Skip to main content

JANGAN TUDUH ORANG KALAU TIADA BUKTI

Assalamualaikum...




Saya memang tak suka melayan status ala2 aduan rakyat di facebook.
memang semua orang tak suka..
tapi ramai jugak yang melayan tanpa usul periksa,

Contoh gini la..

si A update status..

"nampak ni (sambil upload gambar resit bank)..
beli barang tapi tak bayar..tak de pun duit masuk.."

lepas tu yang komen pun kemain la heronya..
semua pakat nak pukul la..nak maki la..
nak carut la..

Macam yakin pasti  dah orang tu dah menipu..
padahal kat status tu tunjuk resit je pun..
entah betul entah tidak..
atau semata2 nak publisiti untuk bisnes dia je..

maklum la..sekarang ni macam2 cara orang nak dikenali.
walaupun terpaksa buat benda bodoh dan mengarut.

Memang akan ada yang kata..
"tak kena kat awak boleh la cakap.."



ok la..kalau gitu tunjuk la bukti yang orang tu betul2 buat salah.
bukti sms ke,atau kalau orang menipu tu ada fb
cer tunjuk je muka atau fb profile orang tu.
tak kan tak de langsung kot...
Alang2 awak nak mengadu,buat sampai jangan orang rasa itu fitnah..

yang tukang komen pun jangan la bertindak melulu..
awak tak nampak hero pun..

sekian..


Comments

  1. Setuju sesangat... kekadang sungguh menyakitkan hati... main menuduh sahaja... =(

    ReplyDelete
  2. Kesian dekat pembeli. Kalau duit dah masuk, kan dah malu.

    ReplyDelete
  3. Salam, haha aku suka ayat last tu, mmg xnmpk cam hero pun, nampk cam keyboard warrior lagi ade lahh~

    ReplyDelete
  4. kalau tak tahu hujung pangkalnya, moleklah diam saja.. kalau rasa tak puas hati selidik lah dlu btl2 kan..kadang kita ni bg gambar sikit dah melatah melompat.. yg tak best..siap maki keluarkan kata2 kesat.. sia2 dpt dosa kering..

    ReplyDelete
  5. pesen orang kita... lebih sudu dari kuah, hahahaa

    ReplyDelete
  6. Itulah nak komen pun kena ada ilmu juga nanti malu sendiri. Tapi kadang2 dah tau tak da ilmu tapi saja-saja komen juga untuk ambil hati pencerita pun ada.... :)

    ReplyDelete
  7. setuju.. hishh parah mnusia gini.. myakitkn haty je

    ReplyDelete
  8. Hati-hati, Akhir zaman fitnah berleluasa ...

    ReplyDelete
  9. this is about keyboard warriors macam biasa lah kan..huhu

    ReplyDelete
  10. Eh.. ni mcm kes orang yang saya kenal ke.. pun berlaku dlm minggu ni. Kea di bank islam.. kes yg sama ke?

    ReplyDelete
  11. banyak terjadi macam ni..tapi kadang2 dia taknak mengaibkan orang tu..tu pasal tak tunjuk profile orang tu kot

    ReplyDelete
  12. kadang tu sebelah pihak aje yang bercerita
    cerita sebelah pihak lagi tak tahu
    entah sape yang betul
    saya pun tak kuasa nak layan

    ReplyDelete
  13. Btl tu kak diana...
    Skg ni mcm2 kes... yg menipu tu pon kdg2 bleh bt diri tu rase dtipu.. kitw ni yg naik angin lah yg tertipu sebrnye.. tu kadang2 mls nk lyn status2 feabuk ngarut tuu

    ReplyDelete
  14. Seronokkan bila dapat join sekaki, dapat dosa sama-sama :)

    Biasalah bila dengar sebelah pihak, memang kita memihak pada orang yang mengadu. Cerita pihak satu lagi kita tak tahu. Yang penting kita tolong hentam berjemaah siap-siap. Bila sedar dah buat silap, kita log out ajelah :D

    ReplyDelete
  15. Yang tukang komen tu biasanya berlebih-lebihan.

    ReplyDelete
  16. Org mcm ni mmg menyakitkan hati je hmmm...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …