Wednesday, 26 August 2015

PERLU KE BERHENTI SEKOLAH SEBAB KENA BULI?

Assalamualaikum...



Pada ibu bapa yang ada anak bersekolah ni..
pernh tak anak2 di buli??
apa tindakan korang??adakah korang terus berhentikan anak dari sekolah??

Ramai yang tak setuju dengan cara tu..kan??
Bagi saya kalau anak dibuli,yang patut di ubah ialah
orang yang membuli.bukan anak kita.

Saya kurang setuju dengan tindakan ibu bapaartis cilik  yang
berhentikan anak dari sekolah hanya sebab anak di buli.
Rela berhentikan anak dari sekolah ,
dan pembuli dibiarkan macam tu je..
cara yang salah tu..

Satu masa dulu adik beradik Bell Ngasri juga
dikatakan hanya belajar dari rumah.
Tapi menurut ayahnya ianya supaya tak mengganggu
jadual pengambaran anak-anaknya,.
Bukan sebab dibuli dan sebagainya.
Tapi pelakon2 cilik sekarang berhenti sekolah
hanya sebab di buli.

Patutnya mak ayah pergi la kesekolah dan berbincang dengan guru.
Kadang2 rasa was2 pulak betul ke kena buli??
setakat ejek mengejek tu semua orang alami nya.
saya ni dari sekolah rendah sampai habis sekolah orang dok ejek2.
tak pernah pulak fikir pasal berhenti sekolah.


Agaknya terpengaruh dengan pelakon lain kot..
pelakon A guna alasan kena buli dan belajar kat rumah lagi best,
terus dia pun buat alasan nak berhenti sekolah juga.
hehhehe..Apa pun terserah la kat mak ayah dia.
Mungkin dia memang nak anak nya jadi artis sampai besar kot..
pelakon budak2 ni masa kecik ,masa comel ni nak la
orang ambil berlakon pegang watak2 utama..
bila dah besar muka pun jadi tak berapa nak pi,
siapa la nak ambik..kan??nak jadi hero pun tak de sapa pandang.
Cer ingat2 balik pelakon kanak2 dulu,
yang mana bila dah besar ni dia kacak dan ensem
bila belakon asyik jadi hero????
tak de..kan??



sekian..









16 comments:

  1. budak2 retis ni kebanyakkan ambil guru peribadi kat rumah.. orang berduit la katakan.. tak boleh cuit sikit terus claim buli.

    ReplyDelete
  2. Kalau kes buli, pergi sekolah settle kan dengan pihak sekolahlah..
    Kalau mangsa buli yang berhenti sekolah, yang membuli makin berleluasalah perangai dia.

    ReplyDelete
  3. Mereka banyak duit boleh bayar Dee. Tapi hakikat sebenarnya mereka rugi sebab alam persekolahan dan sosialisasi hidup alam sekolah totally beza dgn hidup di rumah dan dilingkungi dunia glamour semata-mata..

    Anak kakak dulu kakak ajar kalau ada kawan buli ketuk dgn botol air atau payung lepas tu lari jumpa makcik/pakcik guard atau cikgu. Kelakar kan bunyinya..

    ReplyDelete
  4. Ini kalau membabitkan artis cilik bukan kes buli ni. Ni mesti sebab makpak terasa anaknya glamor sangat sampai terganggu pembelajaran di sekolah. Itu yang nak belajar di rumah. Takda kena mengena pun dengan kena buli, cari alasan aje.

    Budak-budak kalau kata tak payah pergi sekolah mungkin ada yang suka. Apalagi kalau makpak yang suggest. Lagilah best!

    ReplyDelete
  5. Haha...mmg takde pun..bila besar boleh la jadi tambahan sikit2..kawan kpd hero yang suka buat kelakar...

    ReplyDelete
  6. hahahaha betui2 ...cuma ann ngasri je makn besar makin cantik aku suka die tu ... yg lelaki tak encem tp berbakat .....

    tiru dan ikut lisa surihani ... wlupun model dr kecik tp pgg ijazah undang2 ......

    ReplyDelete
  7. hurrmmm klu rasa boleh belajar di rumah ok jek...berhenti sekola tp belajar jangan berhenti pulak...tu utk masa depan...

    ReplyDelete
  8. Yang patut berhenti adalah pembuli bukan mangsanya... tapi rasanya dorang mampu belajar sendiri tak macam pelakon dulu bayaran ciput aje...

    ReplyDelete
  9. kesian kalau belajar dekat rumah..tak bergaul

    ReplyDelete
  10. buli membuli tu adat persekolahan seronok juga alaminya n jadi kenangan manis setelah dewasa...dibuli sedikit dh nk berenti sekolah rugi tu...walau kita org terkenal banyak duit sesuatu keputusan yg melibatkan pendidikan dann pembelaharan perlu difikir mendalam...

    ReplyDelete
  11. jgn berhenti..buli balik..hahah..

    gurau je =)

    ReplyDelete
  12. Banyak duit. Boleh lah. Tapi rugi lah sebab tak dapat merasa moment masa skolah.

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();