Skip to main content

TIPS SUPAYA NAMPAK CANTIK KETIKA SELFIE

Assalamualaikum...


Selfie memang menjadi trend sekarang ni..rasanya trend ni akan berlarutan entah sampai bila pun aku tak tahu..snap!!lepas tu bila gambar kita nampak KO kita pun delete..snap lagi..sampai dapat yang cantik baru kita post.hehehh..Ada caranya untuk dapatkan gambar yang cantik tanpa perlu kita snap berulang kali..

1-wajah bebas dari minyak.
sebelum selfie angan biar muka berminyak.lap2 le sikit..memang wajah yang neutral lebih digemari tapi tak perlu sampai nak tayang minyak2 kat wajah kita nih.eiii..takut jadi bahan kutukan pulak.maklum la sekarang ni pantang gambar lawak sikit dah orang share merata.takut jugak jadi bahan gelak orang sekeliling.



Touch up
2-tak salah kalau kita berikan sentuhan sedikit pada wajah kita.mungkin boleh kita sapu sedikit pelembab bibir dan sedikit penekanan pada mata dengan penggunaan maskara supaya wajah nampak segar.

senyuman
3-wajah yang dihias dengan senyuman pasti memberi kesan pada wajah kita.senyum yang santai dan manis lebih elok dari senyuman yang dibuat2.lebarkan senyuman dan jangan biarkan gambar anda kelihatan hambar.

sudut yang menarik
4-Anda sendiri tahu dari sisi mana wajah anda nampak menarik didalam gambar.tapi awas jangan terlalu kerap menggunakan sisi yang sama kerana ianya tak ubah seperti post anda yang semalam..heheh

latar belakang
5-pastikan latar belakang gambar dalam keadaan baik dan bersih.jangan sampai latar belakang nya tiba2 ada imej2 yang tidak elok mata memandang.Boleh mengundang salah faham pada yang melihatnya.

ok...jom selfie...



sekian..


Comments

  1. saya jarang selfie sebab muka selalu tak siap! haahaha!

    ReplyDelete
  2. wah... [petua selfie... hehehe

    ReplyDelete
  3. sekarang ni guna camera 360.. jerawat pon xnmpk.. muka mur ja...

    ReplyDelete
  4. okeh lepas ni nak selfie..
    harap jangan muntoh..hihi :)

    ReplyDelete
  5. sblm selfi kna amk kra semua dlu bg npk cntik.hehe

    ReplyDelete
  6. Sekarang nak selfie dah mudah sikit sebab dah ada hanset yang ada dua kamera. So, boleh pilih yang kat depan tu. Kira shoot selfie macam tengok muka dalam cermin jugak la. Hehe

    ReplyDelete
  7. wahh tak sangka selfie pun ada tips. boleh guna ni xD

    ReplyDelete
  8. Selfie...melambak dlm hp...tapi bukan untuk publishing. Selalu selfie dgn anak2

    ReplyDelete
  9. berselfie pun ada tips rupanya

    ReplyDelete
  10. berselfie pun ada tips rupanya

    ReplyDelete
  11. Tips paling terbaik sekali guna camera360. Haha

    ReplyDelete
  12. selgie pun jaranglah nak post kat mana-mana...segan.

    ReplyDelete
  13. Saya rasa saya lah org yg x reti berselfie. Buruk benar. Nk senyum camne pun x reti klu snap sendiri. Sbb tu selalu selfie ngan ank biar org tgk ank2 je.

    Wahhh dah ada iklan tu.. Tq diana:)

    ReplyDelete
  14. saya tambah lagi satu tips berselfie:
    sediakan apps untuk editing gambar dalam smartphone.. biar muka kalau gelap nampak cerah, kalau berjerawat, nampak clean jer.. hehe
    apa2 pun kalau berselfie jgn la kat toilet ..

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Ada ramai juga yang berselfie dengan wajah yang sungguh pelik kerana bagi mereka kepelikan itu adalah satu kelebihan...

    ReplyDelete
  17. akk kurang sikit selfie ni...malu2 ...kkeeee

    ReplyDelete
  18. mari berselfie...hakikatnye saya jarang berselfie..malu2..

    ReplyDelete
  19. teringain nak tengok gambar selfie akak.tahap teringin nak tengok.. kalau tak makan roti canai 2 purnama pon saya sanggup kahkahkah

    ReplyDelete
  20. Salam. haaa tu dia sampai berselfie pun ade tips ni..haha..nasib aku kurang gemar ber-selfie, sbb malu tunjuk muka sendiri :p haha

    ReplyDelete
  21. Dulu masa bujang suka la selfie. Sbb takde keja, pastu masa tu comel lagi. hahaha. Skrg terlebih comel plak. Kalo selfie pastu upload gmbr then org komen, wah makin tembam, nnt aku jgk yg sentap.

    ReplyDelete
  22. Dari dulu sampai sekarang memang tak suka bergambar, apalagi nak berselfie :)

    ReplyDelete
  23. latar belakang tu yang paling penting kalau nak selfie..orang lebih focus pada background dari image utama :)

    ReplyDelete
  24. yang penting senyuman tu..wajah bertambah serinya dengan senyuman..kalau muka cantik tapi susah nak senyum, tak cantik gak jadinya..hahaha

    ReplyDelete
  25. Selfie pun ada tips..jgn main main..hehehe

    ReplyDelete
  26. Selfie pun ada tips..jgn main main..hehehe

    ReplyDelete
  27. tak pandai nak berselfie. tapi tips yang diberikan oleh Diana Rashid bolehla saya cuba.

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum diana...bestnya dpt kongsi tips bila nak selfie kn...;)

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …