Skip to main content

RESEPI BISKUT CRACKERS HOME MADE

Asslamualaikum...

Suka makan biskut cracker tak??
ala biskut 4 segi tu la...
klau makan dengan air kopi syokbetul..hehehhe
hari ni saya nak ajar cemnaa nka buat biskut cracker..


Entah apa pasal yang sibuk2 nak buat??
padahal kalau beli lagi senang kot..kan??heheh..
tapi ini lah yang dinamakan kepuasan..:P

tengok la bentuk dia yang tak semegah tu.heheeh..
potong guna pisau je..yang penting sedap..
rupa belakang cerita..kang dah kunyah2 hancur jugak kan..?
ekekekk
Jom la kita tengok cara nya..


bahan-bahan.:-

3 cawan tepung gandum
4 sudu besar minyak sayuran
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 cawan air

cara-caranya..

1-panaskan oven

2-campur tepung dengan garam dan gula.sebatikan.

3-campurkan minyak dan air..

4-uli hingga menjadi doh..


5-canaikan doh hingga nipis.lepas tu tindih2 dia..
macam lipat tu tau.??canai lagi..lipat2 dua tiga kali..
lepas tu canai nipis.

6 .potong ikut bentuk yang kita suka..cucuk2 atas permukaan cracker dengan garfu.
kemudian bakar. 180' selama 20 minit
(ikut kesesuaian oven masing2 la ye..)

7 -bakar sampai perang..
lepas tu tunggu sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.

kalau rajin sebelum bakar tu boleh la sapukan air atas nya dan tabuukan herba campur kat atas cracker tu..
pada yang suka la...saya tak suka..:P
**Boleh la makan time2 tengah malam perut lapar ke.kan??

sekian..








Comments

  1. Peh! Sy pun tak terpk nak bt sendiri. Skg ni mmg tak beli biskut Jacobs atau apa2 yg under jenama Modelez. Boikot katanya. Bolehlah try!

    ReplyDelete
  2. pertama kali nampak ada yang buat biskut kraker sendiri...wah boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  3. buat sendiri adalah satu kepuasan sekiranya menjadi kan kak :)

    ReplyDelete
  4. Klu yg boh gula tu cane? Masa dok dlm oven x cair?

    ReplyDelete
  5. 1st time ni tengok resepi ni. Boleh cuba ni nanti :)

    ReplyDelete
  6. wahh power lah smpi biskut pun boleh homemade... mmg terbaik!!! =)

    kagum husband

    ReplyDelete
  7. wahh power lah smpi biskut pun boleh homemade... mmg terbaik!!! =)

    kagum husband

    ReplyDelete
  8. wahh power lah smpi biskut pun boleh homemade... mmg terbaik!!! =)

    kagum husband

    ReplyDelete
  9. kak diana masak ke parihh la ^.^ hehee

    ReplyDelete
  10. hebat sangat buat biskut sndiri hihi..

    ReplyDelete
  11. bila baca entry diana ni kan..terus saya terbayang iklan biskut munchys lexus, yang mak dgn anak buat biskut tu..ada krim cekelet..

    ReplyDelete
  12. kalau orang yang level kerajinan macam saya
    belum tentu akan terjadi biskut tu
    memang beli hak yang kat kedai je =)

    ReplyDelete
  13. Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Resepi Biskut Almond

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …