Wednesday, 25 March 2015

TAK PANDAI JAGA SUAMI

Assalamualaikum...

Ni nak bagi tau satu benda ni..Awak2 yang bergelar isteri tu..
cer check2 facebook suami awak..kot2 ada benda lain macam...
Tengok senarai rakan dia..yang gambar pelik2 tu cer klik tengok..
takut dia dok like page atau ber 'friend' dengan seseorang yang awak tak sangka..
Bukan apa..sekarang kan kecoh2 pasal ramai lelaki melayu
dok add dan like page pelacur perempuan kat facebook tu..

gambar cilok dari fb orang..
Saya buka facebook perempuan tu semalam  terkejut tengok
kawan sekolah saya pun dok like page tu..
aih..cari apa la kat page2 macam tu ye..dah sah2 perempuan tu
kerja nya melacur jadi dia cari pelacur ke?
ha..sebab tu kena check tengok..takut nanti orang cakap awak tak pandai jaga laki..

Ada setengah isteri dia rasa bersalah kalau check barang peribadi suami.
macam telefon bimbit,email dan facebook..
takut suami kecik hati..
Ni kes isteri lurus bendul la..suami dok buka facebook pun
tak berani nak dekat..dok jauh2 je..
takut mengganggu privasi suami katanya...
saya tahu tak ramai pasangan macam ni..tapi ada..



Bukan nak suruh curiga tak tentu hala pada suami awak....
tapi agak pelik la bila dah berkahwin ada pulak undang2 tak boleh
baca mesej suami,tak boleh buka email suami..
pelik..kan??Bukan nya pasangan bujang yang belum berkahwin..
lain kalau belum kahwin..itu memang tak patut.

kalau nak check semua tu buat la sembunyi2..
jangan buat depan2 dia..kalau buat depan2 memang la dia kecik hati..
awak jadi isteri kena bijak selangkah ke depan dari suami tau..hahha..
kita bukan di zaman hang tuah .
sekarang dunia nombor 2 ada kat hujung jari je..
jadi kena bijak sikit ok..



satu lagi...
bila ada yang menyampai cerita buruk pasal suami kita..
jangan la melenting tak tentu pasal..
tapi jangan diam dan terus percaya,..
jangan pulak awak hanya menangis dan bersedih..
rilek je...tapi dalam diam awak bertindak..kena siasat.
Betul atau tidak...

Jangan sesekali awak tunjuk peranagi cemburu buta depan suami..
isteri mana la yang tak de rasa cemburu..
Cemburu tanda sayang..tapi jangan tunjuk..
Cemburu tu buat kat belakang2 dia saja..
Tak de la suami rimas bila tiap kali awak buka mulut..



Jaga suami ni bukan takat pandai jaga perut,jaga pakai dan jaga batin nya..
tapi benda2 gini pun kena berjaga2 jugak..
Cuma buat senyap2 saja..ok??

sekian...




21 comments:

  1. saya selalu guna psykologi jer... memang tak check FB.. kekadang tu skodeng jugak kat wall dia.. tapi selalu saya cakap benda2 yang kalau dia buat salah dia akan cuak dengan sendiri. saya tahu kalau asben saya cuak even dia cuba buat2 macam biasa tetap saya tahu hahaha.. so, cara mengamuk, nangis, gaduh bagai bagi saya tak relevan guna.. sambil2 sembang pun boleh warning dia dalam gurau hahahaha

    ReplyDelete
  2. betul.sy setuju dgn sis suria.
    gunakan pendekatan..yg reverse phsycology.

    ReplyDelete
  3. oh, patutlah hp saya macam digodek2. sebab entri ini rupanya. hehehe

    ReplyDelete
  4. so far xde lagi la nak check friendlist husband,.tp husband selalu stalker fb isteri dia..nak tengok entry terbaru isteri dia hari ni

    ReplyDelete
  5. woah! ini masalah serius ni kak...tak boleh nak buat tak kisah je

    ReplyDelete
  6. Memang kena berjaga2.. Lelaki sekarang ni banyak alasan nak 'makan luar'.. Kadang benda bukan hal besar pon, tapi saje dibuat point untuk gaduh.. Boleh la beralasan cari lain sebab bini tak pandai jaga laki..

    ReplyDelete
  7. melampau plak k lily baca ada FB account cam ni ek ishkk

    ReplyDelete
  8. zaman skang bkn zaman serang2 ni..
    zaman skang ni zaman perli2..
    tgk pelik sikit suami kita kena bertindak dengan cepat..tak semestinya dengan melenting ke apa kan?

    ReplyDelete
  9. adui cikgu mengajar ape tu ...

    tu la ... aku pun pelik undang2 jgn baca msg tu .... dah laki bini ape nk rahsia2....


    ReplyDelete
  10. hmm saya open je fb dan fon saya. takde apa2 yang nak disorokkan daripada pengetahuan isteri saya.

    dan kalau ada mesej dari mana2 wanita.. dia tahu itu kawan saya. kawan saya bermakna kawan dia :)

    ReplyDelete
  11. Kalau dah rela jadi bendol tu Dee alamatnya memang kena jadi titi org lainlah jawabnya...

    ReplyDelete
  12. memang kena sentiasa alert ni..

    ReplyDelete
  13. Dalam hal perkahwinan ni, trust issues memang perkara penting. Kalau saling mempercayai dan berlaku jujur, rasanya pasangan masing-masing tak akan risau sampai perlu nak check personal account macam Facebook or Whatsapp message.

    Bila ada gaya-gaya ke arah kecurangan tu yang buatkan pasangan susah nak percaya tu.

    ReplyDelete
  14. Haissyyy mcm2!!! Okey diana, mlm ni ciknad selongkar hp husband...hahaha

    ReplyDelete
  15. sy memang suka baca mesej / wasap suami.bkn sbb x percaya tp sy suka baca ayat2 tu..hehe..xkisah la walaupon dgn msj dgn kwn laki2 pn sy baca...cemburu memang xde dlm hidup sebab stkt ni suami bukan jenis layan pompuan xtentu hala.hehe

    ReplyDelete
  16. check jangan tak chek.. harus !! ada hak asasi seorang wanita..

    ReplyDelete
  17. Saya setuju pendapat diana...buat senyap2 dan tak terburu2...ni dengar cerita penyampai terus percaya...walhal kita sendiri tak dengar dari mulut suami...benda ni mmg kena ada 2 way komunikasi...kita tak boleh alpa dan x boleh cemburu tak tentu hala....apa2 pun kena tindakan cerdik...msg2 faham suami masing2 kan...so guna teknik sendiri nak tgk suami hehhehe...

    ReplyDelete
  18. saya rasa ini lebih kepada sifat saling mempercayai
    setakat hari ini suami saya tak penah hide tpon dia
    malahan saya tahu semua kata laluan dia
    cuma tak adalah selalu dok sekodeng =)

    ReplyDelete
  19. btl tu kak..
    ayu kalau cek fon suami pon senyap2
    tapi dia xkisah pon sy godek fon dia
    mmg masing2 xde perasaan syak wasangka
    tapi mane tau
    kite kene jugak hati2 even kite percaya suami
    bersedia sblm terkena

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();