ZUL MUHAMMAD

ANDA BLOGGER?MUNGKIN ANDA BLOGGER YANG SEPERTI INI

Assalamualaikum...



Dah lebih 5 tahun saya jadi blogger .
nak kata banyak pengalaman tu memang tidak la..
Ada banyak benda yang saya tak tahu sebenarnya..
kalau difikir2kan saya cuma tahu asas nya sahaja.
lebih2 kalau tanya saya memang luka kepala ni saya garu.hahaha..

Saya di kelilingi oleh ramai blogger..
dan mereka semua sangat berbeza..
tapi saya boleh kategorikan diaorang mengikut kumpulan2 kecil ini..

pertama :blogger yang rajin update blog.
Fokus dia hanya update blog , mencari berita dan idea.
dah tentu traffik dan pageview sangat diutamakan.
Dia jarang fikir tentang template atau layout blog dia.
Setahun sekali atau lebih ,baru dia ambil kira tentang semua tu.



Blogger yang kedua pulak jenis yang hanya kisah kan
penampilan blog dia..kejap2 tukar header,tambah widget.
plugin itu ini..tapi update blog sebulan sekali.kalau rajin seminggu sekali.
sanggup bayar lebih asal blog cantik..
asalkan blog nampak hebat dan katanya" template mesra seo."..

Blogger yang ketiga pulak ialah yang hanya suka join GA..
tak de idea nak tulis apa..jadi join GA saja..
kalau dia blogwalking pun semata2 nak tinggalkan link GA
yang dia join..heheh..tak tahu la cara dia betul ke tidak..
tapi bagi makcik baik kau tinggalkan link entry kau yang
lebih berilmu .Entry lama pun tak pe...



Yang keEmpat blogger yang hanya fokus pada perniagaan..
Update pasal jual shaklee je..ataupun pasal krim kecantikan..
yang ni saya sanggat kagum sebenarnya sebab
blogger dalam kalangan ini sangat fokus dengan apa yang diaorang buat.
kalau awak ada kawan dengan blogger macam ni cer pi
tengok Facebook dan IG dia jugak..
Memang keutamaan nya adalah perniagaan..Terus kan usaha!!!

Dan yang kelima ialah blogger yang hanya blogwalking .
mereka ada blog tapi tak aktif menulis..
kadang2 je diaorang menulis..
tapi setiap hari diorang akan singgah ke blog2 yang diaorang minat dan mula
meninggalkan komen-komen yang mesra alam..:)
saya sangat berharap dapat pembaca2 setia macam mereka..
heheh..cemburunya saya dengan blogger2 bertuah yang mendapat
kunjungan dari mereka..

OK..ada lagi ke tidak ye???
meh kongsikan di sini...


sekian...






Post a comment

0 Comments