Breaking

Thursday, 18 December 2014

PENJENAYAH CYBER KEBAL

Assalamualaikum...



Saya buka Fb pagi ni saya nampak
status kawan saya ni..
Kita baca dulu ye..


= SEKADAR LUAHAN =
Peniaga ONLINE kena daftar SSM, ok bagus.. bila kita daftar ssm, customer pun yakin nak beli dan kalau berlaku PENIPUAN senang nak kesan.. TAPI kan.. macam mane pula, kalau dah daftar ssm masih berlaku penipuan, REPORT POLIS.. dah dapat tangkap last polis lepaskan atas jaminan polis dengan alasa PENIPU nak bayar duit yang di tipu secara ansuran.. Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan.. SONYAP! satu sen pun x mandang.. mane pergi jaminan semua huhu!
KESIMPULANNYA negara kita masih lemah dalam membanteras jenayah CYBER.. setiap hari ada saja orang menipu dan kena tipu, dah jadi satu trend, baik laki mahupun perempuan.. lagi memalukan bila yang MENIPU tu orang melayu kita.. adoi! HUTANG AKU MANE PAH!!!!!!!!!!!

kan??
saya pun pelik sebab sebelum ni ingat tak kes pasal
wanita cinonet yang dikatakan menipu ramai orang..
Ala yang kecoh 2,3 bulan tu..
Saya pernah dengar  orang
dah buat report pasal dia punya la ramai..
tapi macam tak de tindakan apa2 pun..


Sekarang pun tengah bebas kat luar nun
walhal gambar,alamat dia,no ic dia
dah tersebar dah..
entah berapa report polis dia ada.

Sama la macam kes kawan saya ni..
kalau pasal ditipu tanya la dia..
berapa duit dia dah habis sebab kena tipu..
tapi macam tak de tindakan apa2 walaupun kita report..


tapi kalau bab menghina orang politik kat fb..,
orang atas2 kena fitnah kat twitter
,kejap je dapat tangkap.
terus sumbat lokap..
naik turun mahkamah..
pelik tak??

kawan2 ada pengalaman yang sama??
meh kongsikan..

sekian..

12 comments:

  1. only in Malaysia hahahaha... Kalau memburukkan kerajaan sat ja depa angkut buat kes.. kalau kes2 penipuan camni.. sekerat dua ja yang kena tangkap.. kes si gadis cinonet tu pun saya pelik. kabel dia besar sgt ke sampai sorang pun tak boleh nak dakwa dia.. katanya anak polis.. kalau anak polis pun takkan terkecuali dari undang2 kot

    ReplyDelete
  2. so far tak pernah kena tipu.. sbb klu nak beli harga beratus2 biasanya cari orang yg kita percaya je. tk berani amik risiko. klu nak juga beli, better cod. lagi selamat.

    ReplyDelete
  3. Disebabkan inilah kita takut nak beli barang online. Hahahaha. Takut duit den kono tipu. T_T

    ReplyDelete
  4. couldnt agree more with Suria Lkatlekit punya komen

    ReplyDelete
  5. Tak pernah lagi terkena ....moga dijauhkan....
    Bab bab politik, bab hal ehwal polis okje tak berani nk komen sebab kurang tau..pas tu kurang rajin pulak baca paper hihi

    ReplyDelete
  6. kann smpi skrg jd misteri apa jd dgn fail aduan kes² tipu tu...haihh

    so far sy pn belum terkena lg..kalau boleh takmo la terkena tipu..bc kisah org pn seremm!

    ReplyDelete
  7. setakat ni xkna tipu lagi ttp mmg ada pnipu pun...

    ReplyDelete
  8. pernah tertipu 2x..
    1st ngan dealmates, stok dah abis dari supplier..tapi x reti2 nak bagi feedback..
    bila tgk fb dia, rupa2nya ramai giler yg terkena..
    rupa2nya diorg tgh tukar new management n bergabung dgn mydeal..aduhai..mujur dpt redeem duit semula..dekat 2k tu!!

    2nd ngan butik yulianis kalau x silap..brg fake, perfume yg dibeli pun x bole guna..kureng!! pastu siap block kita kt fb dan whatsapp..mmg dasar melayu penipu..

    skang kalau nk beli online, mmg hati2 je takut tertipu lagi..

    ReplyDelete
  9. Huh! Apa lagi kita nak komen psl Msia ni? Benda tak penting, dibuat isu. Benda yg penting, diremeh-remehkan?

    ReplyDelete
  10. skrg ni nk menipu mcm2 cara boleh...

    ReplyDelete
  11. x de pengalaman tp mmg kesian laa kt yg kn aniaya ni...x berkat dunia akhirat

    ReplyDelete
  12. ini Malaysia kak...
    tengoklah.. nak mancing kena ada lesen.. nak meniaga kat FB kena ada lesen... pandai sangat buat duit...

    Bab hina kerajaan tu berbayar... ada duit barulah amik tindakan... laki sha OKU pasal orang langgar & hentak dia... tak dapat pembelaan pun.. all about the money...

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

Adbox