Skip to main content

PASTIKAN BLOG ANDA MOBILE-FRIENDLY

Assalamualaikum...'

Ramai yang dah buat entry tentang bagus nya bila blog
kita mesra mobile..
atau pun mobile friendly..
Dan masih ada jugak yang tak paham caranya..
maklum la..setiap hari ada yang baru jadi blogger..kan??

Untuk buat blog kita lebih mobile friendly..
Mula2 awak pi kat dashboard blog awak...
lepas tu klik kat template..
kemudian klik kat mobile tu..
kotak yang no 2 ..



Keluar benda gini..


klik kat  *Yes. Show mobile template on mobile device

kemudian tekan save..
dah siap..

Nak pastikan betul ke blog awak ni
mobile friendly pi la check kat Mobile Friendly test.



sekian..

Comments

  1. dah check...alhamdulillah..settle dah mobile friendly dari dlu

    ReplyDelete
  2. Lya memg guna cara ni lbh mudah

    ReplyDelete
  3. mmg ramai browse guna mobile kan..

    ReplyDelete
  4. Julia pun dah cuba test beberapa minggu lepas alhamdulilah mobile friendly hehehhe

    ReplyDelete
  5. mmg dr dulu mobile frenli ... hehe e

    ReplyDelete
  6. tenkiu share kak. nak p check sat hihi

    ReplyDelete
  7. saya dah lama aktifkan mobile friendly ni tapi sekarang ni even mobile friendly ada blog yang setting iklan appear even mobile template pun. jadi berat balik kalau kita clik melalui mobile.

    ReplyDelete
  8. Terima kasih atas perkongsian ni,,,saya pon nak buat juga!

    Jemput jenguk ke blog saya yaaa..


    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Terima kasih Diana, pasti ia sangat berguna utk mereka yg bergelar blogger...

    ReplyDelete
  10. Oh macam tu caranya, terima kasih kak diana :-)

    ReplyDelete
  11. dah mobile friendly . tp rupa bila buka kat phone tak berapa nak cantik . xpe la , asalkan dah mobile friendly . huhuu

    ReplyDelete
  12. Salam, haaaa bagus! sy terus check tadi, nasib dah yes..hahaha TQ kak :D

    ReplyDelete
  13. Rupanya saya dah lama buat tapi tak ingat pernah buat ke tidak. Makanya saya check jugalah. Okey, ohsem *_*

    Thanks ya Diana beri pelajaran percuma. Muah ciked! Hahaha!

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …