Skip to main content

PERLU KE BERHENTI SEKOLAH SEBAB KENA BULI?

Assalamualaikum...



Pada ibu bapa yang ada anak bersekolah ni..
pernh tak anak2 di buli??
apa tindakan korang??adakah korang terus berhentikan anak dari sekolah??

Ramai yang tak setuju dengan cara tu..kan??
Bagi saya kalau anak dibuli,yang patut di ubah ialah
orang yang membuli.bukan anak kita.

Saya kurang setuju dengan tindakan ibu bapaartis cilik  yang
berhentikan anak dari sekolah hanya sebab anak di buli.
Rela berhentikan anak dari sekolah ,
dan pembuli dibiarkan macam tu je..
cara yang salah tu..

Satu masa dulu adik beradik Bell Ngasri juga
dikatakan hanya belajar dari rumah.
Tapi menurut ayahnya ianya supaya tak mengganggu
jadual pengambaran anak-anaknya,.
Bukan sebab dibuli dan sebagainya.
Tapi pelakon2 cilik sekarang berhenti sekolah
hanya sebab di buli.

Patutnya mak ayah pergi la kesekolah dan berbincang dengan guru.
Kadang2 rasa was2 pulak betul ke kena buli??
setakat ejek mengejek tu semua orang alami nya.
saya ni dari sekolah rendah sampai habis sekolah orang dok ejek2.
tak pernah pulak fikir pasal berhenti sekolah.


Agaknya terpengaruh dengan pelakon lain kot..
pelakon A guna alasan kena buli dan belajar kat rumah lagi best,
terus dia pun buat alasan nak berhenti sekolah juga.
hehhehe..Apa pun terserah la kat mak ayah dia.
Mungkin dia memang nak anak nya jadi artis sampai besar kot..
pelakon budak2 ni masa kecik ,masa comel ni nak la
orang ambil berlakon pegang watak2 utama..
bila dah besar muka pun jadi tak berapa nak pi,
siapa la nak ambik..kan??nak jadi hero pun tak de sapa pandang.
Cer ingat2 balik pelakon kanak2 dulu,
yang mana bila dah besar ni dia kacak dan ensem
bila belakon asyik jadi hero????
tak de..kan??



sekian..









Comments

  1. budak2 retis ni kebanyakkan ambil guru peribadi kat rumah.. orang berduit la katakan.. tak boleh cuit sikit terus claim buli.

    ReplyDelete
  2. Kalau kes buli, pergi sekolah settle kan dengan pihak sekolahlah..
    Kalau mangsa buli yang berhenti sekolah, yang membuli makin berleluasalah perangai dia.

    ReplyDelete
  3. Mereka banyak duit boleh bayar Dee. Tapi hakikat sebenarnya mereka rugi sebab alam persekolahan dan sosialisasi hidup alam sekolah totally beza dgn hidup di rumah dan dilingkungi dunia glamour semata-mata..

    Anak kakak dulu kakak ajar kalau ada kawan buli ketuk dgn botol air atau payung lepas tu lari jumpa makcik/pakcik guard atau cikgu. Kelakar kan bunyinya..

    ReplyDelete
  4. Ini kalau membabitkan artis cilik bukan kes buli ni. Ni mesti sebab makpak terasa anaknya glamor sangat sampai terganggu pembelajaran di sekolah. Itu yang nak belajar di rumah. Takda kena mengena pun dengan kena buli, cari alasan aje.

    Budak-budak kalau kata tak payah pergi sekolah mungkin ada yang suka. Apalagi kalau makpak yang suggest. Lagilah best!

    ReplyDelete
  5. Haha...mmg takde pun..bila besar boleh la jadi tambahan sikit2..kawan kpd hero yang suka buat kelakar...

    ReplyDelete
  6. hahahaha betui2 ...cuma ann ngasri je makn besar makin cantik aku suka die tu ... yg lelaki tak encem tp berbakat .....

    tiru dan ikut lisa surihani ... wlupun model dr kecik tp pgg ijazah undang2 ......

    ReplyDelete
  7. hurrmmm klu rasa boleh belajar di rumah ok jek...berhenti sekola tp belajar jangan berhenti pulak...tu utk masa depan...

    ReplyDelete
  8. Yang patut berhenti adalah pembuli bukan mangsanya... tapi rasanya dorang mampu belajar sendiri tak macam pelakon dulu bayaran ciput aje...

    ReplyDelete
  9. kesian kalau belajar dekat rumah..tak bergaul

    ReplyDelete
  10. buli membuli tu adat persekolahan seronok juga alaminya n jadi kenangan manis setelah dewasa...dibuli sedikit dh nk berenti sekolah rugi tu...walau kita org terkenal banyak duit sesuatu keputusan yg melibatkan pendidikan dann pembelaharan perlu difikir mendalam...

    ReplyDelete
  11. jgn berhenti..buli balik..hahah..

    gurau je =)

    ReplyDelete
  12. Banyak duit. Boleh lah. Tapi rugi lah sebab tak dapat merasa moment masa skolah.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …