Skip to main content

WATAK BENDUL PUN NAK BER "I AND U'

Assalamualaikum...



Saya hari2 tonton drama Korea..
tapi kan saya susah nak dengar dia oarang dok ber "U and I "
walaupun watak yang dia bawak tu watak
orang kaya dan mewarisi pusat gedung beli belah terkenal.

Satu lagi diaorang tak panggil pun mak ayah
diaorang dengan panggilan mama papa ,Mummy daddy..

Betul la orang kata drama kita
tak macam drama melayu pun..
Orang tengok kat drama2 dok panggil mak ayah mama papa,
sebab tu la sekarang dah TAK RAMAI yang
suruh anak2 panggil dia mak ayah.
pengaruh drama sangat..

iklan:Ibu bapa yang menghantar anak-anak ke taska di usia 4 tahun ke bawah sila berikan pendapat anda (klik)

(Nampak tak saya caps lock kan perkataan TAK RAMAI tu..
jadi jangan nak salah sangka ye.
Maklum la zaman sekarang orang suka baca ayat tapi tak paham..
sesetengah,tak ramai,kadang2,tak selalu..
ramai tak paham tu..)




Tapi saya rasa mungkin drama kita ni
ada la sikit2 macam drama/filem tamil dan hindustan..
sebab filem dan tamil dan hindustan yang saya tonton/
selalu cakap omputeh tetiba..

Bukan drama dan filem Korea je ye..
kalau tengok filem2 Hongkong
dan filem Perancis pun susah nak dengar dema cakap omputeh.

Salah ke cakap omputeh??
tak salah..tapi tak best la...
lagi2 dok ber "i and U " padahal watak
nya bendul2 saje..

sekian...

Comments

  1. sebab memang ramai dah orang melayu sesama melayu ber I & you

    ReplyDelete
  2. penulis skrip slealu syok sendiri kot hehehee

    ReplyDelete
  3. Jangan nak I U sangatlah , hahaha. Bantai kang.

    ReplyDelete
  4. drama kita,biasalah kan...kan bagus kalau guna saya dan awak

    ReplyDelete
  5. Takyah nak I U sangatlah kan.budak sekolah pun dah pandai mama papa.itu kes lain pulak.huh

    ReplyDelete
  6. saya awak dah cukup manis , tak payah nak i u sngt ! bahahha :p

    singgah sini :)

    http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/03/tugasan-01032015-official-photographer.html

    ReplyDelete
  7. Makcik! Kak Ton datang nih *_*

    Alaaaa... masuk-masuk je dah terasa hati tau. Kita ni guna I, you dalam blog sebab kita rasa itulah perkataan paling sopan nak bahasakan diri kita (kah3x) Kita pun suruh anak-anak panggil MommyDaddy tapi itu bukan pengaruh drama TV (kah3x sekali lagi)

    La ni memang drama Melayu mana ada kemelayuannya lagi, Diana. Dah hampir pupus ditelan zaman macam dinosaur tau! Kalau dah namanya kelas atasan, mestilah nak speaking London. Sia-sia je nanti MommyDaddy spent duit ribu-riban hantar belajar obersi *_*

    ReplyDelete
  8. Ai sokong ....kheee, ....
    I u xde makna kot....

    ReplyDelete
  9. sy setuju kalau nak guna I, You, biarlah lengkap ayat Englishnya :)

    ReplyDelete
  10. Ye la.. Bahasa ibunda lagi indah..kalau terer sangat BI tu buat je drama BI straight. Memang sll tak puas hati dgn drama melayu kita ni. Suka guna bahasa rojak. Hehehe.

    ReplyDelete
  11. Salam, hahaha yang last best...padahal watak bendul2 saja..haha seronok bace!! Maybe diorang ni ber I and You utk nampak lebih moden...moden lahh sangattttt~~~

    ReplyDelete
  12. Awak ni kekadang perihatin jugak yek DR....sampai ber I dan U pun awak perasan. OKje tak layan drama Korea, drama Melayu jer rajin layan hihi...Tak kiralah merapu ke tidak janji best hihi...

    ReplyDelete
  13. Sebab perkataan I U je kot yg dia reti, sebab tu perkataan itu je dia sebut demi nak menunjukkan keorangputihan dia. hehe. Agaknya la.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …