Skip to main content

SELEPAS RAYA INI YANG TERJADI KEPADA KEBANYAKAN ORANG

Assalamualaikum...



Sejak lepas puasa ni saya memang lewat sikit update blog
sebab pagi2 aktiviti dah padat semula..
Bulan puasa dulu pagi2 rilek je santai2
tengok tv la apa..sekarang tak boleh dah la..
nak kena tengok pokok2..nak kena pi kedai,masak lagi..
Memang kalut la pagi2 ni..
kena siap semua kerja sebelum jam 1 sebab jam 1 lebih anak dah balik sekolah.
suami nak balik makan..

bagi yang bekerja mungkin waktu bekerja kembali ke 9-5
kalau dulu masuk awal balik awal..
ada jugak yang petang2 dah ada kat rumah..
tapi sekarang dah senja masih dalam kereta.
Waktu malam tidur pun lewat sikit dari bulan puasa..kan??



Tu baru rutin harian..
poket lak cemana??hahahha...
anak2 punya poket kembung2 semuanya..
mak ayah ni je yang kejap2 dah congak bajet duit yang dok ada ni
sempat ke nak sampai ke gaji..
Kalau sebelum ni duit gaji boleh lagi simpan2,3  ratus ke akaun ASB ke ape
Tapi bulan ni boleh 50 ringgit je ke akaun simpanan..
ada setengah tu 10 ringgit pun tak simpan dah bulan ni..tunggu la bulan depat..heheh
Orang tengok 2,3 kali ke bank simpan duit..
padahal duit raya anak2 je..ekekek..



berat badan...Oh!!jangan disebut..
ramai blogger yang dok merungut berat badan naik lebih banyak dari
yang turun dibulan puasa..
Bulan puasa berat turun 4 kg
bulan raya naik pulak 5 kg..hahahahh
Harap2 lepas ni dia nak turun lah ye..bahaya gemuk2 ni.
Bukan je orang pandang tak cantik,
nak cari baju susuah,tapi jugak mudah kena serangan jantung..

.<<<<..merana la kalau ayam takde langsung di hari raya.Boleh bayangkan tak??

sekian..



Comments

  1. Rutin harian da berubah sedikit hhe

    ReplyDelete
  2. nasib cik nor tak banyak perubahan lps raya..:)

    ReplyDelete
  3. hahahahaha saya lah tu kak! melampau punya naik!

    ReplyDelete
  4. tapi nak dekat 1 hb dah , tapi ,, gaji ritu dah kene potong sedikit sbb buat advance raya Tsk Tsk !

    ReplyDelete
  5. Naik... turun.... naik turun dah macam yoyo pulak... huhu

    ReplyDelete
  6. Mmg terasala..sbb raya hr tu mmg dh pakai sikit duit gji yg dpt awal..huhu..nasib la ada hubs..blhla kecek2 duit dia..hahahaha

    ReplyDelete
  7. hahaha..tang poket tu setuju sgt kak oittt.. tp xpela, setahun sekali je... bab berat lak, sy makin susut..

    ReplyDelete
  8. Hanya mampu tersenyum sambil menganggukkan kepala serta urut dagu. Kehkeh.

    ReplyDelete
  9. alahai..bulan puasa turun 3kg..pas raya naik 6kg..hihi

    ReplyDelete
  10. Sebulan dlm bulan puasa turun 4 kg, maknanya seminggu cuma turun 1 kg, tapi baru 2 hari raya dah naik 2 kg, maknanya sehari naik 1 kg... Cepat naik dari turun, alahai....

    ReplyDelete
  11. kembali ke rutin asal kan DR, bab hupdate blog ni mood masih suam2 lagi kak ana ni DR :)

    ReplyDelete
  12. Hehehe...lumrah lepas raya nieee..

    ReplyDelete
  13. Yang tak best sebab tak boleh balik awal...=(

    ReplyDelete
  14. hehe..nasib baik la berat ciktie mantain je :)

    ReplyDelete
  15. Sesungguhnya nikmat kurus tu hanya sementara...ahaks...

    Kena bijak rancang perbelanjaan nih. Gaji lambat lagi :-(

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah.. Sedang perbaiki diri dan cuba istiqamah apa yg pernh dilakukan pada bulan Ramadan...

    ReplyDelete
  17. buzy kembali..bab naik tu..hehee..

    ReplyDelete
  18. btl kak..berat tu mmg xdpt dinafikan lg..hihi..mmg kene gigih turunkan blk..

    ReplyDelete
  19. Bab poket berlubang tu saya tak susah hati sebabnya masa orang sibuk beraya, saya tak bergaji. Seminggu selepas raya, 'Aku kaya lagi' ~_^ sebab duit gaji baru masuk! So takdalah berbeza sebelum dan selepas raya, sama aje macam bulan-bulan yang biasa ^_^

    Bab bangun pagi ni tak faham sikit. Masa bulan puasa, elok je set alarm pukul 5 pagi, bangun sahur dan terus dengan rutin harian. Letih tidak, lapar pun tidak. Lepas bulan puasa, set alarm pukul 5.30 pagi pun asyik terlajak. Letih pun lebih lagi. Ngantuk pun tak tahu nak kata. Rushing aje kerjanya setiap pagi! Sarapan cukup. Brunch cukup. Lunch cukup. Tea time cukup. Dinner pun cukup-cukup. Memang turun 5 gram naiknya 5kglah macam ni gaya!

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …