RESEPI BISKUT CRACKERS HOME MADE

Asslamualaikum...

Suka makan biskut cracker tak??
ala biskut 4 segi tu la...
klau makan dengan air kopi syokbetul..hehehhe
hari ni saya nak ajar cemnaa nka buat biskut cracker..


Entah apa pasal yang sibuk2 nak buat??
padahal kalau beli lagi senang kot..kan??heheh..
tapi ini lah yang dinamakan kepuasan..:P

tengok la bentuk dia yang tak semegah tu.heheeh..
potong guna pisau je..yang penting sedap..
rupa belakang cerita..kang dah kunyah2 hancur jugak kan..?
ekekekk
Jom la kita tengok cara nya..


bahan-bahan.:-

3 cawan tepung gandum
4 sudu besar minyak sayuran
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 cawan air

cara-caranya..

1-panaskan oven

2-campur tepung dengan garam dan gula.sebatikan.

3-campurkan minyak dan air..

4-uli hingga menjadi doh..


5-canaikan doh hingga nipis.lepas tu tindih2 dia..
macam lipat tu tau.??canai lagi..lipat2 dua tiga kali..
lepas tu canai nipis.

6 .potong ikut bentuk yang kita suka..cucuk2 atas permukaan cracker dengan garfu.
kemudian bakar. 180' selama 20 minit
(ikut kesesuaian oven masing2 la ye..)

7 -bakar sampai perang..
lepas tu tunggu sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.

kalau rajin sebelum bakar tu boleh la sapukan air atas nya dan tabuukan herba campur kat atas cracker tu..
pada yang suka la...saya tak suka..:P
**Boleh la makan time2 tengah malam perut lapar ke.kan??

sekian..








Post a comment

15 Comments

  1. Peh! Sy pun tak terpk nak bt sendiri. Skg ni mmg tak beli biskut Jacobs atau apa2 yg under jenama Modelez. Boikot katanya. Bolehlah try!

    ReplyDelete
  2. pertama kali nampak ada yang buat biskut kraker sendiri...wah boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  3. buat sendiri adalah satu kepuasan sekiranya menjadi kan kak :)

    ReplyDelete
  4. Klu yg boh gula tu cane? Masa dok dlm oven x cair?

    ReplyDelete
  5. 1st time ni tengok resepi ni. Boleh cuba ni nanti :)

    ReplyDelete
  6. bleh bukak kilang biskut ni kak ;-)

    ReplyDelete
  7. wahh power lah smpi biskut pun boleh homemade... mmg terbaik!!! =)

    kagum husband

    ReplyDelete
  8. wahh power lah smpi biskut pun boleh homemade... mmg terbaik!!! =)

    kagum husband

    ReplyDelete
  9. wahh power lah smpi biskut pun boleh homemade... mmg terbaik!!! =)

    kagum husband

    ReplyDelete
  10. kak diana masak ke parihh la ^.^ hehee

    ReplyDelete
  11. hebat sangat buat biskut sndiri hihi..

    ReplyDelete
  12. bila baca entry diana ni kan..terus saya terbayang iklan biskut munchys lexus, yang mak dgn anak buat biskut tu..ada krim cekelet..

    ReplyDelete
  13. kalau orang yang level kerajinan macam saya
    belum tentu akan terjadi biskut tu
    memang beli hak yang kat kedai je =)

    ReplyDelete
  14. Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Resepi Biskut Almond

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)