Skip to main content

KESAN BURUK E-CIGARETTE

Assalamualaikum...

Semakin ramai yang memilih untuk menggunakan rokok eletrik atau e-cigarette sejak akhir2 ini.E-cigarette diperkenalkan sejak tahun 2004.



Seperti rokok biasa,e-cigarette di hisap melaui mulut,kemudian aliran udara yang mengalir dari mulut akan menyalakan sensor yang bertindak untuk memanaskan tenaga bateri dan cecair nicotine synthesis didalam nya dan mengaktifkan cahaya yang menyala dihujung e-cigarette seperti rokok biasa.pemanasan e-cigarette juga akan menghasil kan propylene glycol atau PEG yang akan
membuatkan e-cigarette mengeluarkan asap.




 FDA (Food and Drug Administration)  di USA menemui hasil dari 18 kajian tentang e-cigarette.Hasilnya e-cigarette boleh menyebabkan kanser paru -paru .Ketika e-cigarette di hisap cairan nicotine synthesis akan berubah menjadi carbonyl yang menyebabkan kanser.


Selain itu, nikotin cair yang ada di dalam  e-cigarette  juga mengandungi perasa buatan dan pengawet makanan. Ianya bukan masalah besar jika ianya diambil secara biasa ,namun jika dihisap,bakteri penyebab pneumonia akan semakin membiak.


 e-cigarette mempunyai suhu yang memnolehkan  kita menentukan kadar nikotin.  Tetapi, semakin tinggi  suhu nya , semakin banyak pula carbonyl yang dihasilkan.Kandungan formaldehida nya juga menyamai dengan rokok biasa. Formaldehida boleh membahayakan paru-paru. Asap buatan pada  e-cigarette juga akan menghasilkan aerosol yang sangat berisiko bagi kesihatan paru-paru.


sekian..

sumber: vemale

Comments

  1. bahaya tapi still jugak banyak org yang guna. tak paham dgn org yg suka cari penyakit nii.

    ReplyDelete
  2. nama kata rokok ni takde yang menyihatkan

    ReplyDelete
  3. Apa saja jenis rokok memang memudaratkan...janganlah sekali2 nak mencuba2..

    ReplyDelete
  4. As'salam Etuza tak merokok tak pernah nampak...

    ReplyDelete
  5. Salam, haaa kan..konon benda ni dicipta nak kurangkan risiko cancer lah~ tp tetap ade gak sampingan nya~ haha..kesimpulannya, xyah lah smoking..makan chewing gum lagi segar bugar..come on guys, stop smoking :p

    ReplyDelete
  6. X pernh nmpk kot benda ni, husband x smoke..apa pun jenis rokok smuanya merbahaya

    ReplyDelete
  7. rokok ecig ni bahaya mengikut pada bahan cecair yg digunakan... ramai cakap ecig ni bahaya tapi tak ada bukti... dlm al quran tulis 'menghisap bnda yg memudaratkan kesihatan adalah haram' kalau ecig tidak memudaratkan keshitan, so ia tidak haram ! walau apa pun.. buat la research sedalam dalamnye, kalau dpt liquid smoking yg elok, so tiada sbb utk ecig haram.. rokok bakar dh trbukti ada 4000+ bahan berbahaya di dlmnye.. itu barula betol2 haram !

    ReplyDelete
  8. Build A Vape allows you to build your own custom vape kit. A retailer for vapes electronic cigarettes, tanks, ejuice, eliquid and vape accessories. portable vaporizers

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …