Skip to main content

BLOGWALKING SAMA SAJA MACAM LIPAT BAJU

Assalamualaikum...



Saya seorang suri rumah..Aktiviti melipat baju memang dah jadi aktiviti mingguan.Bukan aktiviti harian tau,tapi mingguan sebab lipat baju cuma 1 hingga 2 kali je seminggu.heheh..

Bayangkan lah baju basuh hari2 tapi lipat seminggu sekali.Memang tinggi menimbun..Walaupun ada baju2 yang setakat pakai penyangkut baju je tapi tak kurang juga yang kena lipat sendiri..seluar2 kerja suami...seluar saya seluar anak2..Kain batik,lain pelikat, kain buruk,kain lap...



Bila fikir2 balik,aktiviti melipat  ni lebih kurang sama macam kita blogwalking la.Lagi kau tangguh2 lagi banyak la jejak komen yang tak berbalas..hari ni punya komen ada 20.esok 15, lusa 10..(makin lama makin sikit komen sebab kau tak blogwalking blog orang.heheh) . Tangguh punya tangguh seminggu ada 100 komen.ambik..nak membalas jejak tu bukan sikit..mau makan jam jugak tu..

Satu blog sehari ada dua entry , kalau tak pi blog dia 3 hari dah 6 entry kita terlepas komen.sudah nya kita pun komen entry terkini dia je la..Nak view entry 2 hari lepas macam tak sempat.hehhe

Kalau yang jenis blogwalking melalui bloglist tu pun sama la...kat bloglist ada 100 url.kalau blogwalking sejam sekali, jimat masa..satu jam pergi 2,3 blog je..cer kalau tak blogwalking 3 hari..silap2 100 blog kita kena singgah dalam masa 2 jam..hahahah..lepas tu mula komen merapu sebab nak cepat...Tak komen nanti rasa bersalah pulak..kalau tak pi komen blog orang, terus tak dak sapa nak mai komen entry hang lagi..padan muka!hehehh..Penting tau blogwalking ni.dari blogwalking la kita akan dapat pembaca setia..:)

sekian.

Comments

  1. betul tu klau mls nk BW nampaknya blog pun suram..... Sy pon kena lebih rajin BW ni... hihiihh

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum
    singgah ptg
    hari ini bz sangat x sempat nak BW

    ReplyDelete
  3. Pentingnya BW...kalau tak jadi macam buat blog syok sendiri jela..blog ni tmpt sharing.luas pengetahuan kita nanti..rugi rugi xBW..

    Salam ukhuwah dear

    ReplyDelete
  4. Pentingnya BW...kalau tak jadi macam buat blog syok sendiri jela..blog ni tmpt sharing.luas pengetahuan kita nanti..rugi rugi xBW..

    Salam ukhuwah dear

    ReplyDelete
  5. Pentingnya BW...kalau tak jadi macam buat blog syok sendiri jela..blog ni tmpt sharing.luas pengetahuan kita nanti..rugi rugi xBW..

    Salam ukhuwah dear

    ReplyDelete
  6. sejak anak dah sekolah ni kadang tak sempat nak bejalan2 ke blog org lain.. hehehhe.. kadang sempat menulis je..

    ReplyDelete
  7. BW dan entry blog tak boleh tunda..huhu
    Kalau tunggu esok lusa memang berlambak le kena buat pastu..takut tak buat je..huhu

    ReplyDelete
  8. haha..aku lah tu yang jarang BW..kadang sempat publish entry je, tapi tak dan nak bw...huhu...

    eh, tapi kan, aku boleh tahu dan boleh rasa bila org komen tak ikhlas/nak cepat kat entry2 aku tu...hahaha...

    ReplyDelete
  9. Ha...a.. Kan... Memang sama... Hehe

    ReplyDelete
  10. p/s malin kundang = ank derhaka ;-)

    ReplyDelete
  11. hahahahahaa... so true...!!
    lagi dibiar lama, lagi membukit, lagi jadi malas nak mula... :p


    Salam.. haii.. jemput join giveaway saya ye.. ParodyMe : 1st Giveaway By DRAMATIC UNIC dengan hadiah wang tunai keseluruhan bernilai RM350 untuk direbut..!! Jom ajak ramai-ramai join.. jomm.. jommm..!! tQ so much... :)

    ReplyDelete
  12. reply komen sikit2 pastu blogwalking...hehe

    Maisarah singgah dari Blog MaisarahSidi.com :)

    ReplyDelete
  13. betul banget mba tanpa blogwalking blog pun akan sepi ya mba :)

    ReplyDelete
  14. kita rindu sgt nak blogwalking.. tp masa bg me rasanya dikejar2 semakin laju berlalu.. hehe

    ReplyDelete
  15. Setuju sgt sgt.. Dulu sy cuma bw dr bloglist tp skrg ni sy rasa nak bls jejak la. sbb x patut org dtg kita x lawat blog dia. Sgt x patut.

    Lipat baju? Bab paling malas.. Huhuhu. Kalau dua hari x bw mmg rasa aduhai.. Camne nk balas jejak ni?

    ReplyDelete
  16. Haha.. bab melipat memang malas. Membasuh boleh pulak hari2 kan.

    ReplyDelete
  17. Haha.. bab melipat memang malas. Membasuh boleh pulak hari2 kan.

    ReplyDelete
  18. Assalamulaikum. Ada logiknya. Makin tak buat, makin banyak. So, usah bertangguh. :)

    VitaminSuci

    ReplyDelete
  19. setuju .. saya pn nk rajin balik BW ni ^_^

    ReplyDelete
  20. hehehehe sy pun kak, jarang BW, x sempat, nk balas komen, banyakk! huaaa. akk header nape x center.hehe

    ReplyDelete
  21. Betul BW penting...kalau tak BW tak dak can lah nak dapat BMW...

    ReplyDelete
  22. Kakak ni pulak semampu boleh setiap yg berkunjung ke blog kakak pasti kakak jejak balik. BW juga mana yg tak berkunjung kakak bergantung pada dashboard list. Mana yg sempat singgah kakak singgahlah...

    ReplyDelete
  23. Aduh tulah kadang saya pun tangguh2, bukan takmo tapi tak sempat...Selalu niat nak bw bila saya balik rumah, konon santai2 bolehla bukak laptop dan tumpu pada blog tapi selalunya la hampeh..

    ReplyDelete
  24. bile sempat baru bw.. nasib blogger suam2 kuku *libasshawl.. hahaha
    kadang entry pon reschedules tak sempat nak update daily.. bile ada masa taip banyak2 entry dlm 1 masa.. *lappeluh

    ReplyDelete
  25. hari ini semangat BW membara,hehe

    ReplyDelete
  26. ikut kemampuan masing²..yang penting enjoy blogging..jangan stress²..hihi

    ReplyDelete
  27. hehe...masalah yang sama saya hadapi
    tak balas kunjungan cam tak best kan
    alih2 tinggal komen entry terbaru aje
    tu pun rasa bersalah sangat

    ReplyDelete
  28. Diana, entri ni ditujukan khas untuk saya ke apa? Hahaha...

    Betullah tu. Sekarang ni rasa macam tak menyempat aje nak blogwalking. Lagi pulak jenis yang kalau dah blogwalking nak habis dikomennya semua entri yang tak dibaca. Bayangkan ajelah betapa hebatnya dugaan!

    Walaupun tak wajib, dah jadi satu 'kewajipan' pulak membaca semua entri yang kita tertinggal dan komen tau!

    Kelmarin aje bertenggek saya kat blog si lekatlekit nak habiskan bacaan, itu pun tak habis-habis. Maklumlah member kalau tulis entri memang tak main sehari selembar benang. Kalau dah sebulan tak sampai, memang dah jadi baju benang tu!

    ReplyDelete
  29. tudia Kak Diana punya persamaan hehe..

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …