Skip to main content

HARGA,KHASIAT DAN KEGUNAAN SUSU KAMBING ASLI IQEEL


Assalamualaikum...

Ramai yang bertanya pada saya tentang harga dan cara bagaimana nak dapatkan susu kambing asli IQeel..Di entry yang lepas pun owner kepada produk susu kambing asli IQeel sendiri ada meninggalkan komen untuk mereka2 yang bertanya kan soalan yang sama.Jadi kawan2 boleh rujuk entry sebelum ini  link ini:-


Saya pernah janjikan pada kawan2 nak tunjuk kan apa masakan yang kita boleh buat dengan menggunakan susu kambing asli IQeel ni.Sebenarnya kegunaan nya dalam masakan lebih kurang sama saja macam kita guna santan.Cuma bila guna susu kambing ni lebih berkhasiat dan tak de la kolestrol..kan??


Saya buat rendang kemarin pun saya masak je rendang tu macam biasa.tambah air je.bila dah kering sikit saya tutupkan api kemudian  masuk kan 1 sudu besar susu kambing asli.tak payah campur air dah.masuk kan susu dan kacau sebati..Rasa nya memang sedap.yang ni pulak menu 3 hari lepas..kari ikan..


gambaq kelabu sikit sebab wap kena kamera..hehe



Bila dah mendidih tutup api dan masuk kan bancuhan susu kambing asli IQeel.sedap rasa lemak2 susu tu.kalau buat untuk minum saya biasa guna setakat 4 scoop je tapi kalau untuk masakan saya guna 1-2 sudu besar.Bila minum susu ni buat saya teringat masa minum susu kat tadika dulu..hahhhaha


Yang ni pulak saya buat bubur butir nangka,comel tak??hehheh..saya guna 2 sudu susu kambing asli  IQeel.Saya buat bubur ni tak pakai daun pandan.saya memang benci bau daun pandan..heheh,tapi saya bubuh esen vanila dalam ni.wangi je bau bubur butir nangka nih..bila makan lagi la sedap berlemak cukup semua rasa.kalau tak bubuh esen kurang bau wangi la kat bubur saya ni sebab susu kambing asli IQeel ni tak de bau langsung...



Selain dua masakan ni saya dah buat bubur lambuk.,cup corn dan nasi lemak menggunakan susu kambing asli IQeel.Dan hasil nya memang memuaskan..Yang tu lain entry la saya tunjuk ye.sebab gambar lain saya nak guna untuk entry resepi2 pulak..ehheh..Saya dah rasa..awak bila lagi??

Kawan-kawan boleh dapatkan Susu kambing Asli Iqeel Ini 


harga sekotak: Rm 43.00


sekian...


Comments

  1. Best nie tapi saya tak pandai makan apa2 yang berkaitan dengan kambing. Huhu.

    ReplyDelete
  2. Best nie tapi saya tak pandai makan apa2 yang berkaitan dengan kambing. Huhu.

    ReplyDelete
  3. Susu kambing memang bagus, dia tak ada kolestrol macam susu lembu...

    Butir nangka tu...mengancam sangat petang2 gini..

    ReplyDelete
  4. mak aii tgk bubur butir nangka awak sangalah terliur. siap letak susu kambing lg tu

    ReplyDelete
  5. Haritu ada try email pembekalnya tapi xdapat..entry ni banyak membantu

    ReplyDelete
  6. apa saja kaitan kambing, mama memang tak masuk., hihi
    Mama Niza

    ReplyDelete
  7. Blh d Cuba juga ni utk kesihatan

    ReplyDelete
  8. Macam-macam menu dah cuba rupanya. Elok juga untuk seisi keluarga. Takda kolesterol tu, patut saya kena fikirkan juga!

    ReplyDelete
  9. Bubur butir nangka tu jgk yg akk pndg2..hehe

    ReplyDelete
  10. Tak pernah minum susu kambing lagi.

    ReplyDelete
  11. susu kambing memang terbaik ;)

    jemput join > http://buatwanita.blogspot.com/2014/10/segmen-buatwanitablogspotcom-mencari.html

    ReplyDelete
  12. baguslah boleh masuk dengan menu apapun..memang sedap berlemak lah ni

    ReplyDelete
  13. banyak kegunaan juga susu kambing ni kan sis :)

    ReplyDelete
  14. benci bau pandan?... saya pulak suka sangat bau pandan.. kadang petik daun pandan banyak2 letak dalam kereta.. harum jer kereta... :)

    ReplyDelete
  15. SA x pernah lagi cuba cara ni....sedap eh...nanti boleh cuba...

    ReplyDelete
  16. sekotak berapa kg diana ? macam best je sbb boleh masak kan ..tk payah cari santan ..

    ReplyDelete
  17. cam susah cari je brand ni...mmg bagus kan susu kambing ni...

    ReplyDelete
  18. Salam, serius rasa nak try jugak sbb boleh buat untuk masak2..tp nantilah lepas kahwin, hahaha..kat umah sendiri baru sennag sikit nak 'bereksperimen'..haha comelnye bubur tuuu..colorful!

    ReplyDelete
  19. banyaknya kegunaan...
    sha sangat suka susu kambing ni :)

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …