Skip to main content

PUTERI BALQIS ENGGAN KE SEKOLAH

Assalamualaikum...

Baru saya tahu rupanya pelakon cilik Puteri Balqis
hanya belajar di rumah dan tak ke sekolah.
Sebab dia pernah melalui pengalaman buruk
dibuli masa tadika dulu.





Sejak tu dia trauma nak kesekolah dan
hanya belajar di rumah .
Ada guru la yang datang ke rumah dan mengajar dia.

Bagus lah..yang penting belajar.
Belajar macam ni bagus jugak sebab guru
hanya beri tumpuan lebih kepada anak kita.
Dia tahu apa kelemahan dan kelebihan anak kita.kan??



Tapi yang tak bagus nya anak kita
mungkin tak pandai nak berkawan.
tak pandai nak menyesuaikan diri dengan rakan sebaya.
menurut kata Puteri Balqis dia
tak rasa kesunyian sebab dia ada ramai orang disekeliling dia..
seperti pelakon2 yang sama belakon dengan dia
walaupun mereka tu orang dewasa..

Ha..yang tu la kelemahan nya..
layanan rakan sebaya ni lain dengan layanan
dari orang dewasa pada kanak-kanak.kan??
Orang dewasa ni dia melayan je la karenah kanak-kanak.
kalau dengan rakan sebaya pulak,
kanak-kanak akan belajar tentang tolak ansur dan
cara komunikasi dengan rakan-rakan sebaya..



tapi dia kan pelakon..
dia mesti tahu macam mana nak berkawan jugak..kan?/
mungkin dia belajar dari
watak2 yang dia bawa dalam lakonan dia..

Semoga berjaya adik Puteri Balqis..




sekian..



Comments

  1. SELAMAT MALAM..JOM TERJAH BLOG SYIRA - PENCARIAN SPONSOR :D

    ReplyDelete
  2. Seronoklan dia tak payah pergi sekolah dan cikgu pun focus kat dia sorang je tapi tak best la zaman kekanak macam tu kan

    ReplyDelete
  3. Kekadang bagus jugak campur dengan orang dewasa ni... cepat sikit matang... mungkin pelakon2 pun ada kawan2 sebaya Balqis... sepupu2 dia ke... kan??

    Bestnya belajar kat rumah je... tumpuan memang betul2 pada kita je.. all the best sayang :)

    ReplyDelete
  4. sy suka budak ni sebab dia cantik...tp syg lah dia jadi mcm ni.. kalo dh amik cg private blm tentu dia akan belaja hari2 mesti belaja ikut jadual set penggambaran dia.. dh la pakai suar jeans koyak2 mcm tu..adeh...sedey

    ReplyDelete
  5. Cantik budak ni. Kesiannyalah kena buli. T_T

    ReplyDelete
  6. Pada saya rugi tak belajar kat sekolah..Tapi takpelah dah dia kata belajar kat rumah kan..Zaman kanak2 sekali jer..

    ReplyDelete
  7. Salam, uih bestnye klw dulu2 aku bleh buat cmni, belajar kat rumah je, haha..and yup, nt dah besar dia xde nostalgia bersama rakan2 :(

    ReplyDelete
  8. Takkan sampai ke besar tak mau ke sekolah..ade ok ade tak ok..

    ReplyDelete
  9. Oh, home schooling je dia ni! Tak berkawan tu salah satu kelemahannya tapi kalau pandai mendidik, letak kat mana-mana pun pandai je dia mencari kawan.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …