Skip to main content

SALAH KE KALAU MAKAN DENGAN TANGAN KIRI?

Assalamualaikum...



kalau ada yang perasan la pelakon lelaki  sorang ni suka makan pakai tangan kiri.
Saya rasa dia ni kidal kot..kan??
Dia ni memang ramai peminat lepas belakon satu drama tu..
Tapi tabiat makan tangan kiri nya memang tak
berapa berkenan la walaiun dia memang ramai peminat..

salah ke makan pakai tangan Kiri??



Rasullullah melarang kita dari makan menggunakan tangan kiri kerana perbuatan tersebut menyerupai perbuatan syaitan.Syaitan adalah musuh orang islam jadi jika kita mengikut amalan syaitan tak ubah la macam kita berkawan dengan syaitan.

Jadi cemana kalau memang kita kidal..??

Ubah la cara makan kita mulai hari ni.
Biasa kan guna tangan  kanan..
lama2 nanti akan biasa la..



Sebab itu lah bila kita punya anak2 yang tunjuk
ciri2 menggunakan tangan kiri tu,
pastikan bila waktu makan dia gunakan tangan kanan.
jangan dibiarkan saja.

Tak kira la dia makan guna sudu ke,guna tangan ke..
mesti bila suap ke mulut guna tangan kanan.
sama jugak kalau awak nak minum,guna tangan tangan..



tapi kalau cedok kuah masuk pinggan time
kita makan ramai2 tu lain la ye..
Mana tau dalam kalangan kita tu ada yang geli
bila kita pegang sudu cedok kuah dengan jari2 kita yang penuh nasik ..kan??

ok? boleh buat??

sekian..

Comments

  1. Kalu kecik lg bleh tegur...ni da bsr... x kn xtau kot o pura2 x tau

    ReplyDelete
  2. My baby pon sy dok perasan kalau kite bg something,dia akan ambik dgn tgan kiri.. kdg2 sy x bg terus smpai dia ambik dgn tgan kanan..xtau laa die kidal ke apa sebb blom pndai menulis lg.. tp train dia jugak laa dari awal ni

    ReplyDelete
  3. Ada orang yang saya kenal pun jenis makan guna tangan kiri. Saya perhatikan kalau dia makan dengan garfu, dia guna tangan kiri. Mulanya pelik juga ..nk tegur takut terasa ke apa.. entahla nak kata.. tabiat kot

    ReplyDelete
  4. La ...dia ni bukan berlakon dlm cite suamiku Encik Sotong ke.....baru sat ni ada cite tu...
    Tak perasan pulak dia makan tangan kiri....
    Yelahkan dari keciklah nak kena ajar....kang jadi buluh susah pulak hihi

    ReplyDelete
  5. aah dri kecil melatih guna tgn kanan. nasib baik sy x kidal. tp abg n 2 org adik sy kidal semuanya

    ReplyDelete
  6. selalu confused dgn nak guna tangan mana utk makan kalau makan chicken chop. sbb biasa pegang pisau tangan kanan, jadinya tangan kiri yg akan pegang garfu dan masukkan dalam mulut T__T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  7. adik sha sorang tu makan tangan kiri sebab urat tangan kanan dia putus....

    sha pulak kalau pakai guna garfu & pisau, makan guna tangan kiri..

    adik sha yang kidal pun kekadang siksa tengok dia makan guna tangan kanan...

    siksa jugak... tapi kalau ajar dari kecik takde masalah kot...

    ReplyDelete
  8. tula ayu kidal kekadang tu trsilap tgn jgk huhu

    ReplyDelete
  9. ayie left handed...
    kalo mkn pki tngn mmg tgn kanan but klo pkai sudu mesti tgn kiri.. sblom nie xthu sgt pon pasal xelok mulakan sesuautu dgn tgn kiri dan alhamdulilah semua keje skrng dh pkai tgn kanan kecuali menulis shje yg sukar nak diubah.. mkn pki garpu sudah semestinya kanan skng..

    ReplyDelete
  10. Errr kidak pun biasanya org islam mmg mkn tgn kanan. Kecuali org yg bajet omputeh mkn pki pisau garfu suap tgn kiri dgn bangganya. Maaf la.. Biarlah lambat, lepas potong daging atau ayam tetap saya suap tgn kanan. X tersuap klu nk pki tgn kiri ikut perangai Syaiton... Ops tu ajaran agama kita, bkn saya yg ckp, rasul yg ajar cara makan gitu kan..

    Bab cedok lauk pulak mmg rasa geli geleman pulak klu sudu tu dah kotor dgn nasik dan kari org lain guna dgn tgn kanan dia. Hehehe

    ReplyDelete
  11. Igt sy sorang je perasan amar ni suap pakai sudu guna tangan kiri..tgk dlm cite suamiku en sotong aritu...

    ReplyDelete
  12. kalau makan western food yang ber chop chop tu, biasanya saya akan potong separuh lepas dengan garfu di tangan kiri dan pisau di tangan kanan.

    lepas potong separuh, baru makan guna garfu di tangan kanan.

    bila dah nak habis isi yang di potong, tukar balik, potong semula sampai habis.

    ReplyDelete
  13. agree...dr kecik ptotnye dah diperhati and try ubah...
    klu bab cedok lauk guna tngn kiri pkai sudu tu okla..geli jgk tgk klu penuh nasi kt sudu tu kan..hiks

    ReplyDelete
  14. Pelakon ni? Suke jugak tengok dia..memang comey..alamakkk xD
    Tapi, tak perasan pulak dia makan tangan mana.
    Ye lah, kan? Ikut sunnah & adab kan makan tangan kanan.

    ReplyDelete
  15. Salam, haha mmg aku ade certain friends yg guna tgn kiri, agak cam dipandang serong jugak lah, tp yelah..nak ikut tatatertib hotel di amercia kot entah lahhh labu~ tgk bila buat kerja, tak pulak kidal..hahah..and yeah! mmg selalu nmpk ibu2 tegur anak2 dia yg makan guna tgn kiri masa kecik, sbb taknak dia terbiasa smpi besar :D

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …