Skip to main content

PASTIKAN BLOG ANDA MOBILE-FRIENDLY

Assalamualaikum...'

Ramai yang dah buat entry tentang bagus nya bila blog
kita mesra mobile..
atau pun mobile friendly..
Dan masih ada jugak yang tak paham caranya..
maklum la..setiap hari ada yang baru jadi blogger..kan??

Untuk buat blog kita lebih mobile friendly..
Mula2 awak pi kat dashboard blog awak...
lepas tu klik kat template..
kemudian klik kat mobile tu..
kotak yang no 2 ..



Keluar benda gini..


klik kat  *Yes. Show mobile template on mobile device

kemudian tekan save..
dah siap..

Nak pastikan betul ke blog awak ni
mobile friendly pi la check kat Mobile Friendly test.



sekian..

Comments

  1. dah check...alhamdulillah..settle dah mobile friendly dari dlu

    ReplyDelete
  2. Lya memg guna cara ni lbh mudah

    ReplyDelete
  3. mmg ramai browse guna mobile kan..

    ReplyDelete
  4. Julia pun dah cuba test beberapa minggu lepas alhamdulilah mobile friendly hehehhe

    ReplyDelete
  5. mmg dr dulu mobile frenli ... hehe e

    ReplyDelete
  6. tenkiu share kak. nak p check sat hihi

    ReplyDelete
  7. saya dah lama aktifkan mobile friendly ni tapi sekarang ni even mobile friendly ada blog yang setting iklan appear even mobile template pun. jadi berat balik kalau kita clik melalui mobile.

    ReplyDelete
  8. Terima kasih atas perkongsian ni,,,saya pon nak buat juga!

    Jemput jenguk ke blog saya yaaa..


    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Terima kasih Diana, pasti ia sangat berguna utk mereka yg bergelar blogger...

    ReplyDelete
  10. Oh macam tu caranya, terima kasih kak diana :-)

    ReplyDelete
  11. dah mobile friendly . tp rupa bila buka kat phone tak berapa nak cantik . xpe la , asalkan dah mobile friendly . huhuu

    ReplyDelete
  12. Salam, haaaa bagus! sy terus check tadi, nasib dah yes..hahaha TQ kak :D

    ReplyDelete
  13. Rupanya saya dah lama buat tapi tak ingat pernah buat ke tidak. Makanya saya check jugalah. Okey, ohsem *_*

    Thanks ya Diana beri pelajaran percuma. Muah ciked! Hahaha!

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …