Skip to main content

MENGATA ANAK ORANG MACAM ANAK KAU COMEL SANGAT..

Assalamualaikum..




Pernah tak benda ni jadi pada korang.
korang dapat anak, lepas tu bibir anak korang 
tebal cam bibir korang..
lepas tu ada yang mulut2 yang cakap..
"Bibiaq tebainya..macam negro.."

Atau pun sama macam kes Scha dan Lara ni??

Marah tak??
Tak marah tapi kecik hati tu ada la..kan??
Niatnya cuma nak tunjuk ramah ,
Bajet cam kita tak marah.

Tapi terdetik jugak kat hati ni..

"Rupa kau elok sangat ke??"

Kan??

Saya memang tak suka dengar benda cam ni..
Tak kira la anak orang atau anak sendiri.
Tak kira kita rapat cemana pun
rasanya kita patut kawal mulut kita.kalau orang kata
benda yang sama pada ank kita apa yang kita rasa..
mesti rasa tak best..kan??

Cemana kalau orang kata..

"Mengata anak aku..
kau belek ke tak hidung anak kau 
kemek nye cemana??"

Sekian..



Comments

  1. kann!! yang hado...haha..tu lah mnusia

    ReplyDelete
  2. tak sampai hati nak kritik muka baby @ budak2 kecik ni..

    ReplyDelete
  3. Asalam..bagaimana pengunjung tu komen macam tu ya. Tak fikir ada perasaan orang lain tu. Tak apa sabar ..sejuk hati memnadang baby ni..subahanallah anugerah dan permata anda..

    ReplyDelete
  4. tak faham la kenapa sengkek sangat dorang punya pemikiran.. jatuh kat anak sendiri, baru tahu..

    ReplyDelete
  5. baby lara comel lah..

    ReplyDelete
  6. kena selalu fikir sebelum cakap sesuatu, tgk sama ada kita suka tak orang cakap something yg kita nak cakap kat orang lain T__T

    ReplyDelete
  7. tak ada anak lagi tapi boleh faham lah perasaan dia camne... biar kutuk kita jangan kutuk anak kita... terasa sangat woooo

    ReplyDelete
  8. Aku tgok semua baby comel je...jealous kot smpai ckap mcm tu :P

    ReplyDelete
  9. Alahai..derang ni mcm takde keje kot..
    Dok kutuk anak org..xbaik sungguh..
    Dah muka derang nak ikut sapa lagi kalau bkn muka mak paknya..hadoiii..derr sgt

    ReplyDelete
  10. Buat dosa cara online macam inilah Dee... kena berhati-hati sebab kalau dilayan boleh panjang jadinya kan...

    ReplyDelete
  11. tu lah pasal..pdhl baby semenya ad keistimewaan masing2..nak banding2 buat apa...yg suka banding2 tu biasa nya yg masih bujang , diorg xde ank lagi so lom ad perasaan sbgi seorg ibu/ ayah..

    ReplyDelete
  12. tak suka bila org bandingkan anak kita dgn anak dia..dah nama pon mak bapak lain, lain la gaya nya..haih

    NadiaMansor menulis tentang.. : Hapuskan Gelaran Si Kurus Kering

    ReplyDelete
  13. title ni buat saya terus klik pepagi ni
    mulut manusia ni lebih tajam dari pisau
    kalau saya pun orang kata gitu sentap
    sebab tu seboleh mungkin tak cakap dekat orang lain =)

    ReplyDelete
  14. lamanya tak berkunjung ke blog Diana ni lamaa sangat, minta maaf yeeee, hehe

    btw memang kecik ati kot, my baby tembam tapi berat still okay dan sesuai pada umurnya, tapi ada pula mulut cakap besar, gemuk, dan macam2, terkilan di hati, belek anak dia sendiri sudah la,,, kalau nak make diffrent pun simpan dalam hati sudah la

    ReplyDelete
  15. mcm ni pun hadoo..die xsedar ke yg die kutuk tu ciptaan Allah..comel ape baby lara..die jelezz la tu..

    ReplyDelete
  16. ape lah ada dalam hati dia tu ea, sesedap ajinomoto je nak ngata orang / anak orang.. tak paham betul..

    ReplyDelete
  17. main cakap..tak pikir sblm taip..-_-

    ReplyDelete
  18. hmm baby pun nak dikutuk, nak dibanding banding... tak patut betul!

    ReplyDelete
  19. alahai..semua baby pun comel...awatla nak beza-bezakan

    ReplyDelete
  20. Selalu kena mcm ni. Org selalu tegur anak ikut hidung saya. Kulit ikut saya. Mata mulut semua ikut saya. Tak ikut papa dia. Saya terasa gak, tapi tak kisah le, yg penting anak aku sihat dan aku sayang anak aku.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …