KESAN BURUK E-CIGARETTE

Assalamualaikum...

Semakin ramai yang memilih untuk menggunakan rokok eletrik atau e-cigarette sejak akhir2 ini.E-cigarette diperkenalkan sejak tahun 2004.



Seperti rokok biasa,e-cigarette di hisap melaui mulut,kemudian aliran udara yang mengalir dari mulut akan menyalakan sensor yang bertindak untuk memanaskan tenaga bateri dan cecair nicotine synthesis didalam nya dan mengaktifkan cahaya yang menyala dihujung e-cigarette seperti rokok biasa.pemanasan e-cigarette juga akan menghasil kan propylene glycol atau PEG yang akan
membuatkan e-cigarette mengeluarkan asap.




 FDA (Food and Drug Administration)  di USA menemui hasil dari 18 kajian tentang e-cigarette.Hasilnya e-cigarette boleh menyebabkan kanser paru -paru .Ketika e-cigarette di hisap cairan nicotine synthesis akan berubah menjadi carbonyl yang menyebabkan kanser.


Selain itu, nikotin cair yang ada di dalam  e-cigarette  juga mengandungi perasa buatan dan pengawet makanan. Ianya bukan masalah besar jika ianya diambil secara biasa ,namun jika dihisap,bakteri penyebab pneumonia akan semakin membiak.


 e-cigarette mempunyai suhu yang memnolehkan  kita menentukan kadar nikotin.  Tetapi, semakin tinggi  suhu nya , semakin banyak pula carbonyl yang dihasilkan.Kandungan formaldehida nya juga menyamai dengan rokok biasa. Formaldehida boleh membahayakan paru-paru. Asap buatan pada  e-cigarette juga akan menghasilkan aerosol yang sangat berisiko bagi kesihatan paru-paru.


sekian..

sumber: vemale
Previous
Next Post »

9 komen disini

Click here for komen disini
Echa H.
admin
11 December 2014 at 14:41 ×

bahaya tapi still jugak banyak org yang guna. tak paham dgn org yg suka cari penyakit nii.

Reply
avatar
11 December 2014 at 15:47 ×

nama kata rokok ni takde yang menyihatkan

Reply
avatar
11 December 2014 at 16:37 ×

Apa saja jenis rokok memang memudaratkan...janganlah sekali2 nak mencuba2..

Reply
avatar
Etuza Etuza
admin
11 December 2014 at 19:47 ×

As'salam Etuza tak merokok tak pernah nampak...

Reply
avatar
Lynn Damya
admin
12 December 2014 at 16:16 ×

Salam, haaa kan..konon benda ni dicipta nak kurangkan risiko cancer lah~ tp tetap ade gak sampingan nya~ haha..kesimpulannya, xyah lah smoking..makan chewing gum lagi segar bugar..come on guys, stop smoking :p

Reply
avatar
Asha Lya
admin
12 December 2014 at 17:34 ×

X pernh nmpk kot benda ni, husband x smoke..apa pun jenis rokok smuanya merbahaya

Reply
avatar
7 March 2015 at 14:39 ×

rokok ecig ni bahaya mengikut pada bahan cecair yg digunakan... ramai cakap ecig ni bahaya tapi tak ada bukti... dlm al quran tulis 'menghisap bnda yg memudaratkan kesihatan adalah haram' kalau ecig tidak memudaratkan keshitan, so ia tidak haram ! walau apa pun.. buat la research sedalam dalamnye, kalau dpt liquid smoking yg elok, so tiada sbb utk ecig haram.. rokok bakar dh trbukti ada 4000+ bahan berbahaya di dlmnye.. itu barula betol2 haram !

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment