Skip to main content

JURURAWAT DIPUKUL KERANA DITUDUH MENYEBABKAN KEMATIAN BAYI

Assalamualaikum...


Seorang doktor dan jururawat di sebuah hospital di Wilayah Henan utara China  telah dipaksa oleh keluarga bayi yang telah meninggal dunia untuk berdiri sambil memegang bayi tersebut dan memaksa mereka mengakui kesalahan  kerana gagal menyelamatkan bayi tersebut sehingga menyebabkan bayi itu meninggal dunia.


Konflik ini tercetus apabila bayi tersebut demam panas dan meninggal dunia semasa diberi rawatan di sebuah hospital awam di Taikang daerah bandar Zhoukou. Keluarga itu menyalahkan menyalahkan  doktor dan menegaskan pihak hospital  harus bertanggungjawab untuk itu.

Keluarga itu juga menuduh hospital mengubah  rekod perubatan bayi untuk mengelakkan hukuman, tetapi pemeriksa oleh pihak berkuasa  menafikan dakwaan itu selepas siasatan awal.


Bayi itu disahkan menghidap jangkitan saluran pernafasan, jangkitan kuman dan cerebritis selepas dimasukkan ke hospital itu pada malam 26 September, dan kemudian meninggal pada tengahari  27 September.

Keluarga bayi tersebut juga dikatakan marah dan  memukul pekerja perubatan yang sedang bertugas di dalam hospital tersebut.Kejadian menyebakan beberapa ahli keluarga telah ditahan pihak berkuasa.


Mereka juga memaksa doktor dan jururawat yang merawat bayi untuk bergilir-gilir memegang bayi yang sudah meningal itu sambil melaung-laungkan kesalahan jururawat dan doktor tersebut sambil membawa sepanduk yang tertulis "tidak menghormati kehidupan, kembalikan semula anak saya".

Kejadian tersebut mendapat perhatian ramai .dan ada yang turut simpati dan bersedih dengan nasib keluarga bayi itu malah tidak kurang juga yang memberi sokongan  kepada pekerja perubatan di hospital.

**Diaorang ni kalau bab2 mati ni macam susah sangat nak terima.Bagi diaorang mati cuma untuk orang tua sahaja kot...Susahnya jadi jururawat


sekian..

Comments

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …