Skip to main content

JANGAN MUAT NAIK STATUS MACAM TU....

Assalamualaikum...


 Bila saya tengok facebook saya ,
baru perasan yang saya makin kerap update status.hehe..
Dulu kurang tau,..sebab tak tahu nak update apa..
sekarang dah belajar dari rakan-rakan facebook lain,
mandi pun kena update jadi saya pun buat la macam tu..hahaha..
jangan marah ye..gurau je..

Walaupun dah banyak orang cerita tenang
apa yang awak boleh dan tak boleh  muat naik di laman sosial
tapi masih ada yang tak ambil peduli benda2 macam ni.
Mungkin sebab diaorang tak nampak lagi kesan nya akan datang.
Bila kebodohan tu jadi viral baru la nak
kata orang mengaib kan dia la...Orang dengki la...
Orang tak ada kat tempat dia la...

Menulis guna emosi memang macam2 benda yang akan kita tulis.
Lagi2 kat laman sosial ni kita tahu ramai yang baca..
kita rasa mungkin bila ramai baca ramai la akan faham kita.
silap tu..sebenarnya lagi ramai yang baca..
bermakna lagi ramai yang akan menilai kita.

contoh kalau awak muat naik status tentang keburukan orang,
yang meluahkan perasaan cuma awak seorang..
Pihak yang satu lagi tak de buat kenyataan apa2..
Bagi pembaca yang bijak mereka akan fikir..
"dia ni entah2 dia yang salah..."
Awak nak orang nilai awak macam tu??

nak tahu apa lagi kesalahan-kesalahan kita semasa
melayari laman sosial boleh la baca kat sini.
klik(hati-hati....kesan buruk media sosial yang anda tidak pernah bayangkan)
Ambil la sebagai pengajaran.
awak rasa ianya remeh tapi awak tak tahu kesan nya sangat besar.
mungkin ianya melibatnya keselamatan awak juga..


sekian,,


Comments

  1. Pernah juga up status marah2...huhhh nyesal pastu terus delete...agaknya bila marah menguasai diri habisssss punah...betul ckp diana ni...muhasabah diri balik

    ReplyDelete
  2. saya dulu pernah update status yg emosi last2 mendatangkan masalah..tu yg skg update iklan jer

    ReplyDelete
  3. di facebook saya pernah update marah-marah mba :)

    ReplyDelete
  4. Penah gak update status marah kat ntah sapa..haha!!tak sampai 10minit, SB dah delete sbb amarah tu habis gitu je..

    ReplyDelete
  5. aku takde fb...so aku lebih tenang...hahaha...

    aku jarang sgt nak mengamuk kat blog, tapi kalau ko tetiba nampak ada entry meroyan kat blog aku, tu maknanya aku dah tak tahan sabar la tu..tapi sebelum aku taip tu aku akan fikir consequences dia...dah lepaskan kat blog, baru tenteram sikit jiwa ni...hahaha...

    ReplyDelete
  6. suka update fb..tp share pasal info je lah. pasal diri sendiri jarang bebenor ;)

    ReplyDelete
  7. ye la tue kadang2 x leh nak kawal kan

    ReplyDelete
  8. hehehehhe..jaga lah kata-kata masa update di laman sosial..

    ReplyDelete
  9. jarang update status kat fb menglike suka.

    ReplyDelete
  10. Kadang - Kadang ade juga teremosi sebentar n post bukan2 .. Haha Maksudnye bukan2 tu takde lah kontroversi just merepek je la ( Takde kaitan dgn cinta mungkin ) ngee .. Btw agreed bangat ngan post ni

    http://syamsiddhuha.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum,
    bila emosi tak stabil, jangan on media sosial huhuhuhuhu baik pi cari eskrim dulu.

    tapi, bila bulan posa...tak kan nak hadap eskrim pulak kan

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum,
    bila emosi tak stabil, jangan on media sosial huhuhuhuhu baik pi cari eskrim dulu.

    tapi, bila bulan posa...tak kan nak hadap eskrim pulak kan

    ReplyDelete
  13. Zumal selalu gak update status beremosi nie, ampunkan aku Ya Allah...

    ReplyDelete
  14. tengok status orang lain jadikan pengajaran buat diri sendiri.. kalau dah nampak status emo emo tu huduh.. tak payah dok ikut sangat kan.. hehehe

    ReplyDelete
  15. Masa jiwa muda bergelora rajin jgk update...tp akrg dah mls sebab tak sempat...hehehehe...update blog lg bagus

    ReplyDelete
  16. DR bak kata kiah propa, hati-hati ada yang meratii..hihi :)

    ReplyDelete
  17. suka baca status orang lain, tapi jarang juga update status!

    ReplyDelete
  18. Setuju jugak tu DR....turutkan emosi, kesan belakang kira ..... Nak buat macamana, benda lepas biarlah berlalu, berhati hatilah dengan benda yg akan dtg pulak.
    Salam Ramadhan makcik!

    ReplyDelete
  19. hati² ada yang perhati..terlajak taip buruk padahnya.

    ReplyDelete
  20. dah jarang update status tak puas hati dekat fb. sblm ni kalau x puas hati luahkan dekat wechat je. huhuhu.

    ReplyDelete
  21. sungguh lama aida x update status kat fb.
    skrol utk baca aje :)
    kekadang terasa malas nak inform frens dlm tu kita kat mana, buat pe..
    nanti kat opis, bising :( hi hi hi...

    ReplyDelete
  22. Betul..once dah naik online, memang stays online.

    ReplyDelete
  23. Saya ada FB tapi memang takdalah mengupdate apa-apa. Dah lama berhabuk, barulah semalam saya tinggal jejak sekejap. Bagi saya FB ni tak boleh buat personal diary. Kalau ada yang tak suka, lebih baik diam daripada mengadu kat kawan-kawan di FB. Lain jadinya. Bukan semua orang suka dengan cara kita!

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…