Monday, 1 September 2014

KULIT MELECUR SELEPAS PAKAI INAI

Assalamualaikum...



Sekarang ni ramai yang suka pakai inai.
saya pun suka..tapi saya lebih suka pakai inai daun.
saya tak pernah pakai inai2 moden yang
ada di pasaran sekarang..tak pernah cuba
dan tak berani nak cuba.
tambah2 pulak macam2 kes sekarang ni
yang saya dengar tentang inai2 moden ni.


Salah satunya seperti yang terjadi pada kanak-kanak lelaki ini.
percutian nya di Mesir baru2 ini mengundang padah apa bila
inai yang dipakainya ketika berada disana telah menyebabkan
kulit nya melecur dan
dia terpaksa menanggung kesakitan.


Ethan crosland ,12 bukan sahaja mengalami kesakitan
malah inai tersebut juga mungkin akan
menyebabkan kulitnya berparut.


Pada awalnya kulit Ethan  menjadi gatal
namun lama kelamaan ianya berasa sakit dan kemerah merahan.
Ibunya ,Emma Lindley membawa nya mendapatkan rawatan dan
diberikan krim khas untuk disapukan dan juga antibiotik,
Sakitnya semakin berkurangan.


Awaltahun lalu seorang kanak-kanak ,
Liam sayer mengalami nasib yang sama seperti Ethan
apa bila memakai inai ketika bercuti di Mesir.


sekian..




20 comments:

  1. ada yang share kat fb kuku jadi hancur sebab pakai inai tu..kesian tengok..seb baik kita memang tak suke pakai inai..

    ReplyDelete
  2. uit, bahaya gak ni..mungkin kulit diamemang alergi atupun ada bahan kimia berbahaya dalam inai tu..

    pepepun, inai daun la yang terbaik walau leceh dan comot sikit

    ReplyDelete
  3. saya pon skrg pakai inai daun ja.. tumbuk sendiri ja.. selamat sikit..

    ReplyDelete
  4. Mungkin inai itu dicampur dgn bahan kimia berlebihan bagi mempercepatkan kesan sebatiannya. Tapi tengoklah kesnnya...

    ReplyDelete
  5. Takutnya..nasib baik zaman2 kita dulu pakai inai daun je.

    ReplyDelete
  6. Pakai yang ori sahaja..guna daun..

    ReplyDelete
  7. Skin allergies. Entah chemical apa yang ditaruk dalam inai tu. Kalau inai dari pokok, kesannya tak akan sampai macam tu sekali.

    ReplyDelete
  8. Salam K.Diana..
    Huhuh.. seriau sungguh.. cma dulu2 dah la suka pakai inai siap tu.. tp bukan jenis tube. yg ni hat plastik 3 segi panjang tu.. nasib tak jadi apa2...

    ReplyDelete
  9. inai atau bahan kimia tu...inai hanya sumber alam yg xmemudaratkan...elakan inai artificial begini bahaya tu...

    ReplyDelete
  10. ada kes bg pakai pada kuku budak2.. pastu takleh tggl..nampak kehitaman trus..

    ReplyDelete
  11. bahan yang digunakan tak sesuai..bahaya betul kan.

    ReplyDelete
  12. wahhh..sereeemmmm..mmg xpenah try inai2 moden ni..pakai inai daun je..

    ReplyDelete
  13. Salam, wahh takutnya! tapi tu lah kan, yg semulajadi tu even leceh tp better sbb kurang risiko jadi benda2 pelik camni..kalau yg moden2 guna teknologi skang ni entah dah dicampur dgn bahan kimia entah pape lah kan..kita mana tahu..ish3..thanx for this entry, aku lagi rela guna inai daun masa aku kawen nanti..hehe

    ReplyDelete
  14. pakai inai original lagi selamat...

    ReplyDelete
  15. Ramai yg dah kena. Kuku hancur bernanah bagai. Dorang bkn guna daun inai tp bahan lain utk buat inai segera ni

    ReplyDelete
  16. Takut pulak nak pakai inai kalau ada kes cenggitu... Tp inai ni tak tahan lamakan DR. Sekejap jer dah hilang. Rasa tak berbaloi pulak

    ReplyDelete
  17. lya lebih suka guna inai daun yg main tumbuk tu..lagi elok.

    ReplyDelete
  18. ish. mcm2 la skg.. nseb xpna beli lg..

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();