Skip to main content

KANAK-KANAK 5 TAHUN MENINGGAL AKIBAT TERPERANGKAP DALAM LIFT

Assalamualaikum...

Dulu masa suami nak beli rumah dia ada cakap
tak mau rumah kat atas2  ni..
Tak mau yang kena naik tangga naik lift..sebab bahaya
untuk anak-anak dia..
Kalau ikut kan saya rumah cemana pun tak pe..
asal ada tempat tinggal.

Saya ada terbaca di metro.uk semalam berita tentang
kanak-kanak usia 5 tahun yang terperangkap dalam lift lalu meninggal dunia.
Allahuakbar..sedih nya ..kita bukan mak ayah dia pun rasa sedih
apa lagi mak ayah dia..




Kejadian berlaku di Weymouth.
kebanyakan rumah di eropah memang mempunyai lift untuk
mengangkut barang2 dibahagian bawah ke atas.
Alexis Brown,5 tahun yang pada masa itu bermain2 di depan lift tersebut tiba2 sahaja
kepala nya tersepit di pintu lift.

Ibu bapanya memanggil2 elax namun tidak dijawab.
Beberapa minit kemudian ahli pasukan penyelamat tiba dan
mereka memaklum kan pintu lift boleh dibuka dalam masa 4 jam.
ketika Alexis dikeluarkan dia sudah tidak bernyawa lagi.

Menurut ibu bapa Alexis lift tersebut sebelum ni digunakan
untuk mengankut barang2 berat seperti kerusi roda
dan ianya tidak pernah rosak.




sekian..

Comments

  1. saya rumah memang nak naik turun pakai lift kadang2 menyampah lift lambat kami pakai tangga je.. tapi memang masa tunggu lift anak memang pegang rapat2 takut dia meluru bila lift buka. risau jugak sebab malang tak berbau kan

    ReplyDelete
  2. Kesiannya.. kami pun dok kl menyewa usaha cari umah bawah walaupun agak mahal... tapi lebih suka dok umah atas tanah.

    ReplyDelete
  3. Ibubapa mna yg x sedih kan, Lya pun lbh suka tgl umah atas tanah..lgi2 Lya ni gayat memg x blg tgl d tmpt yg tinggi2

    ReplyDelete
  4. Sedihnya kan? Lama2 trauma nak pakai lift.

    ReplyDelete
  5. Alahai sedih bila baca berita melibatkan kanak2 dan kecuaian..

    ReplyDelete
  6. Kesian budak tu mati tersepit..

    ReplyDelete
  7. Salam, aduhai kesiannya..tp sy mcm kurang jelas entry ni, budak tu meninggal sebab tersepit kepala atau dia terperangkap kat dalam tu...apapun, kesian keluarga mangsa..hmm..

    ReplyDelete
  8. bc entry ni tingat aritu ms kt hospital. pintu lif x buka. sy da nebes da ms tu...

    ReplyDelete
  9. Bahayanya. Ajal maut ditgn Allah. Selalu tak rosak agaknya tetiba hari tu nasib malang buat kanak2 tu. hurmm

    Cantiknya car seat tu. klu harga rm100 lbh kira murah benar la tu

    ReplyDelete
  10. Alahai, kesiannya. Kita yang tak kenal pun rasa sedih inikan pulak ibubapanya. Anak-anak apa tau. Malang pun tak berbau. Kena selalu berhati-hati. Tapi adakalanya bila kita terlalu berhati-hati dan terleka sekejap pun boleh berlaku kejadian tak diingini!

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …