Skip to main content

KURMA CHEESE YANG SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Beberapa hari je lagi kita nak sambut bulan Ramadhan.
Bulan yang dinanti-nantikan oleh semua umat islam.
Bila tiba je bulan ramadhan ,kat mana2 je mudah kita
nak dapatkan buah kurma.
Buah kurma ni memang bagus sebab dia ada serat ..
jadi elok la anak2 kita pun diajar untuk makan buah kurma..



Tapi budak2 ramai yang tak suka..
Walaupun rasa dia manis tapi masih ramai yang tak suka buah kurma.
jadi hari ni saya nak kongsikan satu resepi mudah tapi sedap.
Mungkin dengan ditambah sedikit kelainan pada kurma akan membuatkan sesiapa yang
tak makan kurma,mula menyukai buah yang berkhasiat dan memberi tenaga ni.

bahan-bahan nya.

kurma
Hirisan  badam
Cream cheese



cara-caranya.

Potong kurma pada 2 bahagian..
buang biji nya..
letak kan sedikit cream cheese didalam kuma..
kemudian letak hirisan badam diatas cream..
kalau nak bubuh sebiji badam atas nya pun boleh...macam gambar atas ni..
nak lebih menggoda tekak anak2  boleh juga
diletak kan nutella..

dah siap..letak dalam fridge..
bila dah sejuk boleh makan...


selamat mencuba..

sekian..

Comments

  1. erm... yum yum mmg sedap lg berkhasiat sis... thanks :)

    ReplyDelete
  2. Setakat badam boleh pergi lagi... cheese... kena fikir 2-3 kali dulu... hahahaha

    ReplyDelete
  3. waaa,,cheese, all time fav tu,,hehe

    ReplyDelete
  4. klu macam gini gaya kurma..Buka posa makan ni je pun ok.hehe

    ReplyDelete
  5. ni yg mcm nk buat skrg jugak lah. haha

    ReplyDelete
  6. Kurma inovasi baru, gabungan badam tu lebih menarik hati anak2 kan...jom kumpul stok kurma :)

    ReplyDelete
  7. cadangan menarik menu berbuka....

    ReplyDelete
  8. sedap sangat ni..nk cuba juga..

    ReplyDelete
  9. Salam, wahhhhh kurma cheese!! xpernah terfikir pun kak..nice2, boleh lah try tp kena pakse adik belanjer krim cheesenya dulu ni..hahahah

    ReplyDelete
  10. nmpk sedappp!!
    kurma dh la byk dlm fridge..lame dh xberusik..klu wat mknan raya utk budak2 ni ok jgk kan..

    ReplyDelete
  11. Wah... kurma+badam+cheese, memang semua pun favorite. Kalau buat gaya gini, ada juga yang kena sound suruh berhenti makan kurma nanti :)

    ReplyDelete
  12. mcm sedap je..sbb ada cheese jadi masam2 sikit. Kalau tak manis sgt kat gigi ni.

    ReplyDelete
  13. anak2 aida suka kurma.
    alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  14. Feveret Lya ni kurma. Blh d try ni

    ReplyDelete
  15. saya pon kurang sikit makan kurma..sebab dia manis...then buat sakit gigi...tapi skrg kena cuba makan gak

    ReplyDelete
  16. Sedap nyer sis.

    ReplyDelete
  17. wah,,macam2 dah sekarang...

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …