Skip to main content

SEJAK ADA ANAK....

Assalamualaikum...




Bila bangun saja budak bertuah itu ..
maka serta merta ,tertangguh la
semua kerja2 melibatkan blogging nih..
heheheh...

Jadi harap paham la ye..
kalau saya lambat menyinggah ke blog awak..
Dia tidur nanti saya kompem pergi baca dan komen2 blog awak..ok..

kalau saya tak sempat nak update senarai peserta GA tu..
paham2 je la ye..
maklum la adik2 oi..
akak ni suri rumah sepenuh masa..
Kalau kerja dok opis tu senang la..
waktu makan pun boleh update entry seketul dua..

Anak pun dua..
kalau yang tak de anak tu senang la ..
tak gaduh nak masak..
laki lak balik kerja petang2 nanti..
dari pagi sampai petang boleh duduk goyang kaki..

EH!saya dulu macam tu tau..
masa belum ada anak..
dua tahun dok goyang kaki je..
suka hati nak tidur jam berapa..
nak bangun jam berapa..
siapa kesah...kan??

Sekarang ni kalau fikir2  balik mujur la
masa belum ada anak tu saya berehat cukup2..
berjalan dengan suami dari pagi ni membawa ke pagi esok..
ye la..masa bercinta tak de peluang nak jalan2 gitu..kan?/
jadi dah kawen tu memang makan angin je la..
Bila dah ada anak,
jangan kan makan angin...nak makan hati pun tak sempat..
hahahah...

Bila bawak anak2 pi makan angin memang semata2 nak hiburkan anak je..
sedangkan dalam hati..
"Ya Ampun..tak best langsung tempat nih..''
hahaahha..

Ok..tu je la cerita saya tentang
"sejak ada anak.."
awak pulak..cer buat satu entry dengan tajuk
"SEJAK ADA ANAK.."
nanti share ye..
kita masuk kan dalam senarai nanti..boleh..??
(sekurang-kurang nya..Ada jugak benda nak update hari ni..kan??)



sekian...


Comments

  1. Era paling mencabar saya dan isteri bila ada anak adalah masa mereka kecik-kecik dulu. Maklumlah 3 dari 6 anak kami lahir setahun seorang. Jadi rumah memang tunggang langgang. Kalau ikut hati nak berleter boleh jem otot mulut. Lama-lama nak berselerak pun berseleraklah, kan itu nature of life bebudak...?

    Sekarang bila anak-anak dah besar (bongsu 15 tahun), rasa rindu pula suasana sibuk dan berselerak macam tu, hehehehehe...

    ReplyDelete
  2. byk bwrubah kan...dari berdua ke bertiga.. bertiga je berempat lak...
    saya nie xda pngalaman lagi hehheh... kalau saya nnt dh kawen ada anak mcm mna lak..

    ReplyDelete
  3. yeah sejak ada anak banyak yang berubah kan..anak comes first always

    ReplyDelete
  4. bila ada anak mmg semuanya akan berubah...

    ReplyDelete
  5. lene kalau dudk rumah mmg tak la nak meng update kak... busy kalah menteri... =D

    ReplyDelete
  6. betul tu..bukan mudah jadi surirumah yang ada anak kecil..kalau anak dah besar2, dah sekolah, sibuk hantar pergi balik sekolah pula kan..tapi anak dah besar dah pandai bawa diri..
    saya jadi surirumah sabtu dan ahad, anak baru seorang, saya tinggal tak sampai 5 minit, banyak betul kerjaan yang dia lakukan..huhu

    ReplyDelete
  7. adanya anak, kita kena sentiasa mengalah kepada mereka... huhuhu

    ReplyDelete
  8. kalau dah ada anak memang lebih fokus pada anak kan..ala kak, fiza yang belum ada anak ni pun takde masa jugak kak. hadap pc untuk buat kerja, sesambil tu jengah jengah blog sikit. kalau blogging full time memang best la..kalau nak senang nanti baru update list tu sekali terus lepas tamat..takde yang tanya nanti :)

    ReplyDelete
  9. Eh, kebetulan. Tulis psl anak jugak. Hahahahah!

    ReplyDelete
  10. memang pon kak..masa saya gila blog dulu anak kecik lagi..berblog bila dia dah tidur..hehe

    ReplyDelete
  11. Baru lagi kawin, blm di kirniakn kan..masa ni la blh berehat2 skejapan hhhehe

    ReplyDelete
  12. Menarik gak klo buat entry ni. Tapi yg pasti, sejak ada anak ni, byk shopping brg anak jer lah dari shopping barang sendiri.

    ReplyDelete
  13. huhu.. tido pun xdan nak mimpi kalu ada anak kecik ye dok :) takpe nanti anak da besar boleh honeymon ekekeke kalu pnjang umur ^_^

    ReplyDelete
  14. Saya belum ada anak lagi. Tak dapat nak geng sis. Heheh.

    ReplyDelete
  15. Salam, haha kadang2 sy terfikir juga tntg ni, pe jadi seyh klw sy dh kawin dan ada anak nt...mesti bz, haha

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …