Skip to main content

KAMI TAYANG-TAYANG ADA SEBAB NYA.BUKAN NIAT UNTUK MENUNJUK-NUNJUK!

Assalamualaikum..



Semalam saya baca di facebook ramai kawan2
kata takut nak pi bercuti kat luar negara sekarang ni.Takut pokai.heheh..
Untung la siapa yang kaya raya tu..
waktu2 macam ni pun boleh lagi
pi makan angin dengan senang hati keluar negara..

Ha!yang selalu berlagak menunjuk-nunjuk
kejap2 pi luar negara tu,masa ni la nak buktikan
yang korang memang banyak duit.
hahahhaah..Kalau korang pun macam kami2 yang tak mampu ni,
sila tekup muka dan tahan nafas ye..ekekek..
Jangan risau tak boleh pi luar negara pun kita boleh jalan2 jugak..
nak tahu kemana dan kenapa??klik kat sini..

Cakap pasal menunjuk2 ni semalam
suami saya tunjuk la satu video ceramah dari sorang ustaz ni..
Katanya tak baik tayang2 benda makan
kat laman sosial takut ada orang yang teringin tapi
tak mampu nak dapatkan benda tu.,
Sebenarnya wajib bagi kita untuk hantar makanan
yang kita tayang2 tu pada orang lain.



Wah!!boleh ke hantar??kalau seratus orang telan air liur
,kena la hantar kat seratus orang tu ye??
pengsan makcik!!
Bukan lah nak bantah apa ustaz tu cakap..
tapi kita post gaMbar makan bukan sebab nak tayang2 menunjuk.
kalau saya kongsi gambar makanan ,siap dengan resepi nya saya bagi.
mana lah tahu kalau ada orangg lain cuba resepi tu..kan??
Bagi yang memang niat nak menunjuk2 semata2 tu tak tahu lah nak cakap apa.



Sama la jugak macam blogger lain yang kongsi gambar maknanan.
ianya lebih pada nak mempromosikan tempat2 makan.
ada yang terima bayaran untuk promot semua tu..
tak kan itu pun salah jugak..kan??
bukan kah itu juga salah satu cara nak melariskan jualan??
Saya rasa  ustaz tu belum tahu tentang tujuan blogger yang
kongsi2 gambar makanan ni..kan??
Harap2 dia tak tujukan juga pesanan tu pada blogger2 macam kita ni..heheh



Mungkin jugak kebanyakan rakan fb dia memang jenis
suka tayang gambar makanan tanpa sebab musabab.
ambik gambar megi,letak caption."sedap!"
Berbeza dengan blogger..
bila dia post gambar makanan tu makna kata ada la sebab nya..
betul tak bloggers???

Jadi pada sesiapa yang suka ambil gambar
makanan dan share di laman sosial tu
apa kata kau jadi blogger je..hehehe


sekian...


Comments

  1. betul tu..lain kalau kt fb / ig dgn blog nie..
    lagi 1, niat kita bukan nak menunjuk2..
    macam buat entry p vacation, di selit jugak tips2..

    ReplyDelete
  2. singgah laman org sat....

    jom singgah teratak kita, tmbh kawan erat silaturrahim....

    ReplyDelete
  3. share resepi, kalu2 ada yg mencuba moga2 ada pahala berpanjangan...

    ReplyDelete
  4. kalau blogger ni kebanyakkan tayang bukan saja2 nak tayang even ada jugak yang jenis saja nak menayang.

    ReplyDelete
  5. Manusia nilai luaran..Allah nilai dalaman..pastikan hati kita lurus..in sya Allah Allah bantu..pada PC berkongsi secara tidak langsung memberi ilham juga pada rakan lain..begitulah sebaliknya..

    ReplyDelete
  6. kalo ad skali resepi tu blh la diterima..ni jenis yg p tmpt mahal2 kan, sape2 yg misikin (mcm sy ni) kalo mengidam kan ke pyh.cmne nka membyrnya? hahahaha

    ReplyDelete
  7. saja2 upload pic makanan tanpa tujuannya itulah yg sebenar maksudnya tu..

    ReplyDelete
  8. Alamak! Parah jugalah ni kalau kena hantar makanan. Buat kata 100 orang komen 'nampak sedap' jenuh pulak kita nak mengumpul alamat nak hantar makanankan!

    Sekadar berkongsi dengan kawan-kawan. Bukan niat nak menunjuk pandai masak ke, pandai makan ke, banyak duit ke asyik jalan makan sana-sini. Jadi blogger ni makanan tak sedap pun depa tayang :)

    ReplyDelete
  9. Tak boleh review makanan la gitu, iklan pun tak boleh juga la. Hehe ^-^

    ReplyDelete
  10. Tak boleh review makanan la gitu, iklan pun tak boleh juga la. Hehe ^-^

    ReplyDelete
  11. Ada gak tgk video ustaz tu. Tak tau tak ckp apa. kalau kita dapat job review pasal makanan, macam mana pulak? Sebab tujuan nak mempromosikan kedai tu. Hurmmm...

    Ada gak terbaca komen. Ustaz pon kena lah amik kira faktor media sosial yg ada skang nih.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …