Tuesday, 30 September 2014

MAISARA , MIKHAIL DAN AISKRIM SERINGGIT

Assalamualaikum...

Maisara ni kan ..bila dia dah suka satu makanan tu..
yang itu je la yang dia akan beli..
Bila kita nak beli kan yang lain pun dia tak mau..

macam minggu lepas..
Ibu dia ni nak la bagi adik tu merasa aiskrim magnum ..
adik tak pernah makan pun..
kakak dulu pantang keluar,
aiskrim magnum je dia nak..
tapi....


Sekarang ni sejak kenal aiskrim seringgit ni..
tak nak dah aiskrim lain..
katanya aiskrim seringgit ni lebih sedap dari magnum tu..
tapi memang saya pun rasa macam tu..hahahah


Lepas tu siap cakap kat adik..
"Yang ni lagi sedap tau adik.."
lepas tu adik pun nak jugak la ..
dia kan suka tiru kakak dia..
semua benda nak sama dengan kakak..

Ok..byebye magnum...

sekian...

BILA SAYA KATA SAYA DAPAT ANAK SAUDARA.....

Assalamualaikum...

.....ada pulak yang tanya saya...
"adik beradik hang yang mana satu yang baru besalin.."

alahai..
tak semestinya anak saudara tu datang nya dari belah kita je..
dari adik-beradik pasangan kita pun boleh je
kita sebut anak saudara..

memang ada orang yang selalu cakap gini..

"anak saudara suami saya..dia tu....bla..bla..."

"ini anak saudara isteri i...bla..bla.."

gitew..
tapi bagi saya belah mana2 pun
tetap anak saudara saya..
tetap saya angin kalau ada siapa2 buli anak saudara saya..
suka ugut2 orang yang buli anak saudara
saya dengan ayat ni.."penampo nak???"
walaupun budak yang membuli tu umur 6 tahun je..hahahaha...

ok la..ni anak saudara saya ..







tahun depan sambut birthday dengan Abam Mikhail ye sayang..


sekian...

Monday, 29 September 2014

RESEPI KERABU MANGGA SIMPLE DAN SEDAP

Assalamualaikum...

Entah bila saya buat kerabu mangga nih..
tak ingatt pulak.Suami saya makan bertambah2..hehe
Rasanya memang sedap..

yang penting bahan nya simple dan caranya mudah sangat nak buat.
nak resepi??jom kita tengok...


RESEPI KERABU MANGGA

Bahan-bahan:-
2 biji mangga muda
1 biji tomato
1 biji bawng besar
4 biji cili padi
2  tangkai daun ketumbar
sedikit lada hitam(anggaran  dalam 6-7 biji)
1 sudu kecil udang kering
1 sudu perahan limau nipis/lemon
garam






cara-caranya..
Hiris halus mangga,tomato ,bawang besar ,daun ketumbar dan cili padi.
Goreng udang kering dengan sedikit minyak..tumbuk udang kering bersama lada hitam.
campur kan dengan semua bahan yang telah di hiris halus.
kemudian masuk kan garam dan perahan limau.
dah siap...



saya guna cili padi yang ni.
rasanya memang pedas.kalau yang tak tahan  pedas 
boleh kurangkan sikit cili padi tu ye.
boh sebiji pun dah pedas dah.


sekian.

CIRI-CIRI BLOG YANG SAYA TAK SUKA

Assalamualaikum...

Ramai blogger yang tak suka blog yang berat sebab dah tentu akan ambil
masa ketika loading.Punca blog berat mungkin
disebabkan link terlalu banyak.terutamanya di bloglist.
Sebab  lain ialah  terlalu banyak widget yang digunakan.
Saya pun  tak suka blog yang berat.sebab saya ni suka buka tab banyak2.
sekali saya blogwalking ,20 blog saya buka.
nak tahu apa lagi ciri2 blog yang saya tak suka..?



1-warna font yang pudar/kelam.
nak baca pun jenuh mata terkebil2 depan komputer sebab tak nampak.
dah la guna font saiz kecik,warna font pulak merah jambu yang
tak berapa nak jambu tu.Blogger adik2 mungkin tak kisah.
tapi blogger separuh abad macam akak ni,memendam perasaan je la..


2-cursor besar gedabak.
siapa yang guna cursor ada nama la,ada payung celah pokok la..
ada bintang2,ada snow tiap kali kita gerak kan cursor tu..
percaya la..itu dah ketinggalan zaman.
Guna cursor gitu bukan saja menyemak kan mata malah
kalau kita klik pun entah apa2 yang terklik.bikin hangin je ahkak ni tau..

3-Sidebar banyak gambar.
saya tak tahu la dengan orang lain..
tapi kalau saya,memang tak berkenan blog yang letak gambar
penuh kat sidebar.gambar anak2,gambar ,opah,
gambar masa hari raya,gambar 11 ekor kucing belaan nya..
erm...lebih baik letak kan gambar2 tu dalam entry dan
letak kat tab menu dengan tag "gambar kucing2 ku.." atau "gambar orang kesayangan"
atau apa2 je la..kan??


4-terlalu banyak warna..
Nak kata pelangi ,bukan pelangi..tapi sangat banyak colour nya..
sidebar warna biru,..background blog warna ungu..
background post warna pink..tulisan pulak warna oren..
errr..dah macam main candy crush saga pulak..


5-Gambar kecik je..
saya ada kongsi cara untuk buat gambar kat blog jadi besar..
jangan lupa baca komen jugak sebab
ada beberapa blogger kongsikan cara lain yang mudah jugak.
gambar tu akan jadi muat2 je dengan post kita
tak susah pun.senang je.klik klik klik dah siap..:p



6-Sidebar kiri dan kanan
saya suka baca entry tanpa gangguan mata,
biar saya fokus pada entry dulu.dah habis baca baru saya scroll tengok sidebar dia.
tapi bila awak letak sidebar kiri kanan,
saya rasa macam mengganggu sangt.
sidebar kiri kanan ni juga adalah satu punca blog berat
sebab kalau dah kiri kanan maknanya ada banyak ruang untuk awak guna.
sudah nya segala mak nenak la nak letak kat sidebar tu..kan??

7-kotak komen yang cerewet.
Ingat orang je ke yang cerewet..kotak komen pun sama jugak.
dah komen panjang2 tengok2,kena masuk kan word verification.
lepas dah masuk kan code tu,tengok2 salah.
sebab mata tak berapa nampak.ulang lagi..salah jugak.last2 meluat tekan X terus.
ada jugak kotak komen yang
kita kena isi email,nama,url blog..erghhh..
lambat la...:p

ok..tu je la kot yang paling saya tak suka..
awak pulak macam mana??

sekian..

8...8 LAGI....!

Assalamualaikum/...

Jom 2..bangun..
kita regang2 kan otot dulu..




8..8 lagi..
7,6.5.4.3.2.1 ..
pengsan...!
hahahha

Dula masa kecik kalau pagi2 tu selalu tengok 
kat tv rancangan 
bersenam pagi2..
siap ikut sekali buat..
tapi dah tua ni boleh tengok je la..
tengok sambil bergolek2 dpan tv..hhehehe


sekian...

Sunday, 28 September 2014

CER BUAT GINI...

Assalamualaikum...




tak payah la sampai warnakan badan awak beriya2..
cukup setakat
awak berdiri dan lenturkan badan
macam gambar bawah ni..


boleh tak??
cuba la..



hey..awak ..ye!
awak yang bulat2,debab2 tu..
cepat buat..
boleh tak??


hahahah,,
jangan la marah..saya bergurau je..


sekian..

GIVEAWAY SEPANJANG HARI

Assalamualaikum...




Ambik masa dua hari saya nak menghabiskan jemputan dan tag untuk join giveaway ni.dah orang ajak kita join je la.ada jugak yang saja2 je saya join walaupun orang tak ajak.heheh.bukan rugi pun..tapi ni pun ada lagi yang mengajak..tak pe2..ada masa lapang nanti ahkak join ye adik2..

Saya ni memang dari dulu suka join giveaway ni.lagi2 kalau syaratnya tak macam2..kalau setakat suruh follow dan like tu apa sangat la..kan..

Asal jangan buat syarat mengarut dah la .contohnya..dia suruh letak gambar terbaik  kita dengan baby..lepas tu pemilihan pemenang melalui random.org..ataupun kena jawab soalan pasal blog dia...tapi pemilihan pemenang guna tin susu..anak dia cabut..katanya...nampak tak betapa mengarut punya giveaway..??



Ok la..jap lagi nak bw ni..saya dah tambah lebih banyak blog kat bloglist saya ni.boleh la kalau kawan2 nak ikut bw sama...tengok kat tab atas..ada bloglist.klik situ..ok.

Sekian..

GAMBAR ZULIN AZIZ BERSAMA ARIZ FORTEEN

Assalamualaikum..

Eh!!kenapa tiba2 je blog ni nak tunjuk gambar2 pengacara yang semakin meningkat naik namanya ni??
Sebenarnya tak de apa2..saja2 nak tunjuk..
Lagipuñ ada yang kata pengacara Zulin Aziz ni bercinta dengan Ariz dari kumpulan Forteen.



Sorang ganas2 dan nampak kasar..
Sorang lagi macam mamat kpop je..
Sesuai ke??


Sesuai la kot...
Cinta tak kenal siapa..kan??
Selalunya lelaki kalau yang jenis muka jambu2 ni
Memang minat pompuan yang kasar2 sikit.
Yang lawak2 sikit..


Tapi kalau tak bercinta pun..
Mungkin mereka ni kawan baik kot.
Kawan baik pun boleh je kalau nak panggil baby ke,bubu ke...
Hehehe.





Apa pun semoga mereka bahagia..
Kalau betul bercinta,
Baik lah cepat2 kawin.heheh..

Sekian..

Saturday, 27 September 2014

Birthday Giveaway by Shad

Giveaway by NazaTupperware.JOM JOIN!!

INI YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG SIKAT

Assalamualaikum..



selama ni tak ambik tahu pun..
pakai je mana yang rasa selesa..heheh..
kadang2 tu sikat saya pun saya buat sikat rambut Mikhail
hahahahh...asal boleh je kan..
jadi lepas ni kena tahu la jenis2 sikat dan
rambut macam mana yang sesuai untuk jenis2 sikat tu..

Oh..begitu rupanya...
sikat kutu je tak de kat dalam nih..heheh..
kalau sapa ada anak yang bersekolah tu
wajib ada sikat kutu kat rumah..kan?
Seminggu sekali kena buat pemeriksaan..
itu la penting nya sikat kutu..
tapi tak de pulak dalam senarai gambar ni..heheh

sekian..


GIVEAWAY FLORAL SKIRT

Assalamualaikum..


Senyum lah,hidup ini indah...

sekian..

Friday, 26 September 2014

GIVEAWAY – SAYA NAK SIHAT

Assalamualaikum...



jom join...
hadiah best2 bak hang!!!
kena lengkapkan slogan ni..

"Saya nak sihat kerana dengan usia yang semakin meningkat saya rasa perlu untuk saya terus menjaga kesihatan diri demi anak2 dan insan2 yang tersayang."

kena follow dan like page penaja2 nih..

JEMPUT FOLLOW BLOG PENAJA:
LIKE FB PAGE PENAJA:
sekian.. 



APA YANG SAYA NAK TULIS NANTI???

Assalamualaikum..



Pertama kali saya dapat tawaran untuk
tulis satu entry berbayar untuk satu page sukan.
saya jadi serba salah nak terima atau tak
sebab saya tau la saya ni bukan suka pun like2 page sukan ni..
Apa yang saya nak tulis nanti?

Kalau page jual barang tu boleh la saya tulis.
ambik gambar barang2 jualan nya..
letak testimoni pelanggan..dan sebagainya..
tapi untuk page sukan..
gambar apa la yang saya nak letak..
apa yang saya nak tekan kan dalam entry tu nanti??

Tapi saya fikir satu benda saja..
selagi saya tak cuba,
selagi tu la saya tak tahu caranya..kan??

sekurang2 nya saya mencuba..
bila saya tak tahu saya kena bertanya..
saya perlu tahu apa yang admin page tu mahu ..

Harap2 saya boleh buat.
tak boleh pun saya akan cuba sampai boleh..



Satu lagi..
ada tak siapa2 nak blog dia di review??
ini review ye...bukan promot..
kalau nak nanti bubuh url blog kat kotak komen.
nanti saya pilih blog2 mana yang sesuai untuk direview..

Blog yang dah tentu cantik2 dan kemas tu tak payah la ye..
bagi peluang pada mereka2 yang masih baru dan belum
tahu apa nak diletak dalam blog mereka..
Blog azhafizah di larang join..hahahah

sekian..

MULUT CABUK NOMBOR SATU...

Assalamualaikum...


Benda kalau tak tersebar tak pe la..
Tapi ada jaminan ke benda buruk yang kita cerita 
Pada cuma 1 orang tu tak kan tersebar.?

Kita mungkin orang pertama yang tahu
Cerita buruk tu.
Tapi kalau kita sibuk nak berbangga sebab jadi
orang yang pertama tahu,kita dapat apa?

Ada kawan2 akan puji ke..
"Wah..hebat la kau..kau 
Orang pertama yang tau di polan tu kena tangkap basah.aku bangga kawan dengan kau.."

Ada ke yang sampai macam tu sekali orang nak puji kita?tak de nya..berangan je la..

Lagi orang cop mulut kita jahat,ada la...

Sekian..






BERKERJA JANGAN SAMPAI LUPA ALLAH...

Assalamualaikum...


Semalam saya tak sempat singgah semua blog kawan2.
InsyaAllah hari ni saya singgah ye..

Selamat bekerja pada yang bekerja..
Yang bercuti tu,
Selamat bercuti..

Sekian...


Thursday, 25 September 2014

PEREMPUAN SUKA TAHAN KENTUT

Assalamualaikum....

selamat malam..
siapa suka bau kentut?/
kalau diri sendiri yang terkentut pun

cepat2 tutup hidung apa lagi
kalau orang lain kentut.
boleh kena darah tinggi tau..


hahahah..

betul ke lelaki lebih kerap kentut??
sebenarnya tak de kena mengena kentut
ni dengan jantina seseorang.
orang perempuan mungkin nampak kurang
kentut sebab mereka suka tahan kentut
tambah2 di kalayak ramai.

kalau rasa nak kentut sangat cepat2 pi
tempat yang tak dak orang..tak pun
simpan dulu kentut tu..satgi sampai rumah baru kentut puas2..
hehehe..betul tak perempuan..
jangan nak tipu kata tak..:p

nampak tak??
kentut ni boleh ditahan tau.kita boleh tunda2 kentut ni..
jadi jangan la kentut depan orang ye..nampak tak sopan la..
bukan saja mengganggu orang lain
malah menjatuhkan imej kita je..

mujur kentut tak de warna..
kalau tidak ..kantoi la!!heheh

sekian..

INI PULAK GELAGAT PENIAGA ONLINE..

Assalamualaikum...



Biasa kat facebook kita tengok ramai pelanggan yang
tak berapa cerdik dalam proses pembelian barang melaui online .
ada yang baru bank in duit terus nak suruh peniaga pos barang.
Ada yang belum bank in duit tapi dah tunjuk resit bank.
Ada yang baru tanya pasal barang tapi
bila soalan tak dijawab 5 minit dah marah2...
macam2...

Ni pulak cerita pasal gelagat peniaga online ..

Pembeli: Kak ..yang ni ada  lagi tak?..(merujuk pada gambar yang dia post)

Penjual : ada....bila nak buat bayaran..?

Pembeli : kalau bayar hari ni bila dapat?

Penjual : tengahari esok baru saya pos.Paling cepat lusa dapat la.Dah bayar nanti sertakan bukti pembayaran ye.

Pembeli : harga sekali dengan pos berapa?warna lain ada tak?kalau kulit ada alahan boleh pakai ke?

Penjual : Rm53..kena cepat2 sebab ni terhad.lepas ni tak de dah.kalau ada mybank2u boleh buat bayaran terus sekarang.

Pembeli : Saya fikir dulu la.malam ni saya comfirm balik nak ke tak nak.

penjual :ok..

sebenarnya boleh je saya cakap nak masa tu jugak.tapi sebab asyik2 citer pasal bayaran tu terus saya jadi tawar hati.kan bagus kalau dia sembang2 pasal barang tu dulu.sebab saya tanya ,dah tentu la saya nak tahu.tapi asyik cakap pasal bayaran.

malam..

Penjual:salam dik..nak tak barang tu.kalau tak nak saya nak bagi pada orang lain.

Pembeli : ok..tak pe la kalau macam tu.saya tak nak la.

penjual; ok..

pagi...

"salam dik..
nak tak perfume tu..ada lagi sebotol ni.
warna biru.."

saya: erm...malas nak layan..

Tapi saya tahu tak semua macam ni..saya dah selalu beli barang melaui online.cuma yang ni je ragam nye macam ni...mungkin dia baru berniaga.Tak pe..pengalaman mematang kan kita..kan??

sekian..

RESEPI SAMBAL TUMIS SOTONG

Assalamualaikum....

Ada kawan saya yang bertanya macam mana nak buat sambal sotong?
kawan saya tu bukan lah orang yang pandai memasak
tapi dia selalu tanya saya bab2 masakan ni
padahal saya pun 2x5 je dengan dia..ekekeke..

Ini sambal sotong yang entah bila saya masak.
jadi saya nak kongsikan kat sini sambal sotong versi saya pulak.
Biasalah..saya punya resepi bahan2 nya mudah2 je..


saya tak suka masak makan tengahari dengan  bahan yang  sarat sangat. 
kalau boleh tengahari tu masak yang simple2 je..
jadi jom tengok bahan2 ringkas untuk buat
sambal sotong yang ringkas tapi sedap.

bahan-bahan

10-15 ekor sotong (potong tebal2 dan bersihkan..)
5 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih 
5 tangkai cili kering
1 sudu serbuk kunyit
sedikit air asam jawa
1 biji bawang besar
garam
minyak

cara-caranya:-
kisar bawang merah,bawang putih,cili kering dan serbuk kunyit..
lepas tu tumis bahan2 tersebut..
bila dah pecah minyak
masuk kan sotong..
jangan masak sotong terlalu lama sebab nanti air sotong tu mengering dan sotong
rasa tawar je..
kemudian masuk kan air asam jawa.
masuk kan garam dan bawang besar yang dihiris.tunggu mendidih sekejap dan   angkat.


Ada orang masuk kan sos tapi saya memang tak makan sos.
saya lebih suka rasa cabai kering tu.
bagi saya apa2 makanan kalau dicampur sos
akan hilang rasa sebenar bahan2 dalam tu..
sebab dah di ganggu dengan rasa sos.
jadi kalau air asam jawa tu tak berjaya memekatkan kuah sambal tu
biasanya saya akan bubuh air bancuhan tepung jagung sikit..

sekian..

JIKA SUAMI TERPAKSA BERJAUHAN DENGAN ISTERI.....

Assalamualaikum...




Ada rakan2 sekerja suami saya yang dihantar oleh pihak syarikat ke
luar negara baru2 ni..
Saya pernah tanya pada suami..
"kalau la abang dapat tawaran kerja atau MK (nama tempat kerja suami)
nak hantar abang kerja kat luar negara jauh2 nun,abang pergi tak..?"


...dan suami saya jawab tak..
Rupanya memang dia pernah dapat tawaran tu
tahun lepas.Tapi dia tak mahu..
katanya sebab memikirkan saya dan anak2 yang masih kecil2 lagi
tak sanggup rasanya nak tinggal..

Bukan takut saya tak boleh nak berdikari
tapi kata suami dia sendiri tak sanggup dan takut sampai sana
dia akan rasa kesal dan bersalah..
kalau pergi setakat seminggu dua tak pe la.
tapi sampai makan tahun tu dia tak sanggup..

Bagi suami saya..
tempat dia adalah di sisi saya dan anak2.
Tugas utama suami bukan semata2 mencari duit untuk keluarga
tapi tanggungjawab seperti melayan anak2,
bagi didikan agama pada keluarga,
bantu isteri kalau isteri dalam kesusahan ..
itu semua pun satu kewajiban..

Jadi kalau dia kesana dan saya seorang disini menguruskan anak2
dia rasa seperti tidak bertanggungjawab pulak.
Apa guna kalau dia disana dan saya disini
tapi hati dia disana tak tenang sebab asyik memikirkan
kesusahan isteri menjaga anak2 kat sini.


Jujurnya saya mengaku saya sangat bertuah dapat dia.heheh..
sebab memang dari dulu lagi kami menjadi keutamaan nya.
saya faham tak semua orang bernasib baik seperti saya..:p

Ada suami atau isteri yang tak boleh nak tolak jika
dapat peluang bekerja di tempat lain dengan bayaran yang lumayan.
Kita bukan berada di tempat yang sama..kan??
jadi nasib kita juga dah tentu tak sama dan ada sesetengah perkara
yang awak tak boleh elak kan..

Saya cuma berharap..
jika  ada kawan2 yang terpaksa berjauhan dari suami
kuatkan lah semangat.Anggap itu satu pengorbanan
untuk awak dan suami melalui kehidupan yang lebih
sempurna di masa depan bersama anak2.


sekian...

Wednesday, 24 September 2014

GIVEAWAY SEPTEMBER BY KARYA MAHIRAH

DIA KATA BLOG DIA BLOG HAMPAS JE..

Assalamualaikum...

Giveaway ni 3 hari je ..
jadi cepat2 join...
kalau tak melepas pulak hadiah rantai loket love tu ye..


Maisara tanya..
"ibu...ni emas ke.??'

Emas ke,tembaga ke,plastik ke..
kita ambik je Maisara oi..
orang nak bagi..ehhehehe..
Benda free siapa tak mau?kan??

siapa nak berentap dengan kami anak beranak boleh la join
jugak GA ni..klik banner atas sekali tu ye..
Unik jugak nama blog ni..
macam no tel pulak..
tapi rasanya ni tarikh dia mula tulis blog kot..kan??

saya tag

fiza
herba tihara
yui


sekian..

"SAYA MALAS NAK KE BLOG DIA..."

Assalamualaikum...



"malas nak pi blog dia..
dia bukan datang baca2 blog kita pun.."

pernah terfikir benda ni tak??
kalau pernah,sila buang jauh2
fikiran yang macam tu..

Kita singgah je blog dia..
komen je la..
tinggalkan jugak url blog kita di shoutbox dia jika ada..
Untung2 ada orang nampak link kita kat komen dia tu..
dan mana tau ada blogger  atau pembaca lain 
yang datang ke blog kita melalui link tersebut

Dan salah satu cara nak perbaiki rank alexa kita
ialah dengan meninggalkan komen di blog kawan2..

sekian..





SIANG MENGEMIS DAN MENANGIS,MAKAN MALAM DI HOTEL LIMA BINTANG

Assalamualaikum...

Kelakar pun ada..sedih pun ada bila baca satu cerita pasal pengemis di China ni.kalau di waktu siangnya dia mengemis bersama 2 lagi ahli keluarganya.sambil menangis-nangis dan merayu2 simpati sesiapa yang melintasi mereka.



Nampak sedih sekali nasib 3 sekeluarga ini.Si ayah terbaring kaku mengaharapka ihsan orang ramai malah pakaian mereka compang camping.



Namun siapa sangka Sarapan pagi 3 beranak ini di restoran makanan segera.Dengan beralaskan burger dan waktu tengahari mereka menjamu selera dengan daging dan minum bir.Kemudian pencuci  mulut mereka dengan tembikai serta ais krim.


Ketika malam menjelma mereka menjamu selera di restoran mewah di sebuah hotel 5 bintang.Malah mereka dilihat singgah di sebuah kedai barangan mewah.

Zaman sekarang macam2 cara untuk buat duit.Bukan saja di China,malah di Malaysia pun perkara2 begini tak mustahil ada erlaku.Agaknya mungkin ini lah sebab nya kenapa kita rasa sayang nak hulurkan duit pada pengemis tepi jalan.

sekian..