Skip to main content

BAHAYA PENGAMBILAN BUAH YANG MASAM KETIKA HAMIL

Assalamualaikum...



Ketika mengandung kebiasaan nya wanita akan
kerap makan buah yang masam.
perkara ini normal bagi mereka yang hamil
kerana buah yang masam boleh mengurangkan
rasa mual ketika mengandung.
Namun pengambilan buah yang masam
ini ada baik dan buruknya..

kebaikan:-
1-mencegah Diabetes kehamilan kerana dapat
mengawal kadar gula.

2-tekanan darah menjadi stabil kerana kandungan mineral nya.

3-mencegah sembelit



Namun pengambilan buah yang masam secara berlebihan akan memudaratkan kesihatan si ibu.

1-kandungan vit C yang tinggi boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran pramatang

2-boleh menyebabkan dehidrasi pada si ibu.

3-boleh bertindak balas terhadap ubat yang di makan contohnya aspirin dan ibuprofen.


berhati-hati dalam mengambil setiap maknan terutamanya ketika sedang hamil.
setiap maknan boleh menjadi racun jika diambil secara berlebihan..

sekian..

Comments

  1. eish!
    sedap glew buah mangga tu
    masam2 mnis...ermmm..yummy2 :)

    ReplyDelete
  2. x mngandung atau mengandung..memng x suke mkn masam..

    ReplyDelete
  3. Makan berpantang ni bukan je takat ibu mengandung je yang kena follow, si bapa yang tak mengandung pun kena follow juga. Makan apa-apa pun, bila secara berlebihan memang boleh mengundang penyakit.

    ReplyDelete
  4. nak makan boleh..tapi berpada2...terliurnya tengok gamba pelam tu..haha..

    ReplyDelete
  5. aiseyyy..bahaya jgk..
    peknen kali ni dh la xlalu makan..nk yg masam2 je..

    ReplyDelete
  6. Bahaya jugak makan benda masam ye. Kena kawal jugak tu.

    ReplyDelete
  7. tq for sharing..
    tp time pregnant lg ramai y suka mkn msam2 kan...

    ReplyDelete
  8. buah mangga tu mmg superb...sedapnyaaaaa....

    ada jugak yang tak bagusnya kan...
    tq share info...

    ReplyDelete
  9. lawan dengan kicap pon sedap tu...!

    ReplyDelete
  10. Kat depan rumah ada pokok mangga...
    time dia lebat berbuah...tak teringin pun nak makan..bila tak musim...rasa teringin pulak nak makan mangga muda

    ReplyDelete
  11. Salam, entry berinfo yg bagus...maybe ambil sikit2 je boleh lah kut...jangan banyak2, mmg bahaya..ish3

    ReplyDelete
  12. Uish sdpnya yg muda tu! Haha

    Betul la kan, mkn tak ingat dunia mmg dtgkan mudarat. Byk benda lain blh ambik utk kurangkan mual . Takkan asik nk kunyah benda masam je . Mkn tu beringat bak kata org tua

    ReplyDelete
  13. sedap pulak deno tengok mangga ni.. makan pulak ngan kicap, lenyek cili api

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …