Skip to main content

MANUSIA JADI GILA GARA-GARA DRAMA TV

Assalamualaikum...



Ni cerita pasal hari raya haji itu hari.memang raya dah lepas tapi sebagai ingatan je la..Raya haji tu jam11 pagi kami sekeluarga bergerak la pergi beraya rumah saudara mara dan kenalan..Smpai ke petang tau pi beraya..sakan betul..heheh..

Yang tak pi beraya tu mungkin sekadar dok kat rumah dan layan Drama kerana terpaksa aku relakan..kan??kan??Amboi..tak cukup2 dulu dok hadap hari2 drama tu.,sampai hari raya pun tengok drama tu jugak.Ini lah yang berlaku pada 2,3 buah rumah yang kami singgah..



Bukan selalu pun berjumpa..setahun sekali pun susah.Bila dah orang datang beraya tu ,layan la tetamu dulu..ni tak..mata tuan rumah dan anak2nya semua ke TV aje..Tanya sepatah jawab pun sepatah..Dia orang lebih berminat dengan drama kat tv tu..

Sudah nya kami dok sekejap je..minum terus pergi rumah yang lain..pun sama jugak.melayan drama lebih daripada tetamu.aih pelik sangat la orang sekarang ni.tetamu buat hal sendiri je la..Kuih raya banyak.hidangan pun meriah bukan main kat atas meja..tapi rasanya hambar sebab kami datang bukan nak makan pun..dah nama nya datang nak beraya..

Huhu..sedih sangt dengan manusia zaman sekarang ni.ada yang gila drama ..ada yang gila smartphone..ada yang gila selfie..Apa nak jadi dengan dunia ni??

sekian..

Comments

  1. kita pun layan drama sebab tak balik raya, asben pun kerja. so tgk jugak tp bukan best sangat asyik dok flasback kisah2 pasal drama episod jer pun. Tapi kalau balik kampung confirm la bukan tv.. fokus nak raya je. Sampai tetamu pun malas nak layan baik tutup pintu tingkap. dok dalam umah senyap2 tgk tv...

    ReplyDelete
  2. Sy x suka tgk drama. Sy x suke berselfie. Ke sy yg gila? Sobs!

    ReplyDelete
  3. Penangan KTAR. Banyak flashback jer. Tpai tuan umah tak boleh lah buat mcm tu kat tetamu.

    ReplyDelete
  4. drama tu banyak flashback je..
    terasa hati kalau Ros pun, gi beraya orang dok tengok tv. huhuhu..

    ReplyDelete
  5. Giler berselfie tu yg xthn tu..hahaha

    ReplyDelete
  6. layan drama bila xde aktiviti je la..kalau tetamu datang atau sembang² ngan family pun takde la sampai menghadap sangat tv kan..tetamu kena di layan..tak best la kalau beraya orang tak nak layan kan..

    ReplyDelete
  7. Akk jadi gila kerana running man... tapi xla segila tu... masih layan tetamu gak, kawan2...hhee

    ReplyDelete
  8. alise kalau tetamu datang.. TV memang off.. tak senang la nak borak lagi.. dgn bising tv lagi kan..

    tapi alise layan jugak cerita tu.. raya tak kemana kan.. hadap ketupat lodeh depan tv.. wahahaha

    ReplyDelete
  9. ini boleh dinamakan sebagai anti-sosial maybe? tak patutlah buat tetamu mcmtu. mcm kami ni, even tetamu dtg rumah, tv kami tetap akan dibuka. tetapi kami akan layan tetamu seperti raja..

    ReplyDelete
  10. Tu lah masalahnya orang kita, lebih tertarik kepada cerita fantasi di dalam TV dari menghadapi realiti kehidupan sebenar yang berada di depan mata....

    ReplyDelete
  11. kebanyakkan org sekarang ni tak suka layan tetamu kot.. sibuk dengan drama tv,gajet,sampi sndri yg mati kutu..

    ReplyDelete
  12. sabar jela kak. naseb kite nih xminat sgt layan drama. paling2 pon gila shawl je ;)

    ReplyDelete
  13. tak sempat layan drama pun...bukak tv pun xdan..nk menjeling tv pun tidak rasanya raya hari tu..sbb beraya atas jalan je. pas smayang raya balik kampung,g umah makcik, lepas tu makcik kat kuantan buat korban..pegi makan2..malam dh gerak balik bentong. sob sob..alhamdulillah dpt gak beraya walau sehari.

    panjang tak komen sy kak? haha

    ReplyDelete
  14. sekarang jarang layan drama...kalau ada yang bukak, layan jela...nak ikut fully, memang tak...layan suami & anak...hihi

    ReplyDelete
  15. ayu tgk jugak tv..
    tapi xde lah smpai abaikan tetamu yg datang
    bukan snng org nak dtg rumah..
    tv tu bile2 boleh tgk

    ReplyDelete
  16. amboiii..kkot iye pun melayan drama jgn la spi tetamu dtg xpedulikan..kecik ati tetamu dh..tetamu tu kan rezeki..drama tu bole ulang tgk kt tonton..haaddooyaaii..

    ReplyDelete
  17. minat drama tu berpada2 la. Kalau sampai gitu skali, mmg tak patut le. Patutnya tgk drama tu bila ada waktu lapang. Tapi kalo drama dah mengatasi perkara lain yg lebih penting, something wrong some where dah tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …