Wednesday, 18 March 2015

BUDAK 6 TAHUN DATANG HAID KERANA KERAP MAKAN MAKANAN INI

Assalamualaikum...



Datang haid di usia 6 tahun memang sesuatu yang
sangat pelik..
Biasanya orang perempuan ni datang haid dalam
lingkungan umur 11-14 tahun.. kan??
tapi di China seorang kanak-kanak datang haid pada usia 6 tahun.

Si ibu juga menyedari payudara kanak-kanak
ini juga semakin membesar dan apa yang mengejut kan
ketika dia mencuci pakaian anak nya
dia ternampak tompokan darah yang banyak..

terkejut dan risau dengan apa yang dilihat
dia kemudian nya membawa kanak-kanak ini
untuk pemeriksaan kesihatan.
namun dia terkejut kerana diberitahu anak nya
sudah mengalami haid awal akibat asupan gizi yang berlebihan.



Ibu kanak-kanak ini mengakui dia kerap memberikan anak
perempuan nya makan sup sarang burung , madu
dan suplement yang mengandungi kepak ayam
dengan bertujuan untuk menjaga kesihatan anak nya,.
namun dia tidak menyedari tindakan nya yang dianggap berlebib-lebihan
membuatkan sistem hormon anak nya lebih cepat
berkembang sebelum masanya..

kesian kan??
kecik2 dah alami benda2 gini..
kawan2 mesti la pelik..apasal dia
umur 6 tahun dah kena pakai baju dalam..
kenapa kena pakai tuala wanita..kan??
Tu la..mak nya pun..melebih2 la pulak..
bagi je la makan macam budak2 lain..


sekian...

16 comments:

  1. Larh kalau tahu kecik kecik dulu makan benda alah gini takdela besfren tu datang lambat sangat. Ekekekeke. :P

    ReplyDelete
  2. ada seorang ustazah tu lupa nama dia tapi dia kerap jugak keluar tv.. anak perempuan dia period umur 9 tahun.. mengelabah jugak dia masa tu sebab yelah.. bila dah period seawal umur macam tu banyak benda yang merisaukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Period seawal 9 tahun tu biasa...apa lagi kalau budak tu bertubuh besar..zaman nenek moyang kita dulu pun biasa dah tu...sebab tu orang pompan dulu2 kebanyakkan kawen seawal usia belasan tahun...

      Tapi yang period 6 tahun tu rasanya memang luar biasa...

      Delete
  3. ala siannya dia..kecik lagi tue 6 tahun...kita dulu priod pun 12 tahun

    ReplyDelete
  4. laaaa ..kesian kecik lagi kot kan ...china ni mcm2 kes la

    ReplyDelete
  5. Memang pelik...kesian budak tu...tak merasa zaman kanak2nya seperti rakan2 sebaya...itulah mak nya pun terlebih perihatin tentang pemakanan kesihatan...yang tak sesuai dengan umur...tak pasal2 anaknya dewasa sebelum usia ...

    ReplyDelete
  6. cepat betul matangnya...nak beri anak makanan biarlah bersesuaian dengan umur mereka kan?

    ReplyDelete
  7. lahai...tengah budak lagi dah period ye
    umur tengah ligat yang belum paham apa-apa sangat
    pula tu semua tu sebab makanan
    sungguh menakutkan

    ReplyDelete
  8. emaknya terlalu sygkn anaknya tu hinggakn apa yg disukainya diberi anaknya mkn kan dh jadi masalah..

    ReplyDelete
  9. aduhai baru umur 6 tahun kot..kesian pula terlebih matang dari rakan2 lain

    ReplyDelete
  10. umak aih... kalau tahun 6 tu ok la jugak, 6 tahun, payah wooo... kalau matang seiring datangnya haid tu ok la... boleh urus diri... tapi apa yang kita boleh harapkan sangat dari budak 6 tahun kan?

    ReplyDelete
  11. Alahai.. Kesian bdk tu..

    ReplyDelete
  12. Alahai kesiannya. Besar sebelum waktunya. Bukan senang nak jaga anak sekecil itu yang dah datang period. Mak pun satu, taulah sayang anak awat sampai over. Kan dah susah jadinya. Ke Mmak boleh lepas tangan jerk. Buat macam biasalah.

    ReplyDelete
  13. ishhh ibu dia ni salah faham kot...mknn tu suppose beri lps dia dtg haid...umur 6 thn dia punya nutrisi antibodi masih ok lg... adoiiii nk sihat punya psl lain jd nyer

    ReplyDelete
  14. Bahaya jugak ek bagi supplement bagai ni. Teringat dulu pernah bahi Walit Gold kat si bongsu sebab masalah lelah dia tu..

    ReplyDelete
  15. zaman sekarang ramai anak perempuan datang haid cepat. pemakanan segera banyak sgt

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();