gangguan
Beberapa keadaan  neurologic boleh meningkatkan risiko mati pucuk. Keadaan saraf menjejaskan keupayaan otak untuk berkomunikasi dengan sistem pembiakan. Ini boleh menghalang seorang lelaki daripada mencapai ereksi.

Gangguan neurologi yang berkaitan dengan mati pucuk termasuk:

Penyakit Alzheimer
otak atau tulang belakang tumor
multiple sclerosis
stroke
temporal lobe epilepsy

Lelaki yang mempunyai pembedahan kelenjar prostat juga boleh mengalami kerosakan saraf yang menyebabkan mati pucuk.

Penunggang basikal jarak jauh juga boleh mengalami mati pucuk sementara. Ini adalah kerana tekanan yang berulang-ulang di bahagian punggung dan kemaluan boleh menjejaskan fungsi saraf.



3. Mengambil ubat-ubatan
Mengambil ubat-ubatan tertentu boleh memberi kesan kepada aliran darah, yang boleh membawa kepada mati pucuk.

Contoh ubat-ubatan yang diketahui menyebabkan mati pucuk termasuk:

alpha-adrenergic blockers, termasuk tamsulosin (Flomax)
beta-blockers, seperti carvedilol (Coreg) dan metoprolol (Lopressor)
ubat-ubatan kemoterapi kanser, seperti cimetidine (Tagamet)
pada sistem saraf pusat, seperti alprazolam (Xanax), diazepam (Valium), dan codeine (terdapat dalam pelbagai ubat berjenama)
perangsang sistem saraf, seperti kokain atau amfetamin
diuretik, seperti furosemide (Lasix) dan spironolactone (Aldactone)
hormon sintetik seperti leuprolide (Eligard)

4. Cardiac-Related Conditions
Keadaan yang memberi kesan kepada jantung dan keupayaan untuk mengepam darah dengan baik boleh menyebabkan mati pucuk itu. Tanpa aliran darah yang cukup untuk zakar, seorang lelaki yang tidak dapat mencapai ereksi.

Aterosklerosis, satu keadaan yang menyebabkan saluran darah menjadi tersumbat, boleh menyebabkan mati pucuk. Kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi (hipertensi) juga dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk mati pucuk.


Klik untuk dapatkan serum khas untuk lelaki.

5. Faktor-faktor Gaya Hidup dan Gangguan emosi
Untuk mencapai ereksi, seorang lelaki mesti melalui fasa keseronokan. Fasa ini boleh menjadi tindak balas emosi. Jika seorang lelaki melakukan gangguan emosi, ini memberi kesan kepada keupayaan untuk menjadi ghairah.

Kemurungan dan kebimbangan juga memberi kesan peningkatan risiko untuk mati pucuk. Kemurungan adalah perasaan sedih, hilang harapan, atau tidak berdaya. Kelesuan berkaitan dengan kemurungan juga boleh menyebabkan mati pucuk.

Kebimbangan pada prestasi boleh menjadi satu lagi punca mati pucuk. Jika seorang lelaki yang tidak dapat mencapai ereksi pada masa lalu, dia takut dia tidak akan dapat mencapai ereksi pada masa hadapan. Seorang lelaki juga mungkin mendapati ia tidak dapat mencapai ereksi dengan pasangan  tertentu. AdAa jga lelaki yang mempunyai ereksi penuh apabila melancap atau ketika tidur, namun tidak dapat mengekalkan ereksi ketika melakukan hubungan.

Penyalahgunaan dadah seperti kokain dan amfetamin juga boleh menyebabkan mati pucuk. Penyalahgunaan alkohol juga boleh menjejaskan keupayaan lelaki untuk mencapai atau mengekalkan ereksi. Berjumpa dengan doktor anda jika anda  mempunyai masalah penyalahgunaan dadah..Sekurang2 nya ia boleh mengubah masa depan anda.



Mati pucuk boleh mengubah hidup manusia dan memberi kesan kepada harga diri.Tua bukan lah salah satu punca terbesar mati pucuk. Banyak kaedahd yang boleh membantu seorang lelaki mendapatkan semula fungsi seksual



sekian...

Thursday, 26 November 2015

APA TINDAKAN SAYA JIKA ANAK-ANAK BATUK?

Assalamualaikum...

Sebenarnya dah 3 hari saya batuk sampai nak tidur malam pun tak nyenyak.Kejap2 terjaga sebab batuk ni..Saya tak de ambil apa2 ubat.Cuma berpantang tak makan benda berminyak dan yang berkacang . Malam tadi pun makan malam saya buat kan sup ayam yang tak payah tumis2 bawang bagai.semuanya masuk dalam satu periuk dan masak je sampai ayam betul2 masak.

kalau nak cerita tentang tips2 anak batuk, atasi masalah anak kerap batuk dan sebagainya memang banyak info2 yang kita akan dapat dari google ni..Saya pun ada juga guna beberapa petua yang sya jumpa di google.Yang penting kita usaha untuk menyembuhkan penyakit selain berdoa semoga kesihatan anak2 beransur pulih..



Ubat batuk?Buat masa ini cuma anak pertama saya saja yang pernah diberi ubat batuk beberapa tahun lalu..Anak kedua saya yang berusia 3 tahun pernah diberi ubat batuk tapi dia muntah kan balik sebelum dia telan dan sejak tu saya tak pernah beri anak makan ubat batuk. kalau pergi klinik doktor akan beri ubat batuk tapi tak pernah diaorang makan..tapi saya tetap bawa mereka ke klinik untuk pemeriksaan risau kalau ada apa2 penyakit lain.

Masa mula2 dulu marah jugak saya pada anak2 yang tak mau makan ubat bila batuk.Ye la..hati ibu mana lah yang sanggup dengar anak dia setiap malam batuk dan susah nak tidur..kan?/tapi semakin lama saya rasa yang lebih baik anak2 saya tak terlalu manja dengan ubat.Setakat selsema dan batuk baik mereka sembuh dengan sendiri.tapi macam saya kata tadi , saya tetap pantau dan dapatkan pemeriksaan doktor.


Apa yang saya beri jika anak batuk..?selalunya saya akan beri pati delima,atau pun jus apple tanpa gula.Saya tak pernah beri madu pada anak kerana mereka tak suka kan rasa dan bau nya.Untuk anak bawah setahun saya pernah baca yang madu tidak sesuai untuk mereka..jadi mungkin sebab tu anak2 saya tak gemar madu sebab tak pernah diberi sejak kecil..saya juga memberi mereka minum banyak air sebab cara ni akan membuatkan kahak lebih mudah dikeluarkan.


sekian..

Wednesday, 25 November 2015

ASYIK SALAH KAN ORANG LAIN JE..BILA NK MENGAKU SALAH SENDIRI??

Assalamualaikum..



Budaya menyalahkan orang lain sekarang ni nampak makin menular
dikalangan masyarakat kita..
Bila si A buat salah kita terus akan menyalahkan pihak ;lain
sedangkan jelas dan nyata kesalahan di pihak A

Prestasi pasukan bolasepak merundum..asyik kalah je..
Kita salah kan FAM..
padahal pemain tu yang tak hebat mana pun..
semua lembik2..

Pelajar sekolah bunuh diri sebab gagal peperiksaan..
Kita salah kan ibu bapa dan guru2..
sedangkan budak2 lain pun ada je yang mak pak
dia garang macam singa kalau gagal ujian tapi tak de pulak sampai nak bunuh diri.

Anak gadis lambat kahwin sampai jadi anak dara tua.
kita salah kan mak ayah yang suka2 letak hantaran berbagai.
Sedangkan yang selalu kita nampak selama ni
si anak tu kalau nak kawen dia punya list persiapan sampai 3 helai muka surat.
mak ayah kat kampung tak tau apa pun..
Cuma letak harga mas kawen dan hantaran je..
yang si anak beria nak pelamin bertingkat , kek bertingkat, gaun bertingkat tu siapa suruh..
tu belum campur bayaran jurugambar pra wedding , pra tok nenak dia la apa..

Tak tutup aurat kita salah kan JAKIM
Cakap JAKIM tak tegas.
Agaknya dia nak JAKIM tunggu depan rumah hari2 ke .
Nampak je keluar rumah pakai seluar ketat terus tangkap.
macam tu??

Semuanya bergantung pada diri sendiri sebenarnya..
yang lain tu bukan penyebab utama pun.
kalau kau betul2 nak buat
datang lah tekanan dari mana sekali pun
tak de kau peduli semua tu..

sekian..

PEMINAT MINTA FOUZIAH GOUS JANGAN SOROK ANAK

Assalamuaaikum...



Sejak dari dulu lagi ramai artis yang tidak suka mendedahkan
kehidupan peribadi mereka termasuk la gambar anak2.
Kalau zaman dulu sebelum penggunaan internet meluas,
tak ramai yang tahu berita artis kahwin, artis beranak , artis bercerai..
Tapi sekarang perkara2 begitu tak dapat nak disorok.
kalau tak artis tu yang dedahkan sendiri, peminat pulak yang sibuk nak jadi paparazzi.

Baru2 ni Fouziah Gous yang sedang menanti kelahiran anak
sulung nya meminta orang ramai supaya mendoakan
keselamatan nya dan baby yang bakal  dilahirkan nanti..
permintaan nya itu membuatkan ramai meminta supaya selepas melahirkan nanti dia tidak
menyembunyikan wajah anak nya seperti yang dilakukan oleh artis-artis  lain.

Baru-baru ini pelakon Lisa Surihani dikhabarkan kesal
dengan pihak yang menyebarkan gambar anak nya ketika
mereka membeli beli belah disebuah pusat membeli belah.
Banyak pihak yang kecewa dengan pasangan suami isteri ini gara-gara
terlalu menyembunyikan anak mereka hingga tidak memberi
peluang kepada peminat-peminat yang selama ini menyokong mereka .



Macam tu la bila jadi artis popular.
Semua benda dan perkara kalau boleh
peminat nak kongsi dengan mereka.
Kalau tidak dikata nya sombong dan lupa diri.

Ada orang yang memang sorok wajah anak sebab
kepercayaan yang diamalkan sejak turun temurun.
namun ada juga yang sorok hanya sebab nak kan privacy
supaaya tak diganggu dalam tempoh berpantang

Peminat sepatutnya lebih memahami dan memang kebanyakan wanita
tak suka diganggu ketika selepas melahirkan anak.
tapi kalau setakat nak kongsi gambar sekeping dua untuk peminat tak salah kot.
Cuma macam saya kata tadi mungkin mereka ada
pantang larang melebatkan hal2 macam tu..siapa tahu..kan??


sekian..

Tuesday, 24 November 2015

RESEPI PIZZA SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Petang tadi saya buat Pizza utuk anak2...Anak2 saya ni bukan penggemar cheese..Tapi pizza memang diaorang suka.Sebulan entah berapa kali order pizza.Kadang2 kesian tengok adik2 penghantar pizza tu hujan2 pun hantar pizza ke rumah sebab anak2 saya ni kalau hujan lagi la diaorang nampak pizza je..

Sebenarnya saya dah lama nak buat pizza tapi sebab benda senang dapat..Order je..tunggu 20 minit dah sampai.Jadi kata nak buat sendiri tu memang malas je..

Tapi petang ni masa keluar , lama pulak keluar hari ni.terlintas nak buat pizza la..Bahan2 semua dah ada..Yang tak de cuma Cheese..Pi kat satu pasaraya tu,  yang ada Cheddar cheese je..Ambik je la..Kalau ada mozarella lagi sedap..Cheddar pun sedap.Tapi cheddar ni macam masin sikit..jadi kalau nak letak cheddar cheese , baik letak sikit je..tak payah sampai menimbun macam guna mozarela..


Tapi kalau nak cheese yang sedap yang bila bakar jadi keemasan macam gambar kat atas tu korang  boleh tukar dengan cheese yang lebih sedap.Yang paling sedap cheese campuran mozarella, cheddar dan parmesan...ada jual kat pasaraya..Kalau tak salah saya harga nya dalam rm15 ke rm17 sebungkus.Rasanya memang sedap ,Bila bakar bau wangi je..

Bagi yang nak belajar buat pizza meh la saya tunjuk kan resepinya..Senang je pun ..Anak saya Maisara yang umur 8 tahun pun tahu buat.

Bahan-bahan nya

3 cawan tepung gandum (saya guna cawan teh tu je )
1 paket Yis kering (11g)
secubit garam
1 sudu kecil gula.
1/2  sudu   minyak zaitun
1 cawan air suam

topping
tomato puri
sosej (potong ikut suka nak besar mana dan siaz apa)
cendawan butang
isi ayam yang dihancur kan
Cheese

cara-caranya

1-masuk gula ke dalam air suam.kacau dan kemudian masuk kan yis.kacau dan ketepi kan..(tunggu 5 minit)

2-.buat lubang kat tengah2 tepung dan masuk kan  minyak zaitun dan yis .kemudian sebatikan dan uli sampai jadi doh.

3-sapu bekas doh dengan minyak.dan lumur doh dengan minyak zaitun..tunggu sampai doh naik berganda2.dalam 30 minit lebih kurang

4-kemudian tekan doh tu bagi angin keluar dan uli sikit.

5-bahagikan lah doh kepada beberapa adunan.saya pun tak ingat saiz loyang saya ni berapa.tapi dapat 3 adunan..puas la makan..hehe

6-ambil satu adunan nak mula leperkan dalam loyang pizza.sebelum tu sapu minyak dulu kat loyang tu ye.

7-ada yang cucuk2 adunan pizza yang dileperkan tu dengan garfu..tapi saya tak cucuk pun..nak cucuk2 pun boleh..mana tau kalau cucuk lagi sedap..kan?

8-kemudian sapu la tomato puri kat atas pizza.kalau suka banyak sapu banyak.tapi kami suka sikit je sebab tak suka rasa tomato..heheh..kalau nak sapu sos cili pun boleh..untuk yang suka pedas ..

9- letak juga bahan2 lain ikut kegemaran,..sosej isi ayam, boleh letak daging kisar, tuna atau serunding.

10- akhir sekali letak cheese..

11- kemudian bakar selama 30 minit dengan suhu 200...bergantung pada oven masing2.


Untuk minyak tu boleh  guna minyak masak je kalau tak de minyak zaitun.Untuk buat doh pizza ni saya banyak membaca dari blog2 lain macam blog kak azie kitchen, blog kak zalinzalina dan banyak blog lain..Orang kata nak belajar tak boleh dari satu guru je..kena belajar dari ramai orang.InsyaAllah memang menjadi dan sedap.nak dapatkan idea untuk topping tu buka je la laman web pizza hut tu..tengok topping diaorang pakai...Boleh la pelbagaikan lagi topping untuk pizza ni..



selamat mencuba..


sekian..

Monday, 23 November 2015

KALAU DULU CUMA ADA SIARAN TV BERBAYAR MESTI SAYA TAK DAPAT TONTON TV

Assalamualaikum...



Masa saya kecik2 dulu saya selalu terfikir
kenapa la orang suka dengar radio..
sebab masa tu saya memang suka tengok tv berbanding radio..
jadi tv tu macam benda paling best la bagi saya..
kalau nak tahu saya rela tak de telefon bimbit berbanding tv tau..hahah

Bila saya baca artikel kat sini
tentang DTTV rasa macam cemburu pulak.
DTTV ni ialah tv digital.
Negara2 lain sudah lama ada DTTV ni.
Cuma di negara kita ni je baru nak dilancarkan beberapa bulan lagi..


Kalau nak tahu negara mana yang dah sekian lama
menggunakan DTTV ni boleh la baca kat sini.

Tapi pendapat saya la..
kalau la dari dulu tak de siaran percuma  dan yang ada cuma astro
memang tak merasa la saya ni tengok tv..
sebab nak makan pun tak cukup ni kan pulak
mak saya nak bayar untuk siaran tv..
heheh

Cakap pasal pelancaran DTTVdi malaysia  ni..
Kita kena ada set dekodar dia sendiri.
nanti baca lah kat sini cemana di berfungsi semua tu..
Sebab ikut yang saya faham, 
bila kita ada DTTV ni kita akan dapat semua siaran.
tak payah dah langgan astro..
Nanti baca la ye..kat sini..(KLik)



sekian..

INI CARA YANG BETUL UNTUK MAKAN KEPAK AYAM

Assalamualaikum...



Ada orang kata tak elok makan kepak ayam..
Tak elok kalau makan hari2 sebenarnya..
kalau makan sebulan sekali tak pe kot..hehehhe...
Alasan tak boleh makan kepak ayam juga
dikatakan kerana ayam di suntik steriod dibahagian kepak nya..

Tapi bagi saya la..
bila ayam tu disuntik di kepak bermakna
seluruh bahagian ayam tu terkesan dengan steroid
.bukan dibahagian kepak nya sahaja..

kalau kepak ayam paling sedap bila di goreng.
Saya pulak kalau beli ayam seekor tu,
bahagian kepak ayam tu biasanya saya buat sup je..
kalau goreng tak laku la kat rumah ni..

Satu lagi bila dibuat rendang..
wah..bahagian kepak la paling sedap bila dibuat rendang ayam.

Saya pernah juga bila pi beli ayam kat pasaraya
saya nampak orang yang pilih kepak je ..
Mungkin dia penggemar kepak ayam goreng.
Agaknya satu rumah suka kepak ayam..
hati2 tau..takut gemuk..:p



Kat rumah saya ni anak2 tak suka kepak ayam goreng
sebab ianya susah nak di makan..
pada siapa2 yang rasa makan 
kepak ayam sangat susah nak dimakan 
boleh la baca entry ni.
Dia tunjuk kan cara2 betul macam mana 
cara untuk makan kepak ayam.

Bila saya baca entry ni terus tekak ni
teringin nak makan kepak ayam goreng.
nampak sedap la pulak..ekekek..

sekian..


BETUL KE GURU YANG PENYAYANG AKAN BUAT ANAK MURID SAYANG?

Assalamualaikum...



Kesian betul kat cikgu yang keretanya dicalarkan
dengan perkataan "babi" dipercayai dilakukan oleh anak murid nya.
Kejadian berlaku di hujung2 seisi persekolahan pulak tu.
Dah tentu cikgu nya rasa sedih..
Sedih dengan sikap anak murid dan sedih berapa pulak nak kena
labur untuk hilangkan perkataan "babi " dikeretanya tu..
Calar di kereta boleh hilang tapi calar dan luka di hati sampai
bila2 akan terkesan.
Harap2 cikgu tu dapat la memaafkan anak murid nya.
Takut anak muridnya tu bebal sampai tua sebab ilmu tak boleh masuk
gara-gara derhaka kat guru.

Selalunya guru yang macam mana yang akan jadi sasaran anak murid macam ni ye?
dah tentu kita akan kata , cikgu ni mesti garang sangat sampai anak murid benci..
mesti cikgu ni ada buat apa2 yang buruk pada anak murid.
mesti cikgu ni begitu begini..dan sebagainya..

Saya terbaca satu komen ni..



Dah nama pun cikgu..
Tanggungjawab dia untuk menegur anak murid dia.
kalau dia nampak benda tak elok yang anak murid dia buat,
tapi dia diam kan saja, itulah cikgu yang paling teruk di dunia.
Dia datang sekolah semata2 sebab nak gaji je.

Bukan semua anak murid suka kelakuan jahatnya di tegur.
Boleh dikatakan ramai nak murid yang tak suka cikgu tegur salah dia.
tak kira lah cikgu tu tegur dengan cara baik atau kasar.
Dia akan anggap cikgu tu penyibuk dan mengganggu dia je.

Kalau dapat anak murid yang baik,
cikgu layan dia penuh mesra , boleh gurau2,
memang dia pun akan sayang cikgu dia tak kira cikgu marah ke tidak.
yang ni dalam 20 % je..

Tapi kalau dapat yang jenis ketegaq,
time cikgu gelak2, buat lawak.. dia suka..
tapi time tegur salah dia terus sentap.
terus cikgu tu masuk dalam senarai cikgu paling dibenci.

Saya pun pernah sekolah..
saya bercampur dengan kawan2 yang baik dengan cikgu
dan kawan2 yang meluat kat cikgu..
saya nampak semua ni dalam diri mereka.

kadang2 saya pun heran..
cikgu ni punya la baik, tapi kenapa ada murid yang
boleh gelar cikgu tu dengan gelaran yang tak baik..
Rupanya sebab cikgu tu pernah tegur salah dia je.

Jadi..pendapat saya..
Tak semestinya cikgu yang baik dan penyayang tu
anak murid akan sayang..

Apa pun kesian kat cikgu ni..kan??
lepas ni cikgu2 pi sekolah bawak basikal je la..
kalau anak murid rosak kan  basikal tak la mahal kos nak baiki nya..
kereta simpan kat rumah..jaga baik2..
nak tips jaga kereta..ni ha!!klik kat sini..
tips jaga kereta supaya sentiasa dalam keadaan tip top!!

sekian..

Sunday, 22 November 2015

APA LAH YANG BEST SANGAT KAT IKEA TU??

Assalamualaikum..



Kenapa kena beli barang di IKEA?
Ramai yang tertanya2 kenapa IKEA?
kenapa tak beli je kat kedai2 biasa tu?

kalau nak tahu sangat kenapa ramai yang suka beli
barang2 di IKEA kena la baca kat sini..
mesti awak pun akan setuju..

Memang la kita yang dok jauh2 ni tak teringin pun nak pi..
Dah tentu jauh..tak terasa pun nak pergi..kan??

"alah..rumah saya depan IKEA tu je..
pun tak de rasa nak pergi.."

sebab kau tak de tujuan untuk pergi..
kalau ada tujuan nya dah tentu kau pergi..kan??

Selera orang lain2..
kalau rumah saya dekat dengan IKEA saya pun pergi..
tu pun kalau ada benda nak beli..
kalau tak de kita kita dok rumah jela..

Tak payah nak mengutuk2
orang yang berpusu2 ke IKEA yang baru buka tu ye..
Nama pun hari pembukaan..mesti lah ramai yang datang..
Dah memang tempat tu dibuka untuk orang datang.
Kita yang tak nak pergi, dok je diam2..
mana tahu entah2 minggu depan kita pulak yang nak kesana.

Baca kat sini...Lepas baca baru tahu kenapa ramai '
suka membeli kat Ikea..
Ada tu tak beli pun..saja jalan2 cuci mata..pun seronok tau..
Lepas baca ni mana lah tahu tiba2 terdetik kat hati nak 
pergi IKEA jugak.
Bukan tempat tak elok pun..
tak salah pun kalau kita pergi..


sekian..

Saturday, 21 November 2015

RANCANGAN THE HOUSE MENAMPILKAN ADIK BERADIK EMMA MAEMBONG DIANGGAP SAMPAH

Assalamualaikum...

Siapa dah tonton rancangan The House?
rancangan ni tentang aktiviti seharian 3 adik beradik
yang terdiri dari Emma, Yaya dan Chacha Maembong.
Kalau anda peminat anak2 maembong ni
mungkin rancangan ini sangat menarik di mata anda..


Tapi yang tak minat..(tak minat yang saya maksudkan bukan bermakna benci)
anda akan merasakan rancangan ini adalah rancangan yang 
hanya sekadar hiburan semata-mata.
Walaupun dalam rancangan ini anda akan lihat betapa erat hubungan adik beradik ini
dan bagaimana mereka menghadapi beberapa keadaan 
yang "terdesak" bersama-sama namun ianya masih kelihatan 
rancangan yang membosan kan dan khas untuk peminat-peminat Emma, Yaya dan ChaCha sahaja.



Sebelum ni saya pernah terbaca satu komen tentang rancangan ni 
yang dikatakan hanya sesuai kalau ditayangkan di astro ceria kerana 
ketiga-tiga beradik ini tingkah nya seakan kanak-kanak sahaja.
nampak terlalu gedik untuk tontonan orang dewasa.



Zaman sekarang dah tak sama macam dulu.
Dulu orang tak de ruang untuk mengkritik apa2 rancangan pun.
mereka terima apa saja yang disiarkan.
Tapi sekarang dah lain..
penonton dan bijak menilai dan dah terbuka ruang untuk mengkritik
rancangan2 yang disiarkan.
jadi harapnya penerbit2 rancangan televisyen ni dapat lah
memikirkan rancangan yang lebih berfaedah dan mesej nya lebih jelas
dan mudah diterima penonton.

kalau rasa rancangan he House ni tak berfaedah apakata
anda tonton video  rancangan yang boleh buat anda juga rasa
nak berjaya dan bersaing dengan mereka ini (klik)..
rasa-rasa anda lebih hebat dari mereka kah??

sekian..

JANGAN JADI ARTIS KALAU TAKUT ORANG CURI -CURI AMBIL GAMBAR KAU

Assalamualaikum...

                                             

Kalau tengok portal2 hiburan dari barat nun
memang banyak gambar2 dari paparazzi diaorang..
Kebanyakan nya  gambar curi..
perkara ni memang ramai selebriti tak suka.
tapi tak pernah lagi ada yang pertikaikan sebab sekurang
kurang nya memberi publisiti percuma pada diaorang.

Tapi ada sorang artis Malaysia ni yang
nampaknya tak berapa suka bila tiba2 saja
dia menyedari ada  orang awam yang mengambil gambar nya
ketika dia sedang mkan di sebuah kedai makan.
Yang kelakarnya siap suruh minta izin dulu sebelum ambil gambar..



Altimet mendakwa lelaki tersebut ingin mengambil gambar nya,
lantas dia terlebih dahulu mengmbil gambar lelaki berkenaan
dan memuat naik ke laman IG dan facebook nya.

Tindakan nya itu membuatkan ramai
pengikut laman sosialnya yang mempertikaikan
tindakan nya dan ada yang mendakwa dia
seorang yang berlagak.

Pelik jugak macam mana dia tahu lelaki tu nak ambil gambar dia.
Entah2 ambik gambar orang kat belakang dia tu..ehhehe
dan kalau kata tindakan lelaki tu
tak elok , bagaimana pulak dengan tindakan dia sendiri
yang memuat naik ke laman sosial tanpa
kebenaran lelaki tersebut?
Bukan kah ianya juga dianggap tidak beradab?

Lagipun tak salah lelaki tu nak ambil gambar dia.
Bukan semua orang ada keberanian nak tegur
artis yang dia jumpa depan mata.
Perkara biasa la orang ambil gambar kita sebab kita artis.

kalau tak suka orang ambil gambar kau, 
jangan keluar rumah, jangan jadi artis..
kalau nak makan jangan makan kat kedai2 di malaysia ni.
Pi makan kat luar negara nun..
kat Dhaka bangladesh..Tak de siapa kenal kau..
Ada banyak lagi tempat2 best yang kau boleh pergi.
nak tau kat mana lagi yang best sangat tu ..klik sini..



sekian..


ORANG TU KHATAM QURAN KAU PULAK YANG SENTAP

Assalamualaikum...



Saya ada baca tentang sorang selebriti yang baru khatam Quran tu.
Tapi pelik  sikit la sebab yang dah khatam 7x tu ,boleh tersentap pulak sebab
masa dia khatam dulu tak keluar cerita dia kat Facebook..
eh!!pelik tau..pi la jadi artis kalau semua cerita kau nak orang tulis..

kemudian saya baca tentang satu artikel
tentang suami2 yang tolong isikan minyak kereta untuk isteri
tapi tiba2 ada pulak suami isteri yang PJJ tersentap..
Tersentap sebab artikel tu cuma fokus pada suami isteri yang dok serumah.
yang PJJ tak disebut..macam la yang PJJ ni tak kesyurga..katanya!!

Dulu saya baca tentang tips2 untuk ibu hamil..
tiba2 yang bertahun kawen tak de anak ni
pun tersentap..megguris perasaan katanya..
Sedih baca tips2 ibu hamil..
komen pulak semua bunyi gembira je..
tak pikir perasaan pembaca2 yang belum mengandung2 ni.

Alahai..korang oi..
kalau benda yang orang tulis tu tak de kena mengena dengan kau,
Kau abaikan je la..saya heran betul dengan
manusia2 yang jenis suka dera perasaan sendiri.

Ini sejenis penyakit hati jugak la rasanya..
Bila ramai orang bagi tumpuan pada satu2 perkara
yang tak de kena mengena dengan dia,
mula dia nak sedih, nak tertekan..
sebab takdir hidup dia tak sama macam orang lain.
bukan berbeza sangt pun..lain sikit je..
tu pun nak tersentap ..
lain la kalau artikel tu terang2 dok hina kau..
boleh jugak la jadi punca untuk kau sentap..

Ni saya nak share tentang perkara-perkara yang ada kat kereta korang 
yang buat korang nampak berani dan bergaya..
jangan pulak lepas ni yang tak de kereta nak tersentap ye..(klik)



sekian..

MAKANAN INI KHAS UNTUK PEMINAT DRAGON BALL

Assalamualaikum...



Seingat saya animasi Dragon Ball sudah di tonton sejak sekian lama.
Saya pun tak pasti tahun bila tapi
Dragon Ball bagaikan satu fenomena pada peminat2 animasi jepun.
kalau anda peminat Dragon ball tentu anda tahu
yang Dragon ball ada 7 biji..hahahah..



Ingat lagi tak bola tu macaam mana rupanya..
Bentuk nya dah tentu bulat, berwarna oren dan
ada bintang2 jernih di dalam nya.

Kan best kalau kita boleh ada Dragon Ball tu..kan??
jangan terkejut kalau saya kata
anda boleh mendapatkan Dragon Ball tersebut.
Tapi dah tentu lah Dragon Ball tu tak mampu
nak menunaikan segala hajat anda.




Sebuah restoran yang dikenali sebagai Dinning Danke yang
terletak di Nagoya Jepun menghidangkan
menu berupa 7 biji dragon Ball
yang bentuk nya memang sama dan serupa dengan Dragon ball
dalam animasi jepun tersebut.


Bebola ini di buat daripada kolagen jelly
dan menu ini dikenali sebagai Dragon ball Nabe.
ianya dihdangkan bersama sayur dan daging..

Tapi hati-hati ye bagi yang beragama islam..
pastikan restoran dan hidangn tersebut halal..

Jauh perjalanan nak ke jepun tu..
kalau boleh naik kereta,hari ni jugak saya pi..
tak pe la..kita bercuti kat tempat lain je..
Sebelum tu isi petrol bnyak2 ye..
meh tengok sini cemana nak dapatkan voucher petrol 
sepanjang november ini..(klik)


sekian..

Thursday, 19 November 2015

NAK AJAR ANAK HIDUP SUSAH MAK AYAH JANGAN NAK BERMEWAH-MEWAH

Assalamualaikum...



Mesti ramai yang dah baca pasal cara dato Alif syukri mengajar anak-anak dia
supaya tidak bermewah-mewah walaupun mereka adalah dari keluarga jutawan.
Ramai yang kagum dengan cara Dato Alif.
Siapa yang follow IG dato Alif sejak dulu tahu la
cara hidup Dato Alif sekeluarga memang sangat sederhana.
Diaorang mkan pun bentang tikar kat dapur.Tak makan pun kat meja
makan diaorang yang besar dan gah tu..

Bila keluar je cerita tu beberapa hari ni saya perasan
masing2 semua nak mengaku tak bagi kemewahan pada anak2.
saya pun kadang2 nak gelak juga bila baca komen2 orang yang saya kenal
dan tahu gaya hidup diaorang macam mana,
Tiba2 diaorang mengaku diorang pun tak mewahkan anak2 dengan
gadjet, barang2 mahal dan sebagainya.
hehehe.

Semalam keluar cerita  tentang seorang artis wanita
yang juga mengaku dia tak mewahkan anak-anak dia.
Padahal semua orang tahu betapa gahnya majlis2 harijadi anak2 ,
majlis aqiqah dan sebagainya.
Bukan tu saja , tempat makan , pakaian dan sebagainya juga
menjadi pertikaian ramai .

macam tu la pendapat orang kaya.
makan ayam dan daging setiap hari pun masih susah..
sebab yang ada cuma lauk tu..
mewah bagi mereka bila ada ketam, udang, ikan yang diorder di restoran mewah..
beza dengan yang betul2 susah ni.
nak makan pun berkais2..
nak beli dging sekilo pun pikir habis2..
hahah..

bab gadjet pulak..
bagi orang kaya..beli yang biasa2 je ..sebab nak anak merasa susah..
padahal yang betul2 susah ni..
nak pegang gadjet pun tak dapat..heheh

Lagi satu kalau nak anak betul2 merasa susah,
mak ayah pun tunjuk la gaya hidup yang sederhana..
nak suruh anak belajar susah tapi mak ayah
kemain mewah gaya hidup..
macam ketam ajar anak berjlan je..
betul tak??

Saya suka rumah nampak mewah walaupun
barang2 dalam nya harga murah..hehe..
kalau awak pun sama macam saya awak kena 
baca ni.jangan terlepas tau..Hari ni!!!(klik)

sekian...

Wednesday, 18 November 2015

MEMANG BERSENI ORANG NYA....