Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2015

JURURAWAT DIPUKUL KERANA DITUDUH MENYEBABKAN KEMATIAN BAYI

Assalamualaikum...


Seorang doktor dan jururawat di sebuah hospital di Wilayah Henan utara China  telah dipaksa oleh keluarga bayi yang telah meninggal dunia untuk berdiri sambil memegang bayi tersebut dan memaksa mereka mengakui kesalahan  kerana gagal menyelamatkan bayi tersebut sehingga menyebabkan bayi itu meninggal dunia.


Konflik ini tercetus apabila bayi tersebut demam panas dan meninggal dunia semasa diberi rawatan di sebuah hospital awam di Taikang daerah bandar Zhoukou. Keluarga itu menyalahkan menyalahkan  doktor dan menegaskan pihak hospital  harus bertanggungjawab untuk itu.

Keluarga itu juga menuduh hospital mengubah  rekod perubatan bayi untuk mengelakkan hukuman, tetapi pemeriksa oleh pihak berkuasa  menafikan dakwaan itu selepas siasatan awal.


Bayi itu disahkan menghidap jangkitan saluran pernafasan, jangkitan kuman dan cerebritis selepas dimasukkan ke hospital itu pada malam 26 September, dan kemudian meninggal pada tengahari  27 September.

Keluarga bayi tersebut juga…

TAK HABIS-HABIS HADIAH SMARTPHONE..

Assalamualaikum...



Dalam setahun dua ni banyak syarikat2 besar yang buat
 kontest mesti akan sediakan hadiah smartphone.
Ini lah satu2 nya hadiah yang boleh menarik ramai
orang untuk sertai peraduan tu.

Bukan senang nak dapat smartphone yang harga 2-3k sebuah..
Lagipun setiap masa smartphone ni ada keluaran baru.
agaknya sebab tu la ramai yang suka bila
sebut hadiahnya ialah smartphone.

Tapi saya rasa dah tiba lah masanya kita tukar lah sikit hadiah tu.
Memang smartphone tu best
tapi kalau bagi benda yang lebih bernilai dan kekal
bernilai setiap masa sampai bila2 kan lagi best.
Contohnya Emas.
Ini hadiah yang paling best bagi saya.hhahaha..
banyak tau kelebihan simpan emas ni.
bayangkan lah kalau dia tawarkan hadiah emas yang berharga 3k..
ok..tak payah lah yang RM3k..banyak sangat..bagi yang rm1k je..
Allah..Syurkur la..heheheh


Saya ada terbaca satu status dari wanita ni..
katanya kalau ada duit jangan lah minta kat suami tu beli emas.
Kan lebih baik simpan duit tu...katanya...
tak …

SEBENARNYA KITA BOLEH DAPAT SAREE DENGAN HARGA MURAH

Assalamualaikum..
Saya belum ada kain saree .. Ramai kawan2 saya yang minat saree kan?kalau tak salah Cikgu Azrine pun suka kot.. kalau suka saree macam cikgu tu boleh la jenguk2 facebook Saree Original ni.. Murah je..tak de la sampai ratus2 .


New ready stock! New design!
Sama sedondon!!
Kain Saree cantek ORIGINAL dari India! 😎
• Kain cantik
• Licin
• Lembut
• Tak panas
• Tak perlu lining




Panjang 6 meter, bidang 45.
Harga sepasang RM 95
*harga untuk belian borong (minimum 4 helai): RM 68

Semua kain Ready Stock!
Postage ke Malaysia dari India ambil masa 10-14 hari.

 Whatsapp +60107110819
Facebook : Saree India
Instagram : @originalsareecantik

Nampak??beli borong dapat harga lagi murah...Lagi mau tunggu ke??
satgi bincang2 dengan kawan kat meja sebelah ye..heheh


  sekian...

CARA MUDAH BUAT DUIT DENGAN BLOG

Assalamualaikum....

Pengumuman!!pengumuman....siapa yang mahu .....hhehhe..
cam lirik lagu je....:p
Saya bercadang esok saya nak buat GA.
siapa mahu jadi salah seorang penaja sila pm atau email saya ye..
pm kat fb la mudah sikit.
sambil baring2 pun saya boleh balas.
Kalau email lambat sikit saya balas sebab saya tak pandai baca email kat phone..heheheh

GA ni esok tau...
buat cepat2 selesaikan cepat2...heheheh.
Syarat nya nanti kita bincang la bila awak dh pm saya ye.

Ok..macam biasa pagi2 kita buat entry semangat.
Apa benda yang boleh buat kita bersemangat??
ye betulll...DUIT.ekekek...

Ini salah satu cara saya cari duit..

ada 4 lagi komisyen yang sedang berbaris untuk pengesahan..heheh

Dengang Affiliatte setiap bulan duit saya masuk.
Sejak saya mula mendaftar dengan Sweet Muslimah
memang setiap bulan saya ada income daari blog.
memang tak banyak..tapi kalau campur dengan duit lain kan banyak tu..
selagi ada peluang buat duit jangan dilepas kan.
Bukan susah pun..tulis entry atau letak…

KENAPA SAYA TUKAR KOTAK KOMEN SAYA?

Assalamualaikum...



saya dah tukar kotak komen saya kepada yang lebih baik..
Baik untuk saya dan dah tentu baik untuk kawan2 yang rajin komen2 jugak..
Mungkin ada yang rasa ianya nampak rumit tapi percaya lah..tidak..
Awak cuma letak URL blog awak dan komen kemudian tekan submit comment..dah siap..

Bukan bermakna yang sebelum ni tak baik..
Cuma yang sebelum ni macam kurang adil untuk blogger yang datang blog saya.
Nak balas2 komen pun tak boleh..
lepas tu bila nak balas kunjungan rakan blogger
saya kena klik banyak benda baru sampai ke blog awak.

kenapa saya kata baik untuk awak..
sebab kat sini bila awak komen akan
keluar entry terbaru awak.
Sekurang2 nya dapat la mempromosikan entry yang awak tulis.
Dan sekaligus meningkatkan pageview dan jumlah pelawat untuk blog awak.

Mana tahu lepas baca entry saya orang nampak pulak entry awak
dengan tajuk yang menarik dan best terus dia klik..
tak ke menguntungkan awak??
jadi kalau nak promote entry awak secara percuma di blog saya
rajin2 la ko…

BLOGGER SERBA TAK KENA. .KRITIK MAJLIS PERKAHWINAN RAKAN SUAMI

Assalamualaikum...

Bagi kebanyakan orang majlis perkahwinan adalah satu saat yang sangat penting kerana majlis tersebut boleh dianggap bersejarah dalam hidup pasangan pengantin.Pada hari tersebut segalanya mestilah dalam keadaan sempurna demi kepuasan pasangan pengantin dan juga tetamu terutamanya.

Seorang blogger singapura , Juli Bun Bun yang satu masa dahulu pernah kisahnya menjadi viral kerana kesilapan menggunakan produk kecantikan hingga merosakan wajahnya kini sekali lagi menjadi viral apabila dia mengkrtitik majlis perkahwinan kawan nya sendiri



Juli bukan sahaja mengkritik kereta yang digunakan untuk membawa pasangan pengantin malah keseluruhan majlis tersebut ada sahaja yang dilihat tidak kena hinggakan kritikan nya mengundang perasaaan kurang senang pembaca dan pengikut laman sosial nya.Ramai yang menganggap kritikannya agak melampau dan terlalu melebih-lebih.









Apa pendapat korang kalau ada antara tetamu majlis korang yang macam ni.Memang sekali tu je la kita jemput..kan?krit…

NAK KUCING YANG ADA AKAL MACAM MANUSIA MEMANG TAK JUMPA LA...

Assalamualaikum...


Bagi peminat2 kucing,kalau cerita pasal kucing sehari suntuk pun tak habis..
Macam adik beradik saya la..bila berkumpul , sembang kucing mesti ada..
lepas tu ,itu lah topik paling lama yang dibualkan..
Campur sekali dengan babak2 menggomol kucing dan test kucing2 punya
kelincahan dan kecomelan diaorang..eheheh
Saya bela kucing sejak zaman sekolah lagi..
Kucing pertama nama Zack..yang kedua nama Bulat,
yang ke tiga nama Meow dan sekarang nama Cici...

Tak mau cerita pasal kucing sendiri sebab nanti tak habis sampai 4,5 perenggan..
nak cerita pasal kucing orang..

Saya baca kat blog Yui,dia post pasal nak minta sesiapa ambil kucing untuk dijaga
tapi tak de siapa yang berminat.
Sebab kucing tu kucing jalanan dan kucing biasa2 je.
bagi sesetengah orang dia nak bela kucing2 mahal dan berbulu tebal saja..
Yang biasa2 ni kalau jumpa tepi jalan pun dia tolak dengan kaki je..
ada sesetengah tu ,  dia hentak2 kaki dia supaya kucing tu takut dan lari.
dia buat macam kucing tu d…

JANGAN LUPA CASHOUT DUIT NUFFNANG DAN ENTRY YANG SENANG NAK DAPAT PAGEVIEW TINGGI.

Assalamualaikum...

Hari ni rutin harian  bermula macam biasa..
Hari ni jugak dah kena start blogwalking la..
Sejak raya haji tu mana ada bw sangat pun..
Macam tu la saya ni kalau anak-anak2 ada kat rumah..
Ada je aktiviti nak dibuat bersama..

Tambah pulak dapat anak yangkreatif macam Maisara.
Datang angin dia ajak buat rumah kotak..
Tetiap angin bertukar diajaknya buat origami..
Datang angin kus2 dia ajak main puzzle.
Dah la ibu diaorang ni masih berjiwa kanak2.
Mana mampu nak menolak.hahahh

Jangan lupa harini juga hari yang sesuai kalau
Nak cashout duit nuffnang.
Sampai hujung bulan ni saja ye.
Jangan terlupa pulak.
Kalau lupa kena tunggu hujung bulan depan la nampak nya.

Beberapa hari lepas ada yang bertanya pada saya
Macam mana nak dapatkan pageview yang tinggi setiap hari,
tapi tak mau tulis cerita2 panas dan gosip artis.
Mudah je..saya tahu bila dia tanya soalan ni
Dah tentu  dia tak berminat nak ber SEO ..kan??

Jadi apa yang saya cadang kan..
Tulis je resepi masakan..
Itulah ca…

FACE MASK MURAH UNTUK KANAK-KANAK

Assalamualaikum...
Ramai yang bertanya kat mana saya beli face mask ni? Face mask ni saya dapat dari satu online shop.. Maisara kerap selsema dan batuk jadi mudah dia nak guna untuk pakai pi sekolah..  sekarang musim jerebu jadi face mask ni sangat berguna untuk anak-anak saya. Kami tak de la keluar kemana 2 musim jerebu ni tapi kadang2 anak ni nak ikut ayah ke kedai la.. jadi memang perlu sangat face mask ni.


Dibuat dengan fabrik yang tebal. dia jahit berlapis jadi tahan lama la..dah basuh berulang kali pun masih tahan lagi.. dia punya tali yang letak kat telinga tu pun bukan getah. tapi fabrik biasa.jadi jangn risau kalau takut telinga anak sakit. Biasa kalau gerah memang sakit dan jadi merah2 telinga..kan? tapi yang ni tak.sedap je pakai..setakat ni anak saya tak de merungut  sakit telinga ke apa..


Sebaik nya beli la 4,5 face mask untuk anak..Sebab murah je.. satu ni harga dalam 5-6 ringgit saja. kalau nak bagi anak pakai yang pakai buang tu , sesetangah anak tak suka sebab tak ca…

RESEPI DAGING BAKAR DAN AIR ASAM YANG MUDAH DAN SEDAP.

Assalamualaikum....
Mesti ramai yang dapat daging korban ..kan?? rumah saya ni cuma saya dan suami je yang makan daging beriya-iya..kalau buat daging  bakar dan air asam lagi la anak-anak tak pandang .Buat sup anak2 makan sikit je..Dia orang lebih suka makan ayam.Sebab tu kalau beli daging sekilo punya la lama nak habis.hahah..Saya pulak jenis tak suka makan benda sama je..saya lebih suka ikan.
Oleh sebab kita ada lambakan daging untuk bekalan sehulan dua ni..Maka kita buat la makanan yang paling suami suka iaitu daging bakar dan air asam.Ada orang dia rebus je daging tu..kan? Tapi suami saya dia suka kalau lepas rebus di bakar sikit .
Untuk air asam, saya guna cara paling senang nak buat.heheh..ada macam2 versi air asam ni .Tapi kegemaran kami dah tentu yang diletak kan sedikit kerisik.Kena dengan daging dan kalau dengan ikan bakar pun lebih sedap.



Jom kita tengok cara buat daging bakar dan air asam versi saya.daging bakar air asam yang paling simple tapi paling sedap.Saya sediakan …

AKTIVIS BERKEMPEN MENENTANG PENYEMBELIHAN HAIWAN DAN PRODUK BERASASKAN HAIWAN

Assalamualaikum...
Paris- sekumpulan aktivis mengadakan protes di jalanan dengan berbaring sambil badan mereka dilumuri cecair merah sebagai menentang sebarang aktiviti penyembelihan haiwan dan pengambilan daging sebagai salah satu makanan .
Kempen tersebut telah dimulai sejak tahun 2009 yang mendesak untuk menghapuskan amalan pengambilan daging.Protes berlangsung di Place du Palais Royal  dengan harapan orang ramai dapat merasai kesakitan yang dialami haiwan-haiwan ini apabila disembelih.




Bagi saya ini lah kempen paling mengarut. Orang yang makan daging tak pernah paksa vegetarian ni untuk makan daging kenapa pulak diaorang nak paksa orang lain supaya jangan makan daging... Mungkin kucing atau anjing diaorang pun makan sayur agaknya..heheh...

sekian...

CUKUR BULU KUCING , FIZO OMAR DI KECAM

Assalamualaikum..
Bukan senang nak bela kucing.Nak kena jaga makan nya,keselesaan nya dan yang penting sekali kena tahu tahap kesihatan nya.Kalau tengok dia lain macam tak aktif macam biasa kena la di bawak jumpa doktor.jangan biar je..kalau jadi apa2 nak nangis pun tak guna ..kan??
Ramai selebriti yang bela kucing.salah seorang nya ialah Fizo Omar.hari ini Fizo ada memuat naik gambar seekor kucing bernama  Goki dalam keadaan bulu nya di cukur.

Caption yang ditulis oleh Fizo Omar :-
fizoomar "Goki bertukar menjadi singa... Nilah hasilnya setelah di 'lion cut' kan... Sebiji mcm singa..tp mcm ksian plak badan dia xde bulu.. Mcm best kan.. Bila kucing nampak mcm singa..jgn garang mcm singa sudah lah si comel ni.."

Namun gambar tersebut mendapat kritikan ramai kerana menganggap ianya tidak sepatutnya dilakukan. Ramai yang berpendapat ianya amat kejam kerana bulu kucing tersebut berfungsi untuk melindungi kucing dari cuaca sejuk

Walaupun sudah dijelaskan ianya disebabkan …

DEKORASI GAYA MEWAH DAN MODEN UNTUK BILIK KANAK-KANAK PEREMPUAN

Assalamualaikum...
Dekorasi bilik tidur yang betul sememang nya penting untuk perkembangan anak-anak kerana masa mereka berehat dan bermain adalah didalam bilik jadi ianya memang memberi kesan pada mereka  Menghias bilik anak-anak juga adalah perlu mengikut kemampuan dan kesesuaian dengan peribadi si anak.
Tumpun dekorasi tidak semestinya hanya pada katil tapi juga keseluruhan nya ..dari pemilihan warna dinding hingga lah permaidani.Dibawah ini disertakan sebahagian idea dan contoh menarik yang kawan-kawan boleh ikut dan mungkin memberikan idea untuk bilik anak perempuan.


Ruang santai  seperti diatas boleh disediakan jika bilik mereka mempuanyai ruang yang luas. Dan ia mungkin menjadi ruang kegemaran anak-anak anda.

Tidak semua kanak-kanak perempuan suka kan warna merah jambu. Gunakan warna lain yang lebih lembut seperti putih  , cream , peach atau ungu.

Pemilihan katil yang mengambar kan peribadi anak perempuan sedikit sebanyak akan membuatkan mereka  berasa lebih selesa diruang mer…