Breaking

Monday, 14 September 2015

RESEPI KEK COKLAT MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum....

Cuti minggu ni memang kami sekeluarga tak kemana2..
Tutup pintu tingkap 24 jam sebab jerebu kuat sangat.
Kalau buka je pintu boleh nampak jerebu dalam rumah.
Jadi berkurung la kami 24 jam..
Nak bagi anak2 tak bosan ,saya pun masak la kek coklat
yang memang jadi kegemaran anak-anak saya..
Jeng jengjeng...

kek coklat ni topping dia kat atas je..sebab anak saya kalau nampak coklat dia jadi hilang kawalan..sebab tu tak boleh letak banyak2..hahaha..


sebenarnya dah banyak kali buat kek ni..
Saya tak suka resepi kek coklat yang  kena bubuh air panas tu..
sebab kalau makan tak macam makan kek pun..
macam bingka je..hahhaha..mungkin sebab dia macam basah2 dan lembik..
ke saya yang tak reti buat tak tahu la..
sebab rata2 resepi kek coklat yang masuk kan air panas tu,
semuanya saya dan anak2 rasa macam tak best nak makan..
jadi saya biasa buat resepi yang biasa saja...

nak tengok resepi kek coklat yang sedap dan mudah dari saya?
ini resepi nya..

bahan-bahan nya:-

1 cawan tepung gandung
1/2 cawan serbuk coklat
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder

4 biji telur ayam
1 cawan gula halus
1/2 sudu kecil esen vanila

1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

Cara-caranya:-

*panas kan oven, sapu mentega dan tabur tepung gandum sikit dalam loyang(ketepikan)

1- Ayak tepung gandum,serbuk coklat ,baking powder dan soda bikarbonat (ketepikan)

2- pukul telur dan gula sampai putih.masuk kan esen vanila.

3- masuk kan susu pekat dan minyak masak..kacau sekejap.cuma untuk sebatikan dia.

4-masuk kan tepung dan serbuk coklat yang diayak tadi..masuk kan sikit2 dan kacau sebati..

5-masuk kan dalam loyang dan bakar. kalau untuk oven saya biasa saya bakar dengan suhu 175 selama 60 minit.

Untuk topping
***********

100g coklat bar
1/2 cawan susu pekat
1sudu besar serbuk coklat
1 sudu besar mentega

Boleh guna kaedah double boiled kalau mahu..
tapi saya guna cara mudah je..masuk dalam microwave selama seminit..
keluar kan kacau2 dan siram atas kek yang dah sejuk.

kek yang saya buat ni guna loyang kecik saja..
kalau awak guna loyang besar gandakan saja sukatan nya.

selamat mencuba..
sekian...

26 comments:

  1. dah sekian lama saya nak try buat,.. tapi hampehhhh..

    ReplyDelete
  2. mudahnye ... nk try la buat nanti nk amik resepi ni tau

    ReplyDelete
  3. kek coklat mcm ni bukan budak2 je suka, mak budak pun suka nii..hehhe...

    ReplyDelete
  4. alahai..moistnya SA tgok kek tuh..terserlah kelembapannya...

    ReplyDelete
  5. Sedapnya alahai kek coklat. Kalau kena duduk kat rumah aje memang seronoklah main masak-masak. Lebih-lebih lagi tengah jerebu teruk macam ni.

    Eh, Diana kat Penang pun teruk ya jerebu melanda? Ingatkan kita orang kat KL aje yang teruk sangat!

    ReplyDelete
  6. Sedapnye cantik plak deco2 kek tu....berapa bontang ya??? Ok la akak kasi 4 bintang....kikiki

    ReplyDelete
  7. Lamanya tak membaking.. Malas je lebih kathy ni..

    ReplyDelete
  8. resipi mudah dan simple... mesti sedap nih..

    ReplyDelete
  9. sedapnye kak diana...
    resepi pun simple je..

    ReplyDelete
  10. Teringin gak nak buat kek coklat tp kokonya tak beli beli sampai sudah. Hihi.... Nampak mcm senang jer buatnya... okje suka gak coklat yg mcm bingka tu mcm moist gitu kan....

    ReplyDelete
  11. ya Allah..baru letak kek ni atas meja tapi terus habis:-bd

    ReplyDelete
  12. Mmg adunan akn jd pekat ea sis? Huhu

    ReplyDelete
  13. Mmg adunan akn jd pekat ea sis? Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekat sangat ke?kalau pekat sangat nanti kek jadi kering..patutnya dia macam adunan kek biasa je..macam lembut adunan nya..tapi tak de la cair..

      Delete
  14. Sy dh cuba resepi ni..memang moist..tq kongsi resepi..rugi tau kalo x cuba resepi ni..

    ReplyDelete
  15. Sy dh cuba resepi ni..memang moist..tq kongsi resepi..rugi tau kalo x cuba resepi ni..

    ReplyDelete
  16. thank u so muchhh!!! ni cake pertama yg saya penah buat n menjadi xD thank u again sbb share resepi simple ni :3

    ReplyDelete
  17. Sedapnyee :3

    https://resepi-kek.com/resepi-kek-coklat-bakar/

    ReplyDelete
  18. tq,mudah dan senang nk cari bahan..nk cuba ni..hope menjadi

    ReplyDelete
  19. sis nape saye punya bancuhan cair.ingat mmng cair then letak dlm oven x masak masak.membazir jugak telur tu.

    ReplyDelete
  20. 2 batch rasa mcm telur sangat pulak

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

Adbox