Skip to main content

RESEPI SPAGHETTI MUDAH DAN RINGKAS

Assalamualaikum...

Menu malam semalam ialah spaghetti
Macam2 cara masak spaghetti aku dah try.
Tapi Maisara ni ada je komplen nye..
Ada je tak kena.
Sampai la satu hari tu aku ubah resepi
spaghetti tu jadi ala2 melayu..
Makan la jugak sikit..

Sejak tu macam ni la aku masak spaghetti.
Nak resepi?ok..salin...salin!!



Hehe..ingat tak dulu masa kita kecik2 tak dak intenet
macam sekarang bila ada rancangan masak2,
Mak kita,akak kita,maklang kita..
Selalu cakap gini.."salin..salin.."
Sambil pegang pen dan buku kecik..
Kekonon nya nak buat la..
Tapi ,kertas resepi tu sampai warna coklat,
Tak jugak di buat nya apa yang dia sibuk salin tu..

Ok..jom tengok resepi nya..
Cakap banyak sangat macam Chef wan je..

Bahan-bahan

Sebungkus spaghetti
4 sudu minyak zaitun
1 biji Bawang holland-di cincang
3 ulas Bawang putih-dicincang
Daun ketumbar-di hiris halus.
Cili padi-potong halus2
Serbuk lada hitam-hujung2 suduje
Daging-suka hati nak banyak mana.potong nipis2 je..
Udang kering-ditumbuk halus
Garam

Cara-caranya

Rebus spaghetti.kemudian tos kan.
panas kan minyak zaitun
Tumis bawang dan bawang putih.
Masuk kan daging dan udang kering..
Masuk kan garam .tunggu hingga daging masak.
Masuk kan spaghetti dan daun ketumbar
Kacau2 dah siap..
Boleh makan..


Anak2 aku suka aku masak spaghetti gini
Sebab ada rasa pedas2 tu.
Kalau buat macam ada sos prego
Tu memang diaorang tak makan.
Tekak melayu..biasala..
Hehheh

Sekian..







Comments

  1. Suka masak spageti sbb sonang tak renyah. Pandai2 olah sndiri supaya sedap dgn tkk melayu kan...hihi

    ReplyDelete
  2. sedap!
    ni yg tringin nk buat jgk ni :)

    ReplyDelete
  3. lame x makan spageti ni camni..aritu mkn yg sos bolognise tu je

    ReplyDelete
  4. salam. alamak..sedapnya sis!

    ReplyDelete
  5. nmpk pon mmg sedap je..
    y penting mudah n simple

    ReplyDelete
  6. kalau bab spagheti..serah dekat adiks hida tu..pakar gila..sedap smpai teringat2 hehee..

    ReplyDelete
  7. Salam, hahaha okay part salin resepi kat TV tu mmg sgt nostalgia bagi aku, sbb aku dgn mak aku selalu buat dulu..paling aku suka salin resepi biskut raya, dan mmg dah jadi coklat pun kertasnya, tp masih ada dlm simpanan mak aku..owh zaman dh berubah T_T..haha, tekak melayu, kadang2 aku rasa western ni xsedap sgt pun, cuma dia berkhasiat lah ..hehe

    ReplyDelete
  8. betul la diana. kita ni sbb tekak melayu. suka kalo ada rasa pedas skit then ada perencah mcm udang kering tu. tambah pulak ada daun ketumbar. mmg naik rasa dia.

    ReplyDelete
  9. sedapnya...nak try la..tp nak membeli minyak zaitun tu asyik lupa jek..

    ReplyDelete
  10. Saya pun memang sentiasa ada stok spaghetti kat rumah. Kalau malas masak je, memang makan spaghettilah jawabnya. Cuma yang sulung tu je yang tak suka. Tekaknya rasa mi goreng tu lagi best dari spaghetti ni.

    ReplyDelete
  11. spaghetti goreng kampung la kirenya ni kak :)

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …