Skip to main content

BETUL KE PAKCIK NI SEBENARNYA MEREKA-REKA CERITA SAHAJA??

Assalamualaikum...









Sya tak tahu la benda ni betul ke tidak..
tapi ramai jugak yang kata pakcik ni tak buta seperti yang tersebar di laman facebook sejak seminggu lalu...
Memang sedekah ni kita kena ikhlas..
tak kira dia buta atau pun tak..
tak kira dia senang ,susah atau pura2..
boleh je kita sedekah kat siapa2 pun..
yang penting kita ikhlas..

Cuma yang tak best nya sebab dia menipu dengan mereka2 cerita kata anak 
dia suruh mintak sedekah la ..
anak paksa makan nasik tak de lauk la..
anak tak pernah suap nasi la..
dan sebagainya..

kalau dia duduk situ dan tak mereka-reka cerita pun 
saya percaya yang ramai orang akan tetap beri sedekah pada dia..
Orang malaysia ni memang murah hati..
tak payah buat cerita sedih pun orang malaysia akan bantu..

Cikgu saya kata ..
bercakap bohong lama-lama jadi pencuri..




sekian..

Comments

  1. saya tak share tapi saya ada baca kisah pakcik ni. semalam kat akhbar online pun dah masuk ceita pakcik ni.. kebenaran tentang pakcik ni pun saya tak tahu... yang pasti zaman sekarang ni macam2 trick orang nak meraih simpati orang lain dengan menipu.

    ReplyDelete
  2. saya tak pernah lagi jumpa pakcik ni tapi kalau betul apa yang diceritakan orang ramai pasal dia.. tak tau la saya nak cakap apa.

    fikir dia org tua je

    ReplyDelete
  3. betul tu, mcm2 cara org nak menipu dan hidup senang, dpt duit tak payah kerja....semoga kita berhati2 selalu...

    ReplyDelete
  4. hurmm sy kalau peminta sedekah camni mmg sy x percaya and ssh nk menderma dgn org camni..tah la kan..maybe dh byk sgt kes jd ssh betul nk percaya dgn org..nk sedekah ikut gerak hari je...hehe klu tergerak nk bg baru bagi..huhu

    ReplyDelete
  5. Ikut pada niat asal kita....kalau rasa nak derma, kita derma jer lah tak kira latar belakang dia kot

    ReplyDelete
  6. teknik nak menipu orang zaman sekarang

    ReplyDelete
  7. jika pakcik ni benar menipu, biarlah dia tanggung dosa itu..

    mama pernah lihat dengan mata sendiri, satu family ni siang mintak sedekah kat traffic light, bawak anak, bini bagai... malam dia shopping kat jusco!! terbeliak bijik mata bila mama tengok,, mengucap panjang. nasiblah cha ya nun alif..

    ReplyDelete
  8. Sekarag ramai betul orang yang sihat tubuh badan cari rezeki cara macam ni...ntah la x tau kebenarannya macam mana....

    ReplyDelete
  9. entahlah susah nak cakap..sebab kita tak tahu kisah yang sebenar...

    ReplyDelete
  10. tak tahu lah pulak psl cerita ni.. jrg buka fb kan, kalau org tak share kt blog sy pun tak tahu la.. huhu

    ReplyDelete
  11. Adoi. Macam ni pun ada ya. Dah ramai sangat bagi pendapat macam tu mesti dah banyak sangat dia buat ni..

    ReplyDelete
  12. Macam-macam peel orang zaman sekarang, susah nak bezakan mana baik mana tak.

    ReplyDelete
  13. kadang2 pelik tengok manusia yang Allah telah beri kesihatan serta kudrat yang baik dan lengkap mengemis dgn cara menipu sebegini. Patutnya carilah kerja yang halal... ish3!

    ReplyDelete
  14. Tak tau lah nak cakap sebab kat kl ni penipu ramai.kat ampang park tu ada sorang pompuan hari2 mintak duit kat orang lalu-lalang . Tengok cam sihat je.

    ReplyDelete
  15. nak hulurkan bantuan pun kekadang takut ditipu..tapi tu lah kalau dah ada niat membantu hulurkanlah apa yang patut..tipu atau x,itu antara dia dengan Allah..ada balasannya kan

    ReplyDelete
  16. Macam-macam cara orang buat untuk menipu ya. Tapi yalah, sekarang ni semua maklumat tersebar pantas. Kalau nak menipu memanglah kena.

    Kalau tengok gitu gaya, memanglah rasa kesian. Tapi susah juga sekarang ni ya, kesian-kesian akhirnya bertukar jadi marah bila tahu kita kena tipu!

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …