DIY : CARA BUAT DRYER SHEETS DENGAN WANGIAN KEGEMARAN ANDA

Assalamualaikum...

Ramai dari kita yang menggunakan pewangi
ketika proses nak keringkan pakaian dalam mesin basuh..kan??
Ada juga yang beli macam2 haruman lagi..mudah sangat..
tapi nak tak buat sesuatu yang lebih menyeronok kan??
Baju anda akan berbau harum dan lembut
dengan wangian yang anda suka,.
hanya masuk kan Dryer Sheets kedalam mesin Basuh
ketika proses keringkan pakaian.
jom tengok cara-cara untuk buat Dryer Sheets..





Bahan-bahan untuk membuat Dryer Sheets..

1/ 2 cawan cuka
8 titik haruman kegemaran anda (
Bekas yang boleh ditutup
Kain kapas

Cara-caranya..

-Potong kain kapas dalam ukuran kecil.Guna tuala terpakai atau cebisan t-shirt lama anda.


-di dalam mangkuk kecil masuk kan cuka dan haruman kegemaran anda.Cuka adalah pelembut semula jadi dan anda tak perlu lagi membeli pelembut di kedai lepas ni..

-guna sudu dan siram kan cecair cuka dan haruman yang dibancuh bersama tadi keatas kain2 percaya yang telah siap dipotong.jangan di rendam kain2 tu ye..

-letak kan kain2 tersebut kedalam botol yang kedap udara.


-Bila nak guna hanya buka botol,ambil satu Dryer Sheets dan masuk kan kedalam mesin basuh ketika keringkan baju.Dryer sheets yang sudah digunakan boleh disimpan kembali ke dalam botol.

selamat mencuba..


sekian...

sumber:popsugar




Post a comment

15 Comments

  1. Menarik la sis.. Tq share info..

    ReplyDelete
  2. first time ni zizie tahu yg cuka tu ialah pelembut semulajadi... klik mee sedap :)

    ReplyDelete
  3. boleh buat gift ni..good idea la...

    ReplyDelete
  4. Idea yg bagus, boleh cuba lepas ini...

    ReplyDelete
  5. wow.. cantik, simple je,. senang pulak tu nak buat,,

    ReplyDelete
  6. Woww..saya tak pernah tau kewujudan dryer sheet.
    Kalau rajin nak diy lah jugak.
    Tenkiyu :)

    ReplyDelete
  7. Salam! Wahhhhh ini benda baru yg sy tahu!! bagusnyaaa...boleh buat nanti..Tq kak :D

    ReplyDelete
  8. Diana, Cuka apa yang boleh Pakai ?

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)