5 TANDA BAYI ANDA PERLU MENDAPATKAN RAWATAN

Assalamualaikum..





Bila anak sakit ada tak rasa was2 sama ada nak bawak anak  jumpa doktor atau tak..ada tak rasa macam tu??Saya pun pernah juga rasa macam tu..kadang2 dia demam nampak macam teruk,nanti pergi klinik tengok2 doktor bagi ubat biasa je..nanti orang cakap gelabah je lebih..kan?Kat sini saya nak kongsi kan dengan kawan-kawan tanda-tanda bilamana anak kita perlu dapatkan rawatan dokor.

1-suhu badan Tinggi


suhu badan tinggi biasanya suhu yang hampir mencecah 39° . Ada banyak sebab kenapa suhu badan nya tinggi ada yang kerana nak tumbuh gigi dan ada jugak kerana selsema.Walaupun kita dah bagi ubat pada anak,tapi bila suhunya dah cecah 39° itu adalah masa nya untu kita bawa anak berjumpa doktor.

2-Cirit Birit

Selalunya bayi yang minum susu formula kerap mengalami cirit birit.Ini kerana ada masa2 dan keadaan 2 tertentu susu formula tidak sesuai untuk bayi tersebut..Jika bayi cirit birit sebanyak 6 kali dalam 1 malam dan najis nya berubah war,berlendir dan berbau masam (tidak seperti najis biasa) itu adalah waktu nya dia perlu mendapatkan rawatan doktor.

3- kejang

Selalunya sushu badan yang terlalu tinggi akan menyebabkan bayi mengalami kekejangan.Kejang yang bermaksud badan nya menjadi kaku dan matanya naik keatas.Bayi juga akan menggigit lidahnya secara tidak sedar.iNi lah penyebab kenapa bayi perlu mendapatkan rawatan sebelum suhu badan mencecah 39°.

4-Muntah


Bayi biasanya akan muntah sedikit selepas menyusu.Namun jika dia muntah dengan kerap dan  banyak malah muntahnya berwarna kekuningan dia perlu di beri rawatan segera,

5-Batuk


Batuk yang berpanjangan akan mengganggu tidur bayi malah ianya akan menggangu pernafasan /Di tambah pulak dengan perunbahan warna hingus dan kahak ,wajah dan bibir berubah kebiruan, ini masa nya untuk bayi anda segera dibawa berjumpa doktor.

 sekian..

Post a comment

8 Comments

  1. ala..kesiannya tengok baby tu...thanks untuk perkongsian ni ye

    ReplyDelete
  2. saya antara org yg cepat gelabah anak sakit even demam biasa sekalipun. so, memang tak tunggu teruk memang terus refer clinic

    ReplyDelete
  3. antara komplen paling common saya terima...batuk, demam

    ReplyDelete
  4. Nasib dah tak ada baby lagi hihi.....lega mak!...

    ReplyDelete
  5. comeynya baby...
    heheh tapi sha takde baby lagi, cuma pernah la rasa risau masa jaga adik bongsu sha :)

    ReplyDelete
  6. kalau anak anak sakit memang gelabah dan risau kan.

    ReplyDelete
  7. Emak mna yg x risau klau anknya skt kan..good info

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)