RESEPI KEK COKLAT MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum....

Cuti minggu ni memang kami sekeluarga tak kemana2..
Tutup pintu tingkap 24 jam sebab jerebu kuat sangat.
Kalau buka je pintu boleh nampak jerebu dalam rumah.
Jadi berkurung la kami 24 jam..
Nak bagi anak2 tak bosan ,saya pun masak la kek coklat
yang memang jadi kegemaran anak-anak saya..
Jeng jengjeng...

kek coklat ni topping dia kat atas je..sebab anak saya kalau nampak coklat dia jadi hilang kawalan..sebab tu tak boleh letak banyak2..hahaha..


sebenarnya dah banyak kali buat kek ni..
Saya tak suka resepi kek coklat yang  kena bubuh air panas tu..
sebab kalau makan tak macam makan kek pun..
macam bingka je..hahhaha..mungkin sebab dia macam basah2 dan lembik..
ke saya yang tak reti buat tak tahu la..
sebab rata2 resepi kek coklat yang masuk kan air panas tu,
semuanya saya dan anak2 rasa macam tak best nak makan..
jadi saya biasa buat resepi yang biasa saja...

nak tengok resepi kek coklat yang sedap dan mudah dari saya?
ini resepi nya..

bahan-bahan nya:-

1 cawan tepung gandung
1/2 cawan serbuk coklat
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder

4 biji telur ayam
1 cawan gula halus
1/2 sudu kecil esen vanila

1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

Cara-caranya:-

*panas kan oven, sapu mentega dan tabur tepung gandum sikit dalam loyang(ketepikan)

1- Ayak tepung gandum,serbuk coklat ,baking powder dan soda bikarbonat (ketepikan)

2- pukul telur dan gula sampai putih.masuk kan esen vanila.

3- masuk kan susu pekat dan minyak masak..kacau sekejap.cuma untuk sebatikan dia.

4-masuk kan tepung dan serbuk coklat yang diayak tadi..masuk kan sikit2 dan kacau sebati..

5-masuk kan dalam loyang dan bakar. kalau untuk oven saya biasa saya bakar dengan suhu 175 selama 60 minit.

Untuk topping
***********

100g coklat bar
1/2 cawan susu pekat
1sudu besar serbuk coklat
1 sudu besar mentega

Boleh guna kaedah double boiled kalau mahu..
tapi saya guna cara mudah je..masuk dalam microwave selama seminit..
keluar kan kacau2 dan siram atas kek yang dah sejuk.

kek yang saya buat ni guna loyang kecik saja..
kalau awak guna loyang besar gandakan saja sukatan nya.

selamat mencuba..
sekian...
Previous
Next Post »

26 komen disini

Click here for komen disini
nur anis
admin
14 September 2015 at 15:17 ×

dah sekian lama saya nak try buat,.. tapi hampehhhh..

Reply
avatar
eima
admin
14 September 2015 at 15:32 ×

mudahnye ... nk try la buat nanti nk amik resepi ni tau

Reply
avatar
14 September 2015 at 16:03 ×

kek coklat mcm ni bukan budak2 je suka, mak budak pun suka nii..hehhe...

Reply
avatar
14 September 2015 at 16:05 ×

Nampak senang jer nak buat..sedap ni buat minum petang :)

Rahsia Derma Darah Jadikan Kita Lebih Sihat

Reply
avatar
Amanda Suria
admin
14 September 2015 at 16:12 ×

alahai..moistnya SA tgok kek tuh..terserlah kelembapannya...

Reply
avatar
Mummydearie
admin
14 September 2015 at 16:16 ×

Sedapnya alahai kek coklat. Kalau kena duduk kat rumah aje memang seronoklah main masak-masak. Lebih-lebih lagi tengah jerebu teruk macam ni.

Eh, Diana kat Penang pun teruk ya jerebu melanda? Ingatkan kita orang kat KL aje yang teruk sangat!

Reply
avatar
14 September 2015 at 18:42 ×

Sedapnye cantik plak deco2 kek tu....berapa bontang ya??? Ok la akak kasi 4 bintang....kikiki

Reply
avatar
Kathy R'bain
admin
14 September 2015 at 21:02 ×

Lamanya tak membaking.. Malas je lebih kathy ni..

Reply
avatar
Sayangku Zie
admin
15 September 2015 at 12:51 ×

resipi mudah dan simple... mesti sedap nih..

Reply
avatar
dalila
admin
15 September 2015 at 15:40 ×

sedapnye kak diana...
resepi pun simple je..

Reply
avatar
hainom OKje
admin
15 September 2015 at 16:14 ×

Teringin gak nak buat kek coklat tp kokonya tak beli beli sampai sudah. Hihi.... Nampak mcm senang jer buatnya... okje suka gak coklat yg mcm bingka tu mcm moist gitu kan....

Reply
avatar
Unknown
admin
12 December 2015 at 18:11 ×

ya Allah..baru letak kek ni atas meja tapi terus habis:-bd

Reply
avatar
Unknown
admin
21 July 2016 at 20:57 ×

Mmg adunan akn jd pekat ea sis? Huhu

Reply
avatar
21 July 2016 at 21:21 ×

Mmg adunan akn jd pekat ea sis? Huhu

Reply
avatar
Diana Rashid
admin
22 July 2016 at 00:26 ×

pekat sangat ke?kalau pekat sangat nanti kek jadi kering..patutnya dia macam adunan kek biasa je..macam lembut adunan nya..tapi tak de la cair..

Reply
avatar
2 August 2016 at 21:51 ×

Sy dh cuba resepi ni..memang moist..tq kongsi resepi..rugi tau kalo x cuba resepi ni..

Reply
avatar
2 August 2016 at 21:55 ×

Sy dh cuba resepi ni..memang moist..tq kongsi resepi..rugi tau kalo x cuba resepi ni..

Reply
avatar
anami chieko
admin
10 February 2017 at 16:03 ×

thank u so muchhh!!! ni cake pertama yg saya penah buat n menjadi xD thank u again sbb share resepi simple ni :3

Reply
avatar
16 February 2017 at 09:57 ×

Sedapnyee :3

https://resepi-kek.com/resepi-kek-coklat-bakar/

Reply
avatar
12 May 2017 at 12:05 ×

tq,mudah dan senang nk cari bahan..nk cuba ni..hope menjadi

Reply
avatar
Nisa
admin
14 July 2017 at 22:53 ×

sis nape saye punya bancuhan cair.ingat mmng cair then letak dlm oven x masak masak.membazir jugak telur tu.

Reply
avatar
Nisa
admin
14 July 2017 at 23:13 ×

2 batch rasa mcm telur sangat pulak

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment