Skip to main content

TAUKEY DURIAN PUN CARI MAKLUMAT DI BLOG SAYA...

Assalamualaikum...


Saya selalu dapat mesej2 yang tanya hal2 yang saya tulis dalam blog ni.
contohnya kat mana nak dapatkan barang untuk buat projek diy..
ataupun tentang  resepi..
ada jugak yang cerita masalah rumahtangga..

Tapi baru2 ni ada yang mesej tanya nak beli durian..
heheheh...ni gara-gara entry tentang
Peristiwa makan durian kat rumah kakak saya tahun lepas la..

Terkejut saya bila dia kata dia nak borong durian..
terus saya bagi dia no tel abang ipar saya
untuk dia berurusan.



Sebelum puasa hari tu pun kami ke Batu Kurau..
mula2 niat nak jalan2 je tapi
rupanya hari tu adalah hari pertama durian luruh,,
merasa la jugak makan durian..
heheh..

Kata abang ipar saya
harga durian dah jatuh..
lagi2 bulan puasa mana ada orang nak beli durian..
kalau beli pun beli sikit je..

Saya memang tak kenal jenis2 durian..
saya tau makan je..
tapi bila ada yang tanya ni durian  jenis apa,
memang tak tahu nak jawab..
hehehhe..kalau awak pun sama macam saya.
Baca kat sini..
klik(jenis-jenis durian )

Sekian..

Comments

  1. hahaha kalau singgah kampung sebelah bapak mertua kat Taiping tapi bapak mertua takde la kat situ.. ada adik beradik dia.. memang jenuh la durian. memang jadi tak ada harga dah.. banyak sangat

    ReplyDelete
  2. bagus blog akak nie..
    kalau buat pengiklanan memang sini ler tempat dia.
    sampai tauke pun dtg cari.
    heheh.

    ReplyDelete
  3. hr tu ayh sy berbuka kt kebun kwn dia, habis dia blk hangkut stok durian utk 3 bulan kot! haha kt rmh bkn ramai nau org..asben sy la paling gumbira..hantu durian...sahur durian, berbuka durian..pfftt!

    ReplyDelete
  4. saya tak makan durian. Tapi kalau kutip durian mmg suka. Hehe,

    ReplyDelete
  5. bagus tu..tandanya ramai orang cari info kat blog ni..
    akak pon hantu durian..hari tu bli la jugak walau 15 hengget sekilo..:)

    ReplyDelete
  6. harap lepas ni akak dan taukey tu boleh terus berhubung, mana tau boleh koloberasi bersama bukak bisnes. Tapi tak tau la kalau akak lebih berminat nak keluarkan single plak ke :P

    ReplyDelete
  7. ayah saya suka sangat durian almost everyday he'll bring durians home huhuhu

    ReplyDelete
  8. bulan puasa kali ni suka sangat makan durian.. dah dua kali beli.. beli terus dari dusun.. sedap. hihi

    ReplyDelete
  9. Saya pun tak kenal jenis durian... Tahu makan je.

    ReplyDelete
  10. zaman google, google je terus dpt info.kipidap kak! hahaha

    ReplyDelete
  11. kta suka mkn tempoyak je hihihi

    ReplyDelete
  12. aku suka duriaaaan hehehe boleh lah mba minta satu duriannya :D

    ReplyDelete
  13. wah hebat blog diana...ramai yg minat.

    ReplyDelete
  14. Wah. Hebat tul blog diana ni.. pembacanya drp pelbagai golongan masyarakat..tahniah dapat membantu org yg memerlukan

    ReplyDelete
  15. Kaau dekat nak borong juga diana ..

    ReplyDelete
  16. saya tahun ni kurang makan durian...baru 4 ulas makan...

    ReplyDelete
  17. sy pulak xmakan durian..hihi..pelik kan..
    tapi memang dl bau pun xboleh..ni dh kawin, hsbnd hantu durian tadah je la hidung ni..

    ReplyDelete
  18. Mmg tgh musim durian luruh la ni DR....Balik kg ritu mmg puas le makan durian. Tp namanya pun puasa berapa byk sangatlah nak makan.

    ReplyDelete
  19. Fiza lagilah..lansung tak nak dekat dengan durian..hehe sebab tak makan. jenis durian memang failed lah jawabnye..hihi

    ReplyDelete
  20. Lya ni memg hantu durian..kat cne susah nak dpt klau bukan musim.klau da pun mhl yg amat

    ReplyDelete
  21. aida tau makan aje.
    tak tau jenis ke apa ke.
    pisang pun aida x kenal pisang apa yg mana satu.
    hu hu hu...

    ReplyDelete
  22. Oh, saya pun peminat tegar durian! Saya ni pantang orang offer, memang tak tolaklah. Ni pun saya baru nampak gerai durian bertaburan berhampiran rumah saya. Cuma tak sempat nak berhenti kereta membeli aje. Kalau tidak, memang saya dah penuhkan bonet kereta dengan durian. Senang nak makan nanti!

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …