Skip to main content

ZAMAN MAKCIK DULU TAK DE SEMUA NI..

Assalamualaikum...



Rupa-rupanya kat malaysia ni pun
ada banyak tempat menarik yang kita boleh kunjungi..
lagi2 kalau untuk aktiviti berkumpulan..
memang seronok..

Teringat masa zaman muda mudi dulu..
kalau hari cuti kami akan rancang aktiviti bersama..
Semua kawan2 sekerja yang ada masa lapang akan join sama..
memang seronok dan buat kami makin rapat..

Tapi dulu seronok nya tak macam sekarang la..
Sekarang lagi banyak benda yang kita boleh buat.
Contohnya macam main paintball..
zaman makcik dulu tak sempat nak merasa..hehheh



Nak tahu apa lagi yang best??
boleh tengok kat sini..(cipta kenangan indah awak sekarang..!!)
Mana la tahu kalau2 boleh beri sedikit idea dan cadangan
tempat yang awak akan tuju bersama2 kawan sempena
cuti hari kemerdekaan ni..


sekian..

Comments

  1. Orang sekarang teknologi lebih mengatasi...

    ReplyDelete
  2. cuti hari kemerdekaan, gi sambut dengan kenduri kahwin kawan.. eheheheheee~ ^_^

    ReplyDelete
  3. Actvt outdoor mcm ni la yg lgi best bleh kuar peluh

    ReplyDelete
  4. Cuti 31ogos lom ada plan la.
    Mau pk jap la :-)

    ReplyDelete
  5. Zaman dedulu memg x da smua ni, skrg ni mcm2 da

    ReplyDelete
  6. untunggggg kan anak-anak zaman sekarang... hehehehe..

    zaman saya pun untung juga.. takde gadjet-gadjet ni..
    main biji getah, main basikal, main rounders.. :p



    Salam.. haii.. jemput join giveaway saya ye.. ParodyMe : 1st Giveaway By DRAMATIC UNIC dengan hadiah wang tunai keseluruhan bernilai RM350 untuk direbut..!! Jom ajak ramai-ramai join.. jomm.. jommm..!! tQ so much... :)

    ReplyDelete
  7. kak ana tak pernah try test cuba lagi main ni DR faktor usia tak mengizinkan agaknya :)

    ReplyDelete
  8. salam singgah sini sis....teringin nak main paintball ni...mesti best....hihi

    ReplyDelete
  9. orang sekarang lebih suka semua dihujung jari.. hihi..

    ReplyDelete
  10. kan... mcm2 ade skarang permainan skarang ni,. y advance n x advance,,.smua ade

    ReplyDelete
  11. Salam, hahaha tu lah kan...mmg best semua, kumpul je lah duit sejak kecik, confirm dh besar nanti boleh pilih je nak pegi mana utk try aktiviti2 best ni! heheh :D

    ReplyDelete
  12. Zaman Kak Ton pun takda macam ni. Walaupun biasa-biasa aje, lagi seronok daripada zaman budak-budak sekarang tau!

    Paint ball ni saya nak hantar Abang dan Daddynya pi main tapi anak saya tu hati kecil, harapkan badan aje sado. Kena gigit nyamuk pun sibuk dok mengadu siang malam tangannya ada bintat kecil!

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …