Skip to main content

CARA MUDAH TAPI KEJI PENIAGA ONLINE TARIK PELANGGAN

Assalamualaikum....



pagi2 dah nak cerita pasal sakit hati...
hehehh...bukan saya yang sakit hati..orang lain la..
saya pagi ni tak sakit hati..
saya sakit perut je ni.♥♥

Luahan hati pemilik2 akaun laman sosial ni ha..
diaorang promot barang jualan kat page senDiri..
ambik gambar sendiri, crop testimoni dari pelanggan2..
lepas tu ada yang jadi model sendiri..
caption pun menarik hati..tapi...
tetiba datang orang lain dok berniaga
benda yang sama kat page orang tu..
betul2 kat kotak komen bawah gambar jualan nya..
siapa tak sakit hati??

Masing2 nak lariskan jualan tapi
jangan la buat macam tu..
tak elok tau...



kalau awak biasa buat gitu kat
gambar2 IG dan facebook artis2,
Tak semestinya awak boleh buat gitu
jugak pada peniaga2 yang sama2 cari makan
macam awak jugak.

Bayangkan la...
awak tengah sibuk dok promot
krim cantik pada kawan opis awak..
tetiba datang kawan lain dan Promot
benda yang sama pada kawan awak tu..
mau tak hangin..kan??



Memang la rezeki masing2..
tapi jangan cantas orang lain semata2
awak nak cari rezeki jugak..


Sekian...

Comments

  1. at least nak bersaing tu,biarlah dengan cara yang betul..masing masing nak cari rezeki kan..

    ReplyDelete
  2. pelanggan bijak memilih peniaga yang dia mau

    ReplyDelete
  3. macam2 trend berniaga sekarang ni, ada yg tak fikir langsung orang punya bisnis, asalkan masyuk kocek sendiri, sangat tak baik perangai macam tu...

    ReplyDelete
  4. tul tu tak suka betul kat komen ada iklan untuk produk orang lain,, klu nak jual pun buatlah status sendiri,, tak perlu nak pos kat komen produk orang lain,, mybe orang tu tak tau malu betul,, opsss!! terlebih emo plak hihi,,

    ReplyDelete
  5. spesis mcm ni tau nk cantas org je. acu kena batang hidung sendiri? br dia tau langit tu tinggi rendah

    ReplyDelete
  6. nampak sangat la atitute tak elok camtu. kat komen orang jugak nak meniaga.. memang la persaingan tu bagus tapi ni bukan saing tapi sailang dah

    ReplyDelete
  7. bila jumpa org mcm tu, teringin gak nak tahu, sejauh mana majunya perniagaan dia hasil drpd pancung bisness org lain mcm cara gitu.

    ReplyDelete
  8. setuju sangat kak.
    kalau lain2 produk nak promote tak apalah jugak

    ReplyDelete
  9. kasi delete je komen orang tu kak. kalau item lain boleh tahan, ni kalau barang sama boleh naik darah tinggi

    ReplyDelete
  10. saya dengan senang hatinya delete je komen2 promote barang kalau masuk kat blog saya..hahaha

    ReplyDelete
  11. HEH..HEH..MENIAGA XDE LAW NI...ETIKA BERBISNIS TOLAK TEPI TU...

    ReplyDelete
  12. tau xpe..biasa klu org promote kt ig saya delete je..kt page artis pn kau nk menyemak, page org biasa² nk spam jugak dh kenapa kan? haihh

    ReplyDelete
  13. Tulah pasal okje tak berbisness DR sebab takut tercantas tanpa sengaja b....boleh reason gitu? hihi...Ke malas sebenarnya haha

    ReplyDelete
  14. banyak yang camtu kan..erm masing2 nak cepat kaya tu..:)

    ReplyDelete
  15. Ada juga macam tu kan..macam-macam..

    ReplyDelete
  16. betul2 . beri salam pon tidak . datang2 tepek terus kat komen . kan kak ? ? rasa macam boleh block je org macam ni

    ReplyDelete
  17. sy pon xphm org yg jenis mcm ni..xde rasa malu dan bsalah ke dlm diri dia ek?? pelik2 la

    ReplyDelete
  18. Salam, okay ini saya setuju!! (>_<)

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …