Skip to main content

DONUT FROZEN UNTUK ANAK

Assalamualaikum..

Amboi..adik2 kesayangan ahkak..ni..
Sabar sikit ye..nanti akak masuk kan nama
awak2 dalam senarai GA tu..
Akak dok menguli2 donut lepas beli barang dapur tadi..
Tu yang tak sempat nak update
senarai GA tu ye..heheheh..



Cukup la donut ni untuk anak2 makan time2 lapar..
ini boleh tahan 2,3 hari je..
nak buat donut frozen tapi
terlajak goreng sebab sambil goreng sambil
tengok bola..hehe...
tak pe..asalkan tak hangus...
sejuk kan lepas tu masuk kan dalam peti sejuk...

Kita buat setengah kilo tepung
dapat la dalam 25 biji..
buat  dengan maisara..
henyot benyot la donut ni..
kesian..

Sekian...

Comments

  1. henyot pun henyot la kak diana kan.... masuk perut hancur gak.... hihi

    rumah ni banyak tepung, tak teringat langsung nak buat donat.... idea ni... ^^

    ReplyDelete
  2. best tuu.. di rumah nenek sy suka buat karipap frozen

    ReplyDelete
  3. Peti ais rumah saya juga dipenuhi banyak sumber frozen - donut, karipap, roti canai, capati... Nasib baik belum ada di pasaran nasi lemak frozen, jika ada agaknya masuk peti ais juga...

    ReplyDelete
  4. meh hantar sikit kat sini kak..hahaha

    ReplyDelete
  5. wah rajin nyer...
    aida ni hah dari last 2 weeks nak meng frozen kat dough roti.
    agar senang nak buat utk anak2.
    lom berbuat lagi h hu hu hu....

    ReplyDelete
  6. elok2 ja donut tue... teringin plak nk makan donut

    ReplyDelete
  7. dah lama tak mendonut..okay gak buat frozen donut..senang tinggal goreng je nanti

    ReplyDelete
  8. Sedap lah plak. Dah lama tak buat donut.

    ReplyDelete
  9. yg terbaik ialah donut biasa jugak kan kan.. no toping2

    ReplyDelete
  10. Salam, kak buatlah donut bentuk love~ hahaha

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …