Thursday, 6 August 2015

YANG MANA SATU? FACEBOOK ATAU BLOG?

Assalamualaikum...



Mana satu yang awak dahulukan?
Facebook atau blog??
Maksud saya bila awak nak menulis satu2 isu
Tu awak tulis di mana dahulu?
Facebook atau blog.

Bagi yang tak ada facebook dah tentu segala cerita hanya di blog.
Tapi bagi kebanyakan blogger yang ada facebook
Mereka akan menulis di facebook dahulu..kan??
Salah satunya sebab nak dapatkan pandangan dan komen2
Dari orang lain.
Ianya boleh digunakan sebagi isi untuk blog kita..



Keburukan nya kalau awak menulis di facebook dahulu,
Berkemungkinan besar apa 
Yang awak tulis diblog sudah boleh dibaca oleh pembaca blog awak.
Kalau untuk seo ok la..
Tapi kalau untuk bacaan rakan2 dan followers di facebook,
Rasanya ianya kurang berkesan.
Komen2 yang awak dapat pun tak banyak  la sebab 
Masing2 dan beri komen di laman facebook.

Tak salah pun awak mulakan dari blog atau facebook
Sebab bagi seorang blogger 
Apa yang ditulis bukan lah hanya berguna untuk bacaan hari ini..
Tapi juga untuk esok, dan masa akan datang.



Sekian..

19 comments:

  1. sis memilih blog ... klu ada masa baru ke FB ...

    ReplyDelete
  2. Sha selalu merepek kat Facebook.... then tulis kat blog... dah tulis kat blog... copylink... ehhh menjawab soalan ke tidak ni?? hahaha selamat pagi kak...

    ReplyDelete
  3. saya prefer tulis kat blog..

    ReplyDelete
  4. saya jarang buat status kat fb.So, blog adalah diary kedua saya.kalau tak secret baru boleh kongsi.huhu

    ReplyDelete
  5. sy lbh suka tulis kt blog..

    ReplyDelete
  6. kak sesekali saja tulis kat fb lbh suka menglike ...tulis di blog pun perkara umum saja.

    ReplyDelete
  7. Julia sekarang lebih kepada blog...kemudian uar-uar button share terus ke FB.

    ReplyDelete
  8. LYA Memilih blog...
    jrg tulis or luah apa2 kat FB..

    ReplyDelete
  9. blog sbb aku tak suka menulis di fb .....

    ReplyDelete
  10. Salam, haa sy pilih blog...sbbnye mcm yg akak ckp tu lah, takut org malas nak baca yg full dlm blog..hehe..isu sy update kat FB selalunya yg ringan2 je, yg berat baru dlm blog..hehe

    ReplyDelete
  11. Saya memang aktif di blog aje. Kalau ada apa nak cerita pun memang bloglah tempatnya. Saya bab-bab SEO ni memang tak lepas. Malas belajar katanya...

    ReplyDelete
  12. biasanya kat blog sebab lagi mudah nak cari semula :)

    ReplyDelete
  13. Kathy rajin jg merepek di FB.. Tp sebenarnya lagi suka belog.

    ReplyDelete
  14. Hehe... Ikut mood dan topik.. Kalau nak hurai panjang kena guna blog...

    ReplyDelete
  15. DR, kak ana memilih menulis diblog,FB lebih kepada personal :)

    ReplyDelete
  16. fb ayu hanya untuk yang penting2 atau share sesuatu perkra
    kalau nak berkongsi apa2 mmg tulis kat blog je

    ReplyDelete
  17. Kalau nak huraikan details saya lebih suka kat blog, kat fb terlalu ramai kawan yang pelbagai bidang termasuklah bos..Jadik saya tak boleh terlalu open sangat lagi2 staf gomen..Kat blog oklaa hehe..

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();