KOMEN BALAS UNTUK ENCIK BADRUL HISYAM YANG BIJAK LAKSANA

Assalamualaikum..

pagi ni saya dapat satu komen dari encik Badrul Hisyam ni..
Ini komen yang saya petik dari entry ini..
jemput baca ye kawan2...

ini petikan entry saya.klik gambar untuk baca entry penuh


saya nak gelak pun tak berani sebab ngeri sangat komen nya..
..cer baca..


Alahai..tak semua benda yang kita tahu adalah benda yang benar wahai encik Badrul..Kalau betul la macam apa yang dikatakan oleh Encik , macam mana boleh ulamak kata wanita boleh pakai pewarna kuku??Tak kan ulamak tak tahu kot mati ni bila2 masa je..

Seumur hidup saya saya belum jumpa lagi kat dalam mana2 buku atau hadis mendakwa sepeti yang encik Badrul Hisyam komen ni.Setakat yang kata tak boleh pakai pewrna kuku sebab tak nak menarik perhatian lelaki ,itu memang saya tahu....Tapi kalau untuk suami tak salah.

Cuma jangan memandai-mandai la wahai Encik.Rujuk la buku2 agama.Masa kita kursus kawen pun ,soal pakai pewarna kuku ni pun dah dibincangkan kot..tak tahu la kalau Encik ni tidur masa kursus.Atau ustaz / ustazah tu lupa nak habaq.

Kadang2 kita ni termakan sangat cerita dongeng orang2 tua dulu.Bila dah besar dok tanam cerita mengarut tu dalam akal fikiran kita.Lepas tu sebarkan supaya orang pun ada kefahaman sesat macam kita jugak.Sebab itu kita ni disuruh  menuntut ilmu tak kira la kita ni umur berapa pun...jangan malas!!

sekian..

Previous
Next Post »

19 komen disini

Click here for komen disini
10 December 2014 at 14:35 ×

Teguran Encik tu mungkin bertujuan baik, tapi caranya tu macam tak kena. Tapi nak buat macam mana, lain orang, lain cara menegur.

Reply
avatar
10 December 2014 at 14:38 ×

sy sejujurnya mmg krg arif dlm bab2 gini. tp ms di mesir, boleh d katakan 90% pompuan sn yg sy temui, semuanya pakai pewarna kuku. bkn inai ya.anak2 kecik pun pakai sm. so, sy assume mungkin dlm mazhab hanbali membenarkan memakai pewarna kuku as long as pewarna tu tiada unsur2 yg haram spt lemak babi etc. wallahu' alam

Reply
avatar
10 December 2014 at 14:45 ×

Akk suka sgt pkai inai...blm pernah cuba pkai pewarna kuku lg ...

Reply
avatar
10 December 2014 at 14:52 ×

sy mmg jenis x suke berdandan pun... inai pun x suke.. pewarna kuku apatah lagi..

Reply
avatar
Echa H.
admin
10 December 2014 at 14:54 ×

guna pewarna kuku memang cantikk. macam2 warna ada. but sy lagi suka guna inai hihihii. anyway, kalau nak tegur org pun at least cari la information yg betul hhuhuhu.

Reply
avatar
10 December 2014 at 15:03 ×

Mmm, tak suka jgk dgn komen Sylarius Yusof. Niat baik? Klu niat baik, tegur biarlak elok dan bijak. Klu nak kata lain org, lain cara tegur...so sy assume, org tak matang dan bodoh sombongje akan menegur cara yg mcm tu. org yg bijak, pandai tackle dan matang, takde nya nak menegur berlagak mcm tu sekali. Hoh!

Reply
avatar
Amanda Suria
admin
10 December 2014 at 15:41 ×

SA just nak cakap..kalau nak komen sila rujuk la mana2 hadis..jangan main hentam je sebab bila kita research balik kita temui jawapan sebenar...lesap plak encik yang komen semalam...kat negara2 arab pun penggunaan pewarna kuku memang berleluasa, just name it kat mana pun..x salah kalau berhias asal tahu hukum hakamnya....mungkin diorang ni x leh bezakan pewarna kuku yang ada chemical dengan yg berasaskan air...hurm...

Reply
avatar
10 December 2014 at 16:54 ×

semoga jadi pengajaran untuk pengkomen

Reply
avatar
10 December 2014 at 17:21 ×

masing-masing punya alasan tersendiri.Bukan bererti mereka tidak berilmu.Tepuk dada tanyalah iman.Perlukah kita?

Reply
avatar
Yumida Huda
admin
10 December 2014 at 17:49 ×

x pernah lg pakai pewarna kuku. inai pun masa kawen je.

lama x singgah sini kak, hari tu busy bercuti urus adik ipar kahwin.

Reply
avatar
hainom OKje
admin
10 December 2014 at 18:29 ×

Biasalah DR....org lelaki biasanya tak reti pasal benda gini...tu yg main hentam jer dia cakap....

Reply
avatar
Cik Iman
admin
10 December 2014 at 20:37 ×

sekarang dah ada nail polish yang boleh peel off tu

ataupun buat DIY sendiri

http://www.waneyzainuddin.com/2014/10/peel-off-nail-polish-diy-tutorial.html

Reply
avatar
10 December 2014 at 22:06 ×

saya setuju dgn komen Amanda Suria. Skrg dah ada pewarna kuku yang kalis air (by Maybeline) dan macam-macam lagi.

dan jugak bak kata Cik Iman .. ada Peel off nail polish jugak sekarang ni.

Nak komen .. nak mengajar biarlah berilmu. Jangan hentam melulu.

Reply
avatar
Nadia Johari
admin
10 December 2014 at 22:43 ×

betul tu..tak smua bende betul..jadi rujuk yang pakar

Reply
avatar
Mila Hilas
admin
10 December 2014 at 23:42 ×

sy komen bukan nak sokong sape2.. dan mengiakan...yelah mungkin skrg dh mcm2 pewarna ada kn...cme tu lah kita x thu isi kandungan dlm pewarna kuku tu..kalo yg kita buat sendiri tu xpelah..ni kalo yg jenis jual2 kat pasaran tu..walaupon kata halal, blm tentu lagi halal..sb zmn skrg ni memang mcm2 sikit..haram kata halal..so kalo nak elak slh phm, better xpyh langsung pakai pewarna2 ni..bg sy langsung xcntk kalo pakai. hehehe..kalo putih lagi menawan kot..ekeke...

sory sis, tpanjang lak komen. hihi

Reply
avatar
deno
admin
11 December 2014 at 06:50 ×

Ngeee.. senang2 pakai inai kan kak

Reply
avatar
Lynn Damya
admin
12 December 2014 at 16:24 ×

Salam, jap..mcm ade something wrong about the fact...darah dalam badan, if xmengalir sekalipun, adakah ia menganggu permukaan kuku yg mmg langsung tidak dilalui darah ye? i dont know..cuba encik tu explain lebih lagi, hehe~
btw, aku skang pakai quitic yg boleh peel off tu, sgt senang dan mudah..hehe :D

Reply
avatar
Mummydearie
admin
16 December 2014 at 15:52 ×

Macam-macam hal. Seeloknya kenalah berfikir sebelum memulakan sesuatu. Kadang kita ni memang suka menyebarkan ilmu; tak kiralah yang baik mahupun kurang baik.

Bab hukum hakam saya tak berapa berilmu makanya tak mahulah menambahkan bara api, tukang menghasut pulak ^__^

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment