Skip to main content

RESEPI KEK PISANG YANG SEDAP DAN GEBU

Assalamualaikum...

Aku nak share dengan korang resepi kek pisang nih.
mesti jadi punya..
aku pernah cuba resepi kek pisang lain tapi tak berapa best kejadian nya.
tapi resepi kek pisang paling mudah ni  betul2 jadi..'tambah pulak bahan2 pun tak banyak.
resepi asal aku ambik dari sini.
Dulu dah buat entry sama dengan resepi ni..
kali ni aku update sekali dengan resepinya..



RESEPI KEK PISANG GEBU DAN MUDAH

bahan-bahan:-
2 sikat pisang masak. (anggaran 15-20 biji)
3 cawan tepung gandum
1 sudu soda bikarbonat
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
4 biji telur

cara-cara:-

~ lenyek pisang.dalam resepi asal katanya lenyek guna gelas supaya urat pisang tu tak putus.jangan di masuk dalam pengisar ye.kalau aku cuma guna tangan je..

~Lepas tu ayak soda bikarbonat terus ke dalam pisang tadi.lenyek lagi sampai pisang agak berbuih.bukan la berbuih macam buih sabun tu tapi buih sikit2 la.

~Blend telur dan gula sampai berbuih dan gula hancur.Nak guna hand mixer pun ok.lagi senang nak basuh.lepas tu masuk kan minyak masak.kacau2 je bagi sebati.tak pun blend kejap.dalam 4,5 saat.

~lepas tu tuang teluar yang dikisar tadi dalam pisang lenyek tadi.kacau guna senduk,masuk kan pulak tepung.kacau lagi sampai sebati.

~sapu loyang kek dengan minyak atau majerin.lepas tu tapur tepung gandung dalam loyang.rata2 kan tepung tu.lebihan tepung tu kena keluarkan.aku pernah try sapu minyak je.tapi lekat jugak.bila sapu tepung tak melekat dah.

~kemudian masuk kan adunan dalam loyang.bakar 40 minit dengan suhu 180'c. ikut oven masing la.Sejuk kan kek sebelum keluarkan dari loyang

*panas kan oven dulu sebelum bakar kek
*bila kek merekah kat atas,tutup api atas.guna api bawah je.
*atas kek aku ni aku bubuh coklat bar.sagat je coklat bar tu atas adunan kek sebelum bakar.

selamat mencuba ye..

sekian


Comments

  1. nampak cam sedap...terliur la..

    ReplyDelete
  2. pernah buat kek pisang bakar dalam pemanggang ajaib.... tak berapa sedap..kek pisang agak kering.

    ReplyDelete
  3. Dah terlioq. Nak kena pi cari pisang ni.

    ReplyDelete
  4. kalo kukus boleh ke? kita ni takde oven tapi teringin plak nak buat kek. hehe.

    ReplyDelete
  5. sedap nampaknye.. resepi pun senang :)

    ReplyDelete
  6. wahh... best ni kak.. deno tengok ni pun dneo tahu sedap.. biasanya deno makan kek pisang yg kat kedai jual tu... hihi

    ReplyDelete
  7. Simple jer resipinya yer. Tak pernah buat kek pisang lagi.

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …