Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

ADA TAK BLOG NI DALAM BLOGSLIST ANDA?

Assalamualaikum...


Assalamualaikum... Cuba tengok dalam senarai bloglist kawan2.. ada tak blog cetusan mInda ni dalam bloglist kawan2?? kalau belum ada memang satu kerugian sebab banyak entry2 menarik dalam blog cetusan minda milik Vee ni..
Bukan tu je malah blog dia kemas sangat.. mesti rumah dia pun kemas..kan??ekekek.. kalau tengok blog dia mesti tak sangka yang dia pakai blogspot je..
Dalan \m banyak2 entry Vee saya sangat sarankan  kawan2 untuk baca entry tentang  Hukum pakai Inai bercorak ni. Maklum la..sekarang kan musim kenduri kawen.. semua nak inai2 bagai..kan?? kalau boleh pipi pun nak inai..hehehe Jom la ramai2 singgah blog Vee..
Vee (cetusan Minda)  adalah salah seorang penaja GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM
bagi peserta2 GA jangan
lupa untuk follow blog Vee (cetusan Minda)   seperti yang dinyatakan di dalam
syarat penyertaan..klik link di bawah untuk ke blog danFb  Vee (cetusan Minda).

http://cetusanmind.blogspot.com/ https://www.facebook.com/pages/Cetusan-Minda/20…

ABBY ABADI DI LAMAR DI INSTAGRAM

Assalamualaikum...
Antara selebriti yang sentiasa ada kontrovesi.. siapa lagi kalau bukan Abby Abadi..kan?? Sejak beberapa minggu lalu ramai yang perasan dengan gambar seorang lelaki di laman instagram selebriti ini. Lelaki yang di kenali sebagai Jai ini kerap berbalas komen bersama Abby dilaman IG masing masing

Menurut Abby, Jai adalah seorang wartawan yang akan membantunya menerbitkan sebuah buku .. Dia juga kerap beberapa kali memuji2 Jai sebagai seorang lelaki yang sangat baik.
Apa yang mengejutkan pengikut2 instagram Abby apabila Jai secara terus terang melamar Abby dilaman instgram nya .

"Saya nak lamar awak @abby_abadi112 setuju...senaskah Al-Quran saya berikan sebagai tanda"


Ramai yang mendoakan semoga Abby bertemu dengan jodoh yang baik kali ni. Tapi ada juga yang tak suka dan mengganggap Abby sebagai wanita yang tak tahu malu kerana kerap meluahkan perasaan nya pada lelaki yang mendekatinya.
Kesian kat dia sebenarnya.. dia pun wanita biasa yang teringin untuk disa…

KEEPER..AWAK KAT MANA???

Assalamualaikum...

Kan??? Tiba2 boleh hilang... saya pun pelik jugak.. Nanti saya nak tengok balik video game singapore vs malaysia tu.. nak tengok ke mana sebenarnya penjaga gol dia pergi.. hehehh..
TAHNIAH HARIMAU MALAYA...
Sekian..

MERAH TAPI CANTIK

Assalamualaikum...


Saya suka betul tengok header blog Cikgu Norazimah ni.. sesuai sangat dengan nama cikgu tu,,kan??
Bukan header saja malah keseluruhan blog Cikgu Norazimah memang menarik. lagi2 warna merah di blog nya memang memukau la. Warna merah tapi tak menyakitkan mata pun..
Dalam banyak2 entry yang Cikgu Norazimah tulis saya paling tertarik dengan entry tentang  punca2 anak memberontak ni.. sebab anak saya yang bertuah ni kan suka mengamuk tak tentu hala..kan?? Entry lama tapi banyak manfaat untuk semua..
Kalau kawan2 nak kenal dengan tuan punya blog ni boleh la singgah ke blog cikgu Norazimah.
Cikgu Norazimah adalah salah seorang penaja GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM
bagi peserta2 GA jangan
lupa untuk follow blog Cikgu Norazimah  seperti yang dinyatakan di dalam
syarat penyertaan..klik link di bawah untuk ke blog dan IG  Cikgu Norazimah


http://www.cekgunorazimah.com http://instagram.com/cikgunorazimah
sekian..

BETUL KE KALAU TAK TUTUP AURAT KITA AKAN MASUK NERAKA?

Assalamualaikum...

Bila bab2 menutup aurat mesti akan ada yang tanya..

"Kau pakai tudung labuh sampai kaki ni ,kau yakin ke kau masuk syurga?"



Terus terang saya cakap saya tak tahu siapa yang masuk neraka siapa masuk syurga.
Bukan semua tu saya yang tentukan..
Tapi yang saya pasti tutup aurat itu wajib..
Siapa tak tutup aurat dia berdosa..

Setiap apa kesalahan kita kat dunia ni akan ada balasan nya.
contoh macam ni la..
Umur sebelum 30 awak tak tutup aurat..awak berdosa..
lepas umur 30 awak tutup aurat awak sepenuh nya..
jangan ingat pulak dosa awak yang tak tutup
aurat masa umur sebelum 30 tu tak di hitung ye..
Yang itu pun akan di balas..


Sama jugak macam orang yang menutup aurat..
walaupun dia menutup aurat sejak kecil..
sampai sekarang dia menutup aurat..
Tapi dia pernah mencuri dan menipu ..
Dosa mencuri dan menipu tu tetap di balas..




Jadi kalau awak ni baik hati..solat cukup,puasa sempurna ..
apa kata awak tutup aurat jugak..baru la lengkap sempurna.
Sayang la..nanti s…

NAK TAK KENTUT ANDA BERBAU SEPERTI COKLAT?

Assalamualaikum..



Seuju tak klau saya kata tujuan kita tahan kentut
sebab tak mau orang terbau ,bauan yang kurang menenangkan itu??
hahhaah...apa kena tetiba tanya pasal kentut nih??
nak cerita pasal kentut la..

Saya terbaca  di huffingtonpost tentang kentut yang boleh menjadi wangi.
Menarik ni..lepas ni boleh la saya kentut dimana2 macam menyemburr perfume .
ahahhaha..kan??

Pil yang sebesar jari ini berupaya menukar bau kentut
seharum wangian coklat.nak ..Tak percaya??
 Christian Poincheval, lelaki berusia 65 tahun  dan berasal
dari Gesvres, Perancis mencipta pil hebat ini.


Dia mendapat ilham mencipta pil ini ketika suatu masa dulu dia dan kawan2 nya
makan disebuah restoran.Akibat makan terlalu banyak mereka
terkentut dan baunya  membuatkan mereka sukar hendak bernafas
malah mengganggu orang lain di meja sebelah.
dari situ lah dia mendapat idea untuk menghasil kan pil ini.

Pil ini berupaya mengurangkan jumlah gas didalam usus.
Bahan2 yang digunakan untuk menghasilkan pil ini adalah
s…

GARA-GARA GAMBAR KAKI NORA DANISH JOHAN ASARI DIGELAR USTAZ MIANG

Assalamualaikum....

Selalu orang cakap Johan Asari ni playboy,..Mudah jatuh cinta tengok perempuan cantik  dan ada yang kata dia ni mulut manis depan perempuan.Dan benda ni pun diakui oleh seorang pelakon wanita  dulu..kan??

Ada juga kata dia ni alim sikit..kalau tengok post2 dia kat IG memang sentiasa diselitkan dengan kata2 supaya mengingati Allah,supaya sentiasa bersyukur dan sebagainya la..




Tapi ada satu gambar ni memang jadi perhatian la.



Ramai yang kritik caption yang dibuat Johan di laman IG nya ni...Memang kata2 nya tu sedap didengar tuan punya kaki..heheheh..tapi pandangan orang pada dia tentang "alim" tu mungkin tercalar sikit la..

Ada yang kata dia ustaz miang..ekekekek

sekian...

SEDIH JUGA TAPI INI YANG TERBAIK..SELAMAT TINGGAL M.....

Assalamualaikum...
Sedih pulak bila dapat mesej dari maxis tadi.. selama ni memang tak de apa2 masalah bila guna maxis.. sebab guna prepaid je..nak guna topup.. tak nak guna tak yah kesah..hehehh..

Cuma satu je..no maxis saya ni no lama.. jadi tak de lah 3g 4g bagai tu.. tak canggih langsung. hahhah Bila suami g keja tak boleh nak video call.. lepas tu bila anak2 ngamuk nak ayah jugak, kena tukar pakai sim umobile tu.. Lepas guna, tukar sim balik.. susah tau.. nak tukar sim terus tak boleh sebab saudara mara kawan2 semua ada no maxis ni je..
Jadi jalan terakhir kita "bertukar!!!!!!" .heheh saya guna onexox sekarang.. tapi kekalkan no yang sama.. Tak mahal..Rm10 je pun..

Jadi pada yang ada no saya tu jangan risau.. saya masih guna no yang sama.. tak de no saya pun tak pe sebab  saya bukan rajin sangt berbalas2 msg dan berbual2 ni.. saya berbual lama2 kat telepon dengan mak saya je..
Hehehehh
Nak tau kelebihan onexox sila contact blogger Anarm. google je nama blogger tu.page …

BETUL KE WANITA BBERNIQAB SEBAB NAK TUNJUK BAIK JE.??

Assalamualaikum...


Pernah terfikir tak nak berniqab..??Saya pun ada jugak kawan2 yang berniqab.Kebanyakan dari mereka golongan ibu 2 je la.Biasa kita lihat kalau berniqab tu orang akan label."dia ni alim ni.."..Macam ada sorang artis yang dah berhijrah tu,dia berniqab.Memang sejuk mata tengok penampilan dia sekarang ni..


Tapi ada jugak orang salah faham tentang niqab ni.Dia orang fikir niqab ni sesuatu yang wajib untuk dipakai..Ada jugak yang fikir bila dah pakai tak boleh buka..Salah tu ye cik2 abam yang suka menghentam..hahaha..
Tak semestinya bila awak dah berhijrah,bertaubat nasuha terus kena pakai niqab .Sedia maklum yang wajah kita bukan lah aurat,Nak buka pun boleh nak tutup pun tak pe.


Bagus lah kalau wanita yang pakai niqab ni pakai sebab nak mengelak dari fitnah atau muka dia cantik sangt sampai ada lelaki yang tak boleh tengok..bila tengok terus jatuh cinta sampai angau2..Jadi dia pakai sebab nak elak kan kemungkinan2 yang boleh membahayakan dia.Tapi kalau pakai …

BUKAN SEMUA ORANG FAHAM CAKAP KELANTAN

Assalamualaikum....
Dalam banyak2 negeri kat Malaysia mana satu bahasa negeri yang awak tak paham??Kalau saya cuma tak paham orang Sabah dan Sarawak cakap je.Bahasa dia orang lain sikit kan..kalau setakat cakap Kelantan,cakap Terengganu ..alah senang aje nak paham,,



Cer tengok kalau ada kuliah Ustaz Azhar Idrus tu..ramai je yang paham..kan??Tu yang saya pelik bila tengok ada orang kata ..
"bukan semua kat sini orang kelantan..ada yang tak paham.."
"cakap la bahasa yang orang paham..sini mana ada orang kedah.."
Amboih..baru keluar dari hutan ka apa sampai cakap sleng utara sikit dah tak paham..kan??Tambah pulak yang bercakap tu orang yang belajar tinggi..Bila belajar tinggi dah tentu la banyak bertemu dengan orang luar..betoi dak???

Lain la kalau kita cakap tu depan warga asing.. boleh la nak kata tak paham..


sekian..

PATUNG FROZEN EDISI SNOW GLOW ELSA JADI REBUTAN TERMASUK GOLONGAN IBU-IBU.

Assalamualaikum...



Siapa2 yang ada anak perempuan kat rumah mesti  suka dengan Filem Frozen..kan??Tak suka filem,suka watak2 dalam tu je..comel..??kan..kan?Bila keluar je mainan patung Elsa dan Anna memang berebut2 la anak nak beli.


Maisara ni dapat beli patung Elsa je..siap tayang kat kawan2..kawan2 pun ,mula buka cerita.."kami pun ada..tapi mak kami tak bagi main..suruh simpan ja.." hahaha..nampak??Dia pun nak jugak ada patung Elsa dan Anna.

Awak fikir budak je ke yang perangai macam tu??Mak budak pun sama..

kejadian yang berlaku di sebuah kedai mainan di Dublin,menyebabkan peniaga terpaksa memanggil polis untuk menyelesaikan perkelahian yang berlaku didalam sebuah kedai mainan yang berebutkan patung Frozen edisi "snow Glow Elsa"


Permintaan patung frozen edisi 'Snow Glow Elsa ini memang cukup tinggi disana dan kebanyakan kedai mainan kehabisan stok untuk model ini.harga yang ditawarkan untuk ssebuah patung frozen edisi 'Snow Glow Elsa' ialah us$55 .


K…

TANDA-TANDA ANAK ANDA DIBULI

Assalamualaikum...




Saya percaya ramai mak ayah yang berasa risau sebab anak nak masuk darjah satu tahun depan.
Nak masuk tadika dulu pun sampai maknya tak tidur malam risaukan anak,Ni kan pulak masuk darjah satu.

Murid makin ramai dan bukan 24 jam cikgu ngikut kat belakang..kan??

Bab makan kat kantin,baju akan kotor atau jatuh masa berlari ke kantin itu tak fikir kan sangat. Tapi yang paling dirisaukan ialah "macam mana kalau ada orang buli anak aku?"..Budak2 biasanya bila di buli dia tak kan balik cerita kat rumah selagi kita tak tanya.Jadi macam mana nak tahu samaada anak kita dibuli??:-

1-Prestasi pelajaran nya menurun dan tak mahu kesekolah.Kalau sebelum ni sebut cuti pun tak mau, Asyik nak ke sekolah je. Tiba-tiba je tak mahu ke sekolah pulak.

Benda ni pernah jadi pada anak saya..Bila ada yang membuli disekolah dia terus tak mau pi sekolah.. Mujur la benda ni cuma berlarutan selama kurang 2 minggu.

2-Ada  barang dan alat tulis anak-anak yang hilang dan rosak dengan ker…

KISAH SOTONG DAN AYAM

Assalamualaikum...
Hari tu ras teringin sanagt nak makan nasik lemak dengan sambal sotong.. Tapi kedai yang biasa saya pergi tu  tak buka pulak. Saya suruh la suami saya pergi kedai kat luar taman ni .. nak suruh beli sotong Kurita.
Balik je suami saya cerita.. Dia pening kepala dengan taukey kedai tu.. Ditanya "sotong kurita ada tak..?"  taukeh tu jawab..
"tak dak..sotong ini saja ada..ini sotong kereta.."


Alahai..suami saya iye kan aje..bayar terus balik. Agaknya taukeh tu tak tahu pun apa itu sotong kurita. jadi dia kata tak de dah tawarkan sotong "kereta" je kat suami saya.. padahal sama je dua2 tu.. memang ada yang panggil sotong ni sotong kereta.. Biasanya orang bukan melayu la..

Benda ni memang biasa kat sini sebab tak ramai melayu. jadi masalah nak faham dengan apa orang melayu cakap dan orang bukan melayu cakap adalah biasa..heheehehe..
Pernah sekali saya pergi kedai nak beli ayam.. saya tengok ayam kat situ dah dipotong 1/2 ..'Jadi saya min…

GAMBAR FESYEN ARTIS DI MAJLIS PERASMIAN BUTIK MCM

Assalamualaikum...
Melaram sakan artis2 ni kat majlis perasmian butik MCM di Pavilion malam tadi. paling jadi tumpuan dah tentu la pasangan suami isteri yang hot ni..
Scha dan Awal.. nak tengok gambar artis lain..??
Scha dan Awal


Datin Tiara 
Atilia 
Nora Danish

Yasmin hani dan suami dan Marion (baju jitam)

Ning Baizura


Kavita sindhu

Siapa paling tak cantik?? Heheheh

Sekian...

GAMBAR BINTANG KOREA RAIN DI MAJLIS PERASMIAN BUTIK MCM KUALA LUMPUR

Assalamualaikum...
best nya dapat tengok Rain dekat2.. ahahah...dah la sekarang drama lakonan dia tengah jadi kegilaan..kan?? siapa yang layan drama MY lovely Girl  kat OneHD tau la betapa bestnya drama ni..kan??





Kedatangan Rain ke Malaysia untuk merasmikan Butik MCM di Pavilion Kuala Lumpur.. Jom la nengok Gambar2 dia..





Cantik Yasmin hani sekarang kan?? sejak berambut pendek nih.. comel..:)
sekian..