Skip to main content

YANG MANA SATU? FACEBOOK ATAU BLOG?

Assalamualaikum...



Mana satu yang awak dahulukan?
Facebook atau blog??
Maksud saya bila awak nak menulis satu2 isu
Tu awak tulis di mana dahulu?
Facebook atau blog.

Bagi yang tak ada facebook dah tentu segala cerita hanya di blog.
Tapi bagi kebanyakan blogger yang ada facebook
Mereka akan menulis di facebook dahulu..kan??
Salah satunya sebab nak dapatkan pandangan dan komen2
Dari orang lain.
Ianya boleh digunakan sebagi isi untuk blog kita..



Keburukan nya kalau awak menulis di facebook dahulu,
Berkemungkinan besar apa 
Yang awak tulis diblog sudah boleh dibaca oleh pembaca blog awak.
Kalau untuk seo ok la..
Tapi kalau untuk bacaan rakan2 dan followers di facebook,
Rasanya ianya kurang berkesan.
Komen2 yang awak dapat pun tak banyak  la sebab 
Masing2 dan beri komen di laman facebook.

Tak salah pun awak mulakan dari blog atau facebook
Sebab bagi seorang blogger 
Apa yang ditulis bukan lah hanya berguna untuk bacaan hari ini..
Tapi juga untuk esok, dan masa akan datang.



Sekian..

Comments

  1. sis memilih blog ... klu ada masa baru ke FB ...

    ReplyDelete
  2. Sha selalu merepek kat Facebook.... then tulis kat blog... dah tulis kat blog... copylink... ehhh menjawab soalan ke tidak ni?? hahaha selamat pagi kak...

    ReplyDelete
  3. saya prefer tulis kat blog..

    ReplyDelete
  4. saya jarang buat status kat fb.So, blog adalah diary kedua saya.kalau tak secret baru boleh kongsi.huhu

    ReplyDelete
  5. sy lbh suka tulis kt blog..

    ReplyDelete
  6. kak sesekali saja tulis kat fb lbh suka menglike ...tulis di blog pun perkara umum saja.

    ReplyDelete
  7. Julia sekarang lebih kepada blog...kemudian uar-uar button share terus ke FB.

    ReplyDelete
  8. LYA Memilih blog...
    jrg tulis or luah apa2 kat FB..

    ReplyDelete
  9. blog sbb aku tak suka menulis di fb .....

    ReplyDelete
  10. Salam, haa sy pilih blog...sbbnye mcm yg akak ckp tu lah, takut org malas nak baca yg full dlm blog..hehe..isu sy update kat FB selalunya yg ringan2 je, yg berat baru dlm blog..hehe

    ReplyDelete
  11. Saya memang aktif di blog aje. Kalau ada apa nak cerita pun memang bloglah tempatnya. Saya bab-bab SEO ni memang tak lepas. Malas belajar katanya...

    ReplyDelete
  12. biasanya kat blog sebab lagi mudah nak cari semula :)

    ReplyDelete
  13. Kathy rajin jg merepek di FB.. Tp sebenarnya lagi suka belog.

    ReplyDelete
  14. Hehe... Ikut mood dan topik.. Kalau nak hurai panjang kena guna blog...

    ReplyDelete
  15. DR, kak ana memilih menulis diblog,FB lebih kepada personal :)

    ReplyDelete
  16. fb ayu hanya untuk yang penting2 atau share sesuatu perkra
    kalau nak berkongsi apa2 mmg tulis kat blog je

    ReplyDelete
  17. Kalau nak huraikan details saya lebih suka kat blog, kat fb terlalu ramai kawan yang pelbagai bidang termasuklah bos..Jadik saya tak boleh terlalu open sangat lagi2 staf gomen..Kat blog oklaa hehe..

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …