Skip to main content

PEREMPUAN MENGANDUNG MEMANG CEPAT RASA RIMAS

Assalamualaikum....



Mengandung ni seronok..kan??
nak dapat baby memang la seronok..
bahagia je rasa..bila masuk minggu ke 38 tu
memang tak sabar2 dah..berdoa tiap masa minta cepat la bersalin..
nak tengok muka baby ni..kan??

Tapi yang tak best nya bila ada rasa rimas tu..
Rimas bau busuk,rimas bunyi bising, rimas tengok muka2
yang tak kacak tak cantuk kat tv..
hahahhaha...ada ke yang macam tu???

Dan yang paling  merimas kan orang mengandung ni ialah
sikap orang lain...

Itu tak boleh ini tak boleh..
lagi2 bab makan..
Biasalah bila mengandung ni bab makan memang tak boleh di tahan2..
Kadang2 rasa macam nak makan jeruk..
kadang2 tekak nak makan durian..
kadang2 nak minum air gas..

Tapi ..baru nak suap ke mulut..

"EHhhh...awak tak boleh makan ni...
tak baik untuk baby..."

"jangan!!!..bahaya ni..tak boleh makan.."

alahai..tengok2 la sama kalau nak larang pun..
kalau dia hadap benda tu sampai sekawah ye la kita nak larang pun..
tapi kalau setakat seteguk,secalit,seulas,seketul
tak payah larang kot..
benda makan..kan?/bukan racun serangga..

Tau tak itu buat ibu2 hamil ni rasa rimas??

sekian...

Comments

  1. haahaha aku memang pantang wei ....
    tp klu takat seulas tu ok la..... sikit2
    tapi cam aku ni mmg aku jaga betui ....
    risau kat baby ....

    ReplyDelete
  2. saya masa mengandung dulu tak banyak berubah sangat.. tak tau la apa faktor saya tak berapa jadi banyak kerenah maybe sebab suka tahan perasaan kot hahaha

    ReplyDelete
  3. Dulu masa mengandung..kalau teringin sangat nak makan..makan sikit untuk rasa..nak elakkan baby meleleh air liur hehe


    Wahh Menarik: TIPS SUSUKAN ANAK HINGGA DUA TAHUN

    ReplyDelete
  4. mmg pun.. mcm bizi body pun ade tp itu buktikan org sekeliling kita take cara terhadap kita.. +ve....

    ReplyDelete
  5. Rimas rimas. takpa untuk kebaikan kita. kalo dari family oklah kalau dari orang luar errrr krik krik hehe


    Lelaki pun suka kulit putih melepak?

    ReplyDelete
  6. hahaha..nad takde la sampai macam tu..

    ReplyDelete
  7. Rasa la kan... Setakat ni takde lagi la melarang time mengandung. Makan je .. Sbb nanti nak kena pantang lama...

    ReplyDelete
  8. stakat rs utk ilangkan idam tu ok laa..kesian ibu mengandung..

    ReplyDelete
  9. Saya masa pregnant dulu apa yang saya suka semua jadi tak suka. Mengidam pun takdalah teruk mana. Kalau teruk pun bukan HD nak layan pun ^_^

    Eh, ni tiba-tiba keluar tajuk macam ni! Saya memang sensitif tau kalau tetiba baca entri macam ni. Mulalah tu nak bertanya soalan cepu mas ~_^

    ReplyDelete
  10. Salam, haha sy belum ade pengalaman..tp berada di sekitar org yg mengandung, pernah..mmg dia selalu komplen bau itu, bau ini..jd lbih sensitif katenye..haha

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …