RESEPI KEK GULA HANGUS YANG MUDAH

Assalamualaikum...

RESEPI KEK GULA HANGUS YANG MUDAH - Yang tanya pasal resepi nasi ayam tu nanti saya update ye..sebab gambar dalam laptop .
tak bawak bawak balik pulak laptop saya tu..
Kek gula hangus ni saya bancuh adunan nya hari sabtu, malam..
pagi ahad saya bangun terus bakar..
memang sedap sangat resepi nih..
saya ingatkan manis sangat rupanya memang sesedap rasa je.
tapi adunan ni masa bakar melimpah2 keluar.
pakai loyang besar pun tak muat rupanya.
Jadi lain kali kena kurangkan bancuhan tu..
jom tengok resepi RESEPI KEK GULA HANGUS YANG MUDAH DAN SEDAP ..



Mula2 kita kena buat gula hangus dulu ye..
sebab lepas air gula hangus sejuk baru boleh bancuh adunan..

Bahan-bahan:

2cawan gula
2 cawan air panas
3 sudu besar mentega

Masuk kan gula dalam periuk dan guna api perlahan, tunggu sampai gula cair dan warna keemasan.jangan kacau dan jangan sampai hangus.
bila dan warna keemasan masuk kan air panas dan tunggu sampai gula cair.masuk kan mentega dan kemudian tutup api.tunggu sampai sejuk.

Bila dah sejuk baru kita bancuh adunan nya..

Bahan-bahan:

6 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan tepung gandunm
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
1/2 tin susu pekat

Ayak tepung , baking soda dan baking powder.
ketepikan..
kemudian pukul telur sampai kembang dan masuk kan esen vanila...
Pukul lagi ..pukul sikit2 dah la.
lepas tu masuk kan susu pekat.
Pukul hingga sebati dan masukkan kan tepung yang dah diayak tadi..
last sekali masuk kan air gula yang dah sejuk tu.
kacau sebati dan biar untuk 5,6 jam..
masuk kan dalam loyang yang dah di sapu majerin dan di tabur sedikit tepung supaya senang nak keluarkan nanti..cukup masa  baru bakar.

Itu lah cara saya buat kek gula hangus atau kek sarang semut..

Selamat mencuba ye..

Sekian...




Previous
Next Post »

15 komen disini

Click here for komen disini
Nur Inani
admin
8 December 2014 at 10:43 ×

pernah jugak buat hari tu tapi hangit sikit. hahah :P

Reply
avatar
8 December 2014 at 11:17 ×

wahhh simple boleh try nanti

Reply
avatar
Etuza Etuza
admin
8 December 2014 at 11:25 ×

http://madey09.blogspot.com/ singgah dan dah lam follow blog ni ya..klik tengok uRL blog anda dalam blog Etuza. Salam Kenal

Reply
avatar
Ujie
admin
8 December 2014 at 12:08 ×

saya pun suka buat sbb mudah. Tapi kan diana, saya baru jumpa cara baru..dah tak payah biar berjam2. Tips nya, guna blender. Ni kwn yg bgtau, try, mmg jadik!

Reply
avatar
8 December 2014 at 12:43 ×

Ini kek fav sy! Yummeh! Lg satu sy suka, kek gula merah. Adoi! Sedap! Mcm span lembutnya!

Reply
avatar
8 December 2014 at 12:43 ×

assalamualaikum
singgah isnin
sory hr nie bz sangat
x sempat nak komen ya

Reply
avatar
Daddy Ziyyad
admin
8 December 2014 at 12:52 ×

saya kalau makan kek ni, saya cecah air nescefe..hahaha

Reply
avatar
Mar Mansor
admin
8 December 2014 at 16:05 ×

adoi..sedap ni lagi2 kalo lembab2 kan..

Reply
avatar
hainom OKje
admin
8 December 2014 at 16:13 ×

Nak try buat jugaklah DR....
Tp leceh sikitlah yek DR kena simpan lama baru boleh bakar

Reply
avatar
9 December 2014 at 09:41 ×

Sha suka kek sarang semyt ni... first time buat dulu, best je tengok lubang2 dia...hihi

Reply
avatar
9 December 2014 at 14:14 ×

kuih ni kalu dpt mkn pns2 perrghhhhh...ada lg belen x kak? ;-)

Reply
avatar
sis ekinnuar
admin
9 December 2014 at 17:42 ×

simplenye..boleh la amik resepi ni nti

Reply
avatar
9 December 2014 at 21:55 ×

fiza suka makan je..nak buatnya tak berapa rajin sebab kalau makan dua tiga je la..huhu

Reply
avatar
Asha Lya
admin
12 December 2014 at 18:43 ×

Mudah msti Cuba x pernh lgi lya buat kek ni

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment

About Me