Skip to main content

KENAPA TAK SUKA IGSHOP PRIVATE??

Assalamualaikum...



Tiap kali nak upload gambar,
saya suka upload di instgram..
terus gambar tu keluar kat fb dan twitter saya..
mudah..sebab tu saya suka instagram..

Kalau tengok ig saya,
saya follow lebih banyak dari orang follow saya..
itu biasa la..saya  bukan orang popular..heheh
tapi saya tak pernah paksa2 orang follow saya tau..
heheh..kalau ada yang sudi follow
itu makcik suka sangat..heheheh..

Tapi saya tak suka follow ig online shop yang private.
rasa nya ramai yang macam tu..

Ada igshop yang private kan ig mereka
dengan alasan kalau awak betul2 nak beli
awak mesti akan follow.

Tapi mereka mungkin tak tahu
yang pembeli ni suka survey2 harga dulu.
jadi bila di private kan,
hilang mood nak survey2 ni..

Dan sebab lain nya ialah  bila awak private kan ig awak,
pelanggan nak kena tunggu awak approved dulu
baru boleh tengok2 apa awak jual..
Bukan kita request terus awak approved.
ada setengah tu lepas 2 hari baru approved.
elok la kita pun dah beli dari orang lain.
awak jugak yang rugi..kan??

Kami pembeli pun sama macam peniaga juga.
tak suka buang masa..
jadi lebih suka membeli kat igshop yang
sentiasa dibuka untuk orang ramai..

bayangkan kalau awak pi kedai
nak beli satu barang penting yang awak nak guna dengan segera.
lepas tu tengok2 kedai tu tutup..
adakah awak akan ketuk2 pintu kedai tu,
dan tunggu sampai dia terbuka
atau awak akan cari kedai lain??


Sekian..

Comments

  1. Setuju sgt.mmg rasanya xptt kot ig shop private acc depa.sllu jgk bila tgk dia private je trs xjd nk follow..hehehhe

    ReplyDelete
  2. Salam, haa ini sy setuju..kita sbg pegguna haruslah men-survey dan membanding2kan harga dulu kan :D..diorg private, diorg lah yg rugi~ hihihi :p

    ReplyDelete
  3. hana punya ig sambil jual-jual jugak. Tapi dulu pernah public kan tapi ada satu sistem yang akan add acc ig kita secara randow follow ig org yang ntah pape. Yang ni sistem jenis yang kita bayar utk tambah 1k follower. Tapi ntah sape2 je la org yg follow. so lepas tu hana serik terpaksa private kan semula. Jom follow ig hanasy8 ye..

    ReplyDelete
  4. memang ada yang privatekan..ntah saya ni tengok aje

    ReplyDelete
  5. ha betul..banyak y privatekan sekarang..susah nak survey..

    ReplyDelete
  6. betul tuuu..setuju..mood pun lari bila tgk IG private..kenapa nk private sangat xtaw..

    ReplyDelete
  7. saya setuju...mmg tak la nak tekan butang follow utk igshop yang private tu...rasa cam derang ni demanding pulak...

    ReplyDelete
  8. nak senang shopping yang bukan private je :)

    ReplyDelete
  9. yup, btul tu.. mood shopping dh spoil bila tgk kedai tu 'tutup' kn ^^

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …