Sunday, 30 November 2014

ADA TAK BLOG NI DALAM BLOGSLIST ANDA?

Assalamualaikum...


Assalamualaikum...
Cuba tengok dalam senarai bloglist kawan2..
ada tak blog cetusan mInda ni dalam bloglist kawan2??
kalau belum ada memang satu kerugian sebab banyak entry2 menarik dalam blog cetusan minda milik Vee ni..

Bukan tu je malah blog dia kemas sangat..
mesti rumah dia pun kemas..kan??ekekek..
kalau tengok blog dia mesti tak sangka yang dia pakai blogspot je..

Dalan \m banyak2 entry Vee saya sangat sarankan 
kawan2 untuk baca entry tentang 
Maklum la..sekarang kan musim kenduri kawen..
semua nak inai2 bagai..kan??
kalau boleh pipi pun nak inai..hehehe
Jom la ramai2 singgah blog Vee..

Vee (cetusan Minda)  adalah salah seorang penaja
GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM
bagi peserta2 GA jangan
lupa untuk follow blog Vee (cetusan Minda)   seperti yang dinyatakan di dalam
syarat penyertaan..klik link di bawah untuk ke blog danFb  Vee (cetusan Minda).


Sekian..

ABBY ABADI DI LAMAR DI INSTAGRAM

Assalamualaikum...

Antara selebriti yang sentiasa ada kontrovesi..
siapa lagi kalau bukan Abby Abadi..kan??
Sejak beberapa minggu lalu ramai yang perasan dengan gambar seorang lelaki di laman instagram selebriti ini.
Lelaki yang di kenali sebagai Jai ini kerap berbalas komen bersama Abby dilaman IG masing masing


Menurut Abby, Jai adalah seorang wartawan yang akan membantunya menerbitkan sebuah buku ..
Dia juga kerap beberapa kali memuji2 Jai sebagai seorang lelaki yang sangat baik.

Apa yang mengejutkan pengikut2 instagram Abby apabila Jai secara terus terang melamar Abby dilaman instgram nya .


"Saya nak lamar awak @abby_abadi112 setuju...senaskah Al-Quran saya berikan sebagai tanda"



Ramai yang mendoakan semoga Abby bertemu dengan jodoh yang baik kali ni.
Tapi ada juga yang tak suka dan mengganggap Abby sebagai wanita yang tak tahu malu kerana kerap meluahkan perasaan nya pada lelaki yang mendekatinya.

Kesian kat dia sebenarnya..
dia pun wanita biasa yang teringin untuk disayangi..
tak salah pun kalau dia nak kawen lagi dan 
suka pada lelaki yang dia rasakan baik..kan??

Tak kan sebab dia pernah kawen beberapa kali
Terus tak boleh suka pada lelaki..kan??
Berbalik pada lamaran Jai,
rasa2 Abby Abadi terima tak??
Nampak romantik pulak..heheheh


Sekian..


KEEPER..AWAK KAT MANA???

Assalamualaikum...


Kan???
Tiba2 boleh hilang...
saya pun pelik jugak..
Nanti saya nak tengok balik video game
singapore vs malaysia tu..
nak tengok ke mana sebenarnya penjaga gol dia pergi..
hehehh..

TAHNIAH HARIMAU MALAYA...

Sekian..


Saturday, 29 November 2014

MERAH TAPI CANTIK

Assalamualaikum...


Saya suka betul tengok header blog Cikgu Norazimah ni..
sesuai sangat dengan nama cikgu tu,,kan??

Bukan header saja malah keseluruhan blog Cikgu Norazimah memang menarik.
lagi2 warna merah di blog nya memang memukau la.
Warna merah tapi tak menyakitkan mata pun..

Dalam banyak2 entry yang Cikgu Norazimah tulis
saya paling tertarik dengan entry tentang 
sebab anak saya yang bertuah ni kan suka mengamuk tak tentu hala..kan??
Entry lama tapi banyak manfaat untuk semua..

Kalau kawan2 nak kenal dengan tuan punya blog ni
boleh la singgah ke blog cikgu Norazimah.

Cikgu Norazimah adalah salah seorang penaja
GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM
bagi peserta2 GA jangan
lupa untuk follow blog Cikgu Norazimah  seperti yang dinyatakan di dalam
syarat penyertaan..klik link di bawah untuk ke blog dan IG  Cikgu Norazimah


http://www.cekgunorazimah.com

sekian..

BETUL KE KALAU TAK TUTUP AURAT KITA AKAN MASUK NERAKA?

Assalamualaikum...

Bila bab2 menutup aurat mesti akan ada yang tanya..

"Kau pakai tudung labuh sampai kaki ni ,kau yakin ke kau masuk syurga?"



Terus terang saya cakap saya tak tahu siapa yang masuk neraka siapa masuk syurga.
Bukan semua tu saya yang tentukan..
Tapi yang saya pasti tutup aurat itu wajib..
Siapa tak tutup aurat dia berdosa..

Setiap apa kesalahan kita kat dunia ni akan ada balasan nya.
contoh macam ni la..
Umur sebelum 30 awak tak tutup aurat..awak berdosa..
lepas umur 30 awak tutup aurat awak sepenuh nya..
jangan ingat pulak dosa awak yang tak tutup
aurat masa umur sebelum 30 tu tak di hitung ye..
Yang itu pun akan di balas..


Sama jugak macam orang yang menutup aurat..
walaupun dia menutup aurat sejak kecil..
sampai sekarang dia menutup aurat..
Tapi dia pernah mencuri dan menipu ..
Dosa mencuri dan menipu tu tetap di balas..




Jadi kalau awak ni baik hati..solat cukup,puasa sempurna ..
apa kata awak tutup aurat jugak..baru la lengkap sempurna.
Sayang la..nanti sebab aurat je awak di siksa.
sedangkan kat dunia amalan lain awak buat.
nak tunggu habis siksaan neraka sebab buka aurat ni lama tau.
bukan sehari dua,..awak boleh tahan ke??

Begitu jugak dengan yang berhijab..
sayang sangt bila awak dah sempurna tutup aurat tapi
kejahatan lain awak buat..
awak derhaka pada mak ayah,awak pecah amanah..
Awak mungkir janji,..sayang sangat2 tau..
sebab semua tu akan dibalas..



Saya bukan orang yang serba sempurna untuk menulis entry ni..
Saya sendiri pernah buat silap satu masa dulu.

Jangan lah nanti dah umur macam saya ni baru nak menyesal.
baru nak rasa malu bila ingat itu ini.
Bila dok sorang2 ingat perkara2 dulu
rasa tak seronok sangat..Rasa gelisah
kadang2 sampai susah nak tidur malam..

sekian..

Friday, 28 November 2014

NAK TAK KENTUT ANDA BERBAU SEPERTI COKLAT?

Assalamualaikum..



Seuju tak klau saya kata tujuan kita tahan kentut
sebab tak mau orang terbau ,bauan yang kurang menenangkan itu??
hahhaah...apa kena tetiba tanya pasal kentut nih??
nak cerita pasal kentut la..

Saya terbaca  di huffingtonpost tentang kentut yang boleh menjadi wangi.
Menarik ni..lepas ni boleh la saya kentut dimana2 macam menyemburr perfume .
ahahhaha..kan??

Pil yang sebesar jari ini berupaya menukar bau kentut
seharum wangian coklat.nak ..Tak percaya??
 Christian Poincheval, lelaki berusia 65 tahun  dan berasal
dari Gesvres, Perancis mencipta pil hebat ini.


Dia mendapat ilham mencipta pil ini ketika suatu masa dulu dia dan kawan2 nya
makan disebuah restoran.Akibat makan terlalu banyak mereka
terkentut dan baunya  membuatkan mereka sukar hendak bernafas
malah mengganggu orang lain di meja sebelah.
dari situ lah dia mendapat idea untuk menghasil kan pil ini.

Pil ini berupaya mengurangkan jumlah gas didalam usus.
Bahan2 yang digunakan untuk menghasilkan pil ini adalah
seperti rumpai laut,koko,jintan dan billberry.

Ada video tentang pil ni tapi saya tak boleh nak letak pulak..eh!boleh pulak.heheh
sekian..

GARA-GARA GAMBAR KAKI NORA DANISH JOHAN ASARI DIGELAR USTAZ MIANG

Assalamualaikum....

Selalu orang cakap Johan Asari ni playboy,..Mudah jatuh cinta tengok perempuan cantik  dan ada yang kata dia ni mulut manis depan perempuan.Dan benda ni pun diakui oleh seorang pelakon wanita  dulu..kan??

Ada juga kata dia ni alim sikit..kalau tengok post2 dia kat IG memang sentiasa diselitkan dengan kata2 supaya mengingati Allah,supaya sentiasa bersyukur dan sebagainya la..




Tapi ada satu gambar ni memang jadi perhatian la.



Ramai yang kritik caption yang dibuat Johan di laman IG nya ni...Memang kata2 nya tu sedap didengar tuan punya kaki..heheheh..tapi pandangan orang pada dia tentang "alim" tu mungkin tercalar sikit la..

Ada yang kata dia ustaz miang..ekekekek

sekian...

SEDIH JUGA TAPI INI YANG TERBAIK..SELAMAT TINGGAL M.....

Assalamualaikum...

Sedih pulak bila dapat mesej dari maxis tadi..
selama ni memang tak de apa2 masalah bila guna maxis..
sebab guna prepaid je..nak guna topup..
tak nak guna tak yah kesah..hehehh..


Cuma satu je..no maxis saya ni no lama..
jadi tak de lah 3g 4g bagai tu..
tak canggih langsung.
hahhah
Bila suami g keja tak boleh nak video call..
lepas tu bila anak2 ngamuk nak ayah jugak, kena tukar
pakai sim umobile tu..
Lepas guna, tukar sim balik..
susah tau..
nak tukar sim terus tak boleh sebab saudara mara kawan2 semua ada no maxis ni je..

Jadi jalan terakhir kita "bertukar!!!!!!" .heheh
saya guna onexox sekarang..
tapi kekalkan no yang sama..
Tak mahal..Rm10 je pun..


Jadi pada yang ada no saya tu jangan risau..
saya masih guna no yang sama..
tak de no saya pun tak pe sebab 
saya bukan rajin sangt berbalas2 msg dan berbual2 ni..
saya berbual lama2 kat telepon dengan mak saya je..

Hehehehh

Nak tau kelebihan onexox sila contact blogger Anarm.
google je nama blogger tu.page atas sekali.
hahahh.boleh gitu??

Sekian..

BETUL KE WANITA BBERNIQAB SEBAB NAK TUNJUK BAIK JE.??

Assalamualaikum...



Pernah terfikir tak nak berniqab..??Saya pun ada jugak kawan2 yang berniqab.Kebanyakan dari mereka golongan ibu 2 je la.Biasa kita lihat kalau berniqab tu orang akan label."dia ni alim ni.."..Macam ada sorang artis yang dah berhijrah tu,dia berniqab.Memang sejuk mata tengok penampilan dia sekarang ni..



Tapi ada jugak orang salah faham tentang niqab ni.Dia orang fikir niqab ni sesuatu yang wajib untuk dipakai..Ada jugak yang fikir bila dah pakai tak boleh buka..Salah tu ye cik2 abam yang suka menghentam..hahaha..

Tak semestinya bila awak dah berhijrah,bertaubat nasuha terus kena pakai niqab .Sedia maklum yang wajah kita bukan lah aurat,Nak buka pun boleh nak tutup pun tak pe.



Bagus lah kalau wanita yang pakai niqab ni pakai sebab nak mengelak dari fitnah atau muka dia cantik sangt sampai ada lelaki yang tak boleh tengok..bila tengok terus jatuh cinta sampai angau2..Jadi dia pakai sebab nak elak kan kemungkinan2 yang boleh membahayakan dia.Tapi kalau pakai sebab nak tunjuk pada orang awak baik,dah alim ,itu tak boleh la ye..Allah sahaja yang tahu niat awak..kan??

Tapi saya cuma harap pada mereka2 yang suka pandang wanita beniqab ni dengan bermacam2 tanggapan, supaya hentikan lah..sepatutnya awak  memberi semangat pada wanita2 ni.. Sama juga pada wanita2 yang berhijab.


pernah dengar kan orang kata..

"kadang2 perempuan tak pakai tudung lebih elok perangai dari yang berhijab.."

"pakai hijab tapi mulut jahat.."

"pakai niqab tapi bersembang dengan jantan.."

 "pakai niqab berangan nak jadi arab la tu.."

Atau apa2 lagi la..
Saya rasa awak yang berkata2 macam tu awak tak tahu pun apa sebenarnya tujuan bertudung labuh dan berniqab tu.

sekian...


Thursday, 27 November 2014

BUKAN SEMUA ORANG FAHAM CAKAP KELANTAN

Assalamualaikum....

Dalam banyak2 negeri kat Malaysia mana satu bahasa negeri yang awak tak paham??Kalau saya cuma tak paham orang Sabah dan Sarawak cakap je.Bahasa dia orang lain sikit kan..kalau setakat cakap Kelantan,cakap Terengganu ..alah senang aje nak paham,,


google


Cer tengok kalau ada kuliah Ustaz Azhar Idrus tu..ramai je yang paham..kan??Tu yang saya pelik bila tengok ada orang kata ..

"bukan semua kat sini orang kelantan..ada yang tak paham.."

"cakap la bahasa yang orang paham..sini mana ada orang kedah.."

Amboih..baru keluar dari hutan ka apa sampai cakap sleng utara sikit dah tak paham..kan??Tambah pulak yang bercakap tu orang yang belajar tinggi..Bila belajar tinggi dah tentu la banyak bertemu dengan orang luar..betoi dak???

google

Lain la kalau kita cakap tu depan warga asing..
boleh la nak kata tak paham..



sekian..

PATUNG FROZEN EDISI SNOW GLOW ELSA JADI REBUTAN TERMASUK GOLONGAN IBU-IBU.

Assalamualaikum...



Siapa2 yang ada anak perempuan kat rumah mesti  suka dengan Filem Frozen..kan??Tak suka filem,suka watak2 dalam tu je..comel..??kan..kan?Bila keluar je mainan patung Elsa dan Anna memang berebut2 la anak nak beli.


Maisara ni dapat beli patung Elsa je..siap tayang kat kawan2..kawan2 pun ,mula buka cerita.."kami pun ada..tapi mak kami tak bagi main..suruh simpan ja.." hahaha..nampak??Dia pun nak jugak ada patung Elsa dan Anna.

Awak fikir budak je ke yang perangai macam tu??Mak budak pun sama..

kejadian yang berlaku di sebuah kedai mainan di Dublin,menyebabkan peniaga terpaksa memanggil polis untuk menyelesaikan perkelahian yang berlaku didalam sebuah kedai mainan yang berebutkan patung Frozen edisi "snow Glow Elsa"


Permintaan patung frozen edisi 'Snow Glow Elsa ini memang cukup tinggi disana dan kebanyakan kedai mainan kehabisan stok untuk model ini.harga yang ditawarkan untuk ssebuah patung frozen edisi 'Snow Glow Elsa' ialah us$55 .


Kalau tengok patung frozen ni bukan macam patung biasa yang banyak peniaga online jual kat sini..Yang  ni memang keluaran Toys r Us ..lebih comel kan??

Berdasarkan survei patung frozen menjadi mainan yang paling diinginkan kanak-kanak pada tahun 2014.Bukan lagi Barbie...

sekian..

TANDA-TANDA ANAK ANDA DIBULI

Assalamualaikum...




Saya percaya ramai mak ayah yang berasa risau sebab anak nak masuk darjah satu tahun depan.
Nak masuk tadika dulu pun sampai maknya tak tidur malam risaukan anak,Ni kan pulak masuk darjah satu.

Murid makin ramai dan bukan 24 jam cikgu ngikut kat belakang..kan??

Bab makan kat kantin,baju akan kotor atau jatuh masa berlari ke kantin itu tak fikir kan sangat. Tapi yang paling dirisaukan ialah "macam mana kalau ada orang buli anak aku?"..Budak2 biasanya bila di buli dia tak kan balik cerita kat rumah selagi kita tak tanya.Jadi macam mana nak tahu samaada anak kita dibuli??:-

1-Prestasi pelajaran nya menurun dan tak mahu kesekolah.Kalau sebelum ni sebut cuti pun tak mau, Asyik nak ke sekolah je. Tiba-tiba je tak mahu ke sekolah pulak.

Benda ni pernah jadi pada anak saya..Bila ada yang membuli disekolah dia terus tak mau pi sekolah.. Mujur la benda ni cuma berlarutan selama kurang 2 minggu.

2-Ada  barang dan alat tulis anak-anak yang hilang dan rosak dengan kerap. Seperti baju terkoyak atau pun set alat tulis nya hilang..Bila ditanya dia diam je..kadang2 kita baru tanya dia dah menangis dan jawab "tak tahu.."

3-Anak selalu pura-pura sakit. Ini untuk mengelak dari pergi kesekolah. Dia akan menangis  walaupun kita paksa dia kesekolah.


4- Susah tidur dan mengigau . Mungkin perkara yang berlaku disekolah betul-betul membuatkan dia tertekan  hingga terbawa2 dalam tidur.

5-Kurang selera makan . Adakalanya anak2 ini akan termenung panjang ketika makan dan makanan yang diambil juga agak sedikit berbanding sebelum ini.

6- Hilang sikap suka berkawan dan lebih suka menyendiri . Dia mudah merasa tidak selamat bila berada bersama kawan-kawan .


7- Luka dan lebam pada tubuh badan..Bukan itu saja kadang-kadang ada bahagian-bahagian pada tubuh badan nya ada contengan,..Rambut seperti di potong secara paksa dan ada masanya anak menyembunyikan kesakitan yang dialami..



8- Hilang keyakinan diri terutamanya ketika berada didalam kelompok kawan-kawan dan saudara mara.

9- kemurungan dan sering kelihatan dalam ketakutan..Selalunya hingga sampai tahap ini mereka cenderung untuk membunuh diri.


Sebagai ibu bapa bertindak lah dengan segera jika anak mengalami tanda-tanda diatas supaya perkara-perkara yang buruk dan membahayakan nyawa anak kita tidak berlaku..

sekian..

KISAH SOTONG DAN AYAM

Assalamualaikum...

Hari tu ras teringin sanagt nak makan nasik lemak dengan sambal sotong..
Tapi kedai yang biasa saya pergi tu 
tak buka pulak.
Saya suruh la suami saya pergi kedai kat luar taman ni ..
nak suruh beli sotong Kurita.

Balik je suami saya cerita..
Dia pening kepala dengan taukey kedai tu..
Ditanya "sotong kurita ada tak..?"
 taukeh tu jawab..

"tak dak..sotong ini saja ada..ini sotong kereta.."



Alahai..suami saya iye kan aje..bayar terus balik.
Agaknya taukeh tu tak tahu pun apa itu sotong kurita.
jadi dia kata tak de dah tawarkan sotong "kereta" je kat suami saya..
padahal sama je dua2 tu..
memang ada yang panggil sotong ni sotong kereta..
Biasanya orang bukan melayu la..


Benda ni memang biasa kat sini sebab tak ramai melayu.
jadi masalah nak faham dengan apa orang melayu cakap
dan orang bukan melayu cakap adalah biasa..heheehehe..

Pernah sekali saya pergi kedai nak beli ayam..
saya tengok ayam kat situ dah dipotong 1/2 ..'Jadi saya mintak setengah je la.

Pembantu kedai tu kata..
"setengah tak boleh .. 1 boleh "

Ok..boleh la.beli seekor.Boleh buat nasik ayam esok..
tapi yang saya nampak dia ambik ayam yang setengah tu je dan timbang.

Alahai...itu  "satu " rupanya..heehe
tak jadi terus nak masak nasik ayam..

Ok..saya memang macam tu..tak banyak cakap..
heheheh...



sekian..

GAMBAR FESYEN ARTIS DI MAJLIS PERASMIAN BUTIK MCM

Assalamualaikum...

Melaram sakan artis2 ni kat majlis perasmian butik MCM di Pavilion malam tadi.
paling jadi tumpuan dah tentu la pasangan suami isteri
yang hot ni..

Scha dan Awal..
nak tengok gambar artis lain..??

Scha dan Awal



Datin Tiara 

Atilia 

Nora Danish


Yasmin hani dan suami
dan Marion (baju jitam)


Ning Baizura



Kavita sindhu


Siapa paling tak cantik??
Heheheh


Sekian...

Wednesday, 26 November 2014

GAMBAR BINTANG KOREA RAIN DI MAJLIS PERASMIAN BUTIK MCM KUALA LUMPUR

Assalamualaikum...

best nya dapat tengok Rain dekat2..
ahahah...dah la sekarang drama lakonan dia tengah jadi kegilaan..kan??
siapa yang layan drama MY lovely Girl  kat OneHD tau la betapa bestnya drama ni..kan??






Kedatangan Rain ke Malaysia untuk merasmikan Butik MCM
di Pavilion Kuala Lumpur..
Jom la nengok Gambar2 dia..




   


Cantik Yasmin hani sekarang kan??
sejak berambut pendek nih..
comel..:)

sekian..