Skip to main content

DONUT FROZEN UNTUK ANAK

Assalamualaikum..

Amboi..adik2 kesayangan ahkak..ni..
Sabar sikit ye..nanti akak masuk kan nama
awak2 dalam senarai GA tu..
Akak dok menguli2 donut lepas beli barang dapur tadi..
Tu yang tak sempat nak update
senarai GA tu ye..heheheh..



Cukup la donut ni untuk anak2 makan time2 lapar..
ini boleh tahan 2,3 hari je..
nak buat donut frozen tapi
terlajak goreng sebab sambil goreng sambil
tengok bola..hehe...
tak pe..asalkan tak hangus...
sejuk kan lepas tu masuk kan dalam peti sejuk...

Kita buat setengah kilo tepung
dapat la dalam 25 biji..
buat  dengan maisara..
henyot benyot la donut ni..
kesian..

Sekian...

Comments

  1. henyot pun henyot la kak diana kan.... masuk perut hancur gak.... hihi

    rumah ni banyak tepung, tak teringat langsung nak buat donat.... idea ni... ^^

    ReplyDelete
  2. best tuu.. di rumah nenek sy suka buat karipap frozen

    ReplyDelete
  3. Peti ais rumah saya juga dipenuhi banyak sumber frozen - donut, karipap, roti canai, capati... Nasib baik belum ada di pasaran nasi lemak frozen, jika ada agaknya masuk peti ais juga...

    ReplyDelete
  4. meh hantar sikit kat sini kak..hahaha

    ReplyDelete
  5. wah rajin nyer...
    aida ni hah dari last 2 weeks nak meng frozen kat dough roti.
    agar senang nak buat utk anak2.
    lom berbuat lagi h hu hu hu....

    ReplyDelete
  6. elok2 ja donut tue... teringin plak nk makan donut

    ReplyDelete
  7. dah lama tak mendonut..okay gak buat frozen donut..senang tinggal goreng je nanti

    ReplyDelete
  8. Sedap lah plak. Dah lama tak buat donut.

    ReplyDelete
  9. yg terbaik ialah donut biasa jugak kan kan.. no toping2

    ReplyDelete
  10. Salam, kak buatlah donut bentuk love~ hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …