BERHENTI SEKOLAH SEBAB NAK CARI NAFKAH ~~~ kesian....

Assalamualaikum...

Kagum jugak saya dengan anak-anak muda sekarang ni..
Dah boleh fikir yang kawen muda tu boleh
mengelak kan diri dari zina.
ye la..zaman sekarang ni macam2 benda yang berlaku.
mengandung sebelum nikah,
buang anak,lari dari rumah,macam2 lagi la...
Semata2 kerana Nafsu.
Dengan perkahwinan benda2 macam ni boleh la kita elak kan...


Tapi jangan la sebab nak kawen
terus awak nak berhenti belajar.
macam yang berlaku pada pengantin baru ni..



Umur 15 tahun kerja apa la yang awak boleh buat?
syarikat mana nak ambik awak kerja..??
tak kan nak kerja kat restoran makanan segera..??
tak kan nak kerja basuh pinggan kat restoran?

Mungkin akan ada yang kata ,
pak dia kaya ,tak de pelajaran pun boleh tanggung..
Ye..kalau  kaya baik dia belajar...
Hidup la dengan harta ayahnya sampai dia keluar U nanti..
lepas tu kerja dan cari duit sendiri sara isteri ..

Yang penting jangan la sampai nak berhenti sekolah..
sekurang2 nya ambik SPM..kan??

zaman sekarang ni susah nak hidup tanpa pelajaran.
tengok pakcik-makcik  tua yang tak belajar tinggi tu,
punya la susah nak cari rezeki..
sampai masuk bersama mu TV3..

sekian..
Previous
Next Post »

14 komen disini

Click here for komen disini
17 December 2014 at 14:46 ×

Nak kawin tu kawinlah. Takde orang marah. Benda baik. Tapi kalau benti belajar. Babap karangggg. Hehehee.

p.s : akak mmg pasang word verification ke ?

Reply
avatar
aima
admin
17 December 2014 at 15:12 ×

apa kerjo nya sekarang?...nasib macam macam namun kita punya pilihan

Reply
avatar
Mar Mansor
admin
17 December 2014 at 15:16 ×

tak perlu berhenti skolah..teruskan pelajaran..tapi saya percaya ada je pihak yang sanggup taja nanti..dah glamer katakan

Reply
avatar
Echa H.
admin
17 December 2014 at 15:32 ×

even dah kahwin pun still boleh sambung belajar lagi kan. huhuhuu

Reply
avatar
LydSunshine
admin
17 December 2014 at 15:33 ×

Mungkin dia berfikiran mcm org cina. Belajar cukup pandai baca dan kira, selebihnya buka bisnes sendiri. InsyaAllah. Ada la tu rancangan hidup dia yg dia dah fikir.

Reply
avatar
Nur Inani
admin
17 December 2014 at 15:51 ×

betul. paling tidak biarlah sampai habis spm :)

Reply
avatar
17 December 2014 at 15:55 ×

yg mak bapak dia ni...x buat apa2 ke? kalu ank tu da gatal sgt x kn laa x boleh tggu sethn dua lg! ish, mrh plak sy ni!

Reply
avatar
MizzTina
admin
17 December 2014 at 15:58 ×

jgnla berhenti..pelajaran tu penting wlu cuma spm..

Reply
avatar
17 December 2014 at 16:42 ×

alahaiii..betul tindakan dia tuu nak elakkan zina.. tp berhenti sekolah bukan 1 keputusan yang wajar.. my adik baru je abes spm.. saje nak cari part time works kat batu pahat, sementara tunggu result.. nak kerja kilang pon x boleh..kfc pon x boleh.. sebab minimum diorang nak ambik lepasan stpm.. ko ghase pendidikan tu tak penting ke?

Reply
avatar
makcikkantin
admin
17 December 2014 at 17:30 ×

Kannn. 15 thn dah fikir nak tanggung keluarga....17 thn dah jadi isteri....mck 17 thn dok fikir nak blajaq kat mana lepas spm(mce utk english medium)

Reply
avatar
17 December 2014 at 17:54 ×

tak tahu nak kata apa.. kang cakap lebih2 kita ada anak yang tak tahu kahwin umur berapa... sendiri pikir apa yang baik... jangan buat sesuatu ikut napsu...

Reply
avatar
Khir Khalid
admin
17 December 2014 at 18:06 ×

Betul tu... zaman skrng ni kata org paling2 asas pun biarlah ada spm... klu tak susah kecualilah kuasa Allah nak bagi rezeki mudah dgn izinNya...
Apa pun, kita doakan je yg terbaik...

Reply
avatar
hainom OKje
admin
18 December 2014 at 15:30 ×

Setuju ngan awak DR....camne mak pak diaorang boleh bagi yek.... Belajar le sekurang kurangnya sampai SPM dulu...

Reply
avatar
19 December 2014 at 03:05 ×

Setuju dengan LydSunshine ... pemikiran dia mungkin macam orang cina... orang cina pelajaran tak tinggi pun hidup masyuk... :) semoga pilihannya adalah yang terbaik... sekarang dia kerja kontraktor rumah tak silap... sebab baca2 dari FB dia...

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment

About Me