ANAK,SMARTPHONE,LAPTOP DAN KOMPUTER

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..
sekarang ni anak2 aku dua2 nya bukan
lagi pengguna tegar smartphone..heheh..
bukan tu je,..komputer dan laptop
pun dah tak minta ,macam dulu2..

Dulu,Maisara ni sampai aku tengah tidur pun
dia curi2 ambik tab,..
sorok tab,enpon dibedal nya..
sorok dua2 laptop pulak dia hadap awal2 pagi..

tapi sekarang ni tak berani dah..
Mikhail pun sama,tak de la
macam dulu.dulu pantang nampak aku pegang enpon
dia pun sibuk la datang nak tengok apa kita buat.
'sampaikan pergi keluar dia nampak budak dok pegang tab/enpon
laju je dia pergi kat budak2 tu,
siap nak rampas lagi.

Tapi sebab aku nekad tak nak diaorang
cuma tahu bertenang cuma bila ada smartphone,
aku ajar cara lain bila diaorang macam memberontak,
merengek sunyi,boring tak buat apa..
yang pasti aku tak kan sesekali bagi smartphone.

Apa yang aku buat cuma luangkan
lebih masa dengan diaorang.
tab,enpon memang ada kat atas meja ni
tapi aku nak tunjuk kat diaorang
walaupun benda tu ada depan mata ,
tak semestinya kita kena guna dia.

Tapi kan...
Maisara dah besar sekarang..
aku terpikir yang dia perlu tahu jugak nak guna komputer..
jadi setiap sabtu boleh guna komputer ayah
cuma untuk 3 jam sehari.
cuma hari sabtu..
hari lain tak boleh..
Cuma komputer ayah sahaja....

sekian....

Post a comment

18 Comments

  1. dunia semakin ke hadapan kan

    ReplyDelete
  2. ye lah kak..budak sekarang membesar dengan gadget canggih² je kan..bagus cara akak tu..balance kot :)

    ReplyDelete
  3. bagus, anak2 dengar kata :)

    ReplyDelete
  4. betul la kalau kita luangkan lebih masa utk anak2..dia xkan pandang gadjet2 ni sume

    ReplyDelete
  5. Mengenal dan tahu cukup sekadar asasnya saja..kalau fanatik takut terkesan juga pada kesihatan..

    ReplyDelete
  6. ini cabaran utk anak2 skrg. samada kita mampu mengatasinya atau kita sm2 hanyut dgn nyer...

    ReplyDelete
  7. cabaran utk ibubapa skrg nih la.. huhu

    ReplyDelete
  8. Yup, bagus cara ni, bila kita luangkan lebih masa dengan diorang, jadi semua yg lain xdipedulikan ;D

    ReplyDelete
  9. macamana diana buat/ share la cara2 nak bg anak dah tak minat dgn gadgets.

    ReplyDelete
  10. eh, diana, lupa nak ckp. awk menang giveaway saya. nanti drop maklumat kat komen saya ye. [saya takkan publish]

    ReplyDelete
  11. Salam..haaa betul tu...sy ni kalau balik kampung, rimas betul dgn kanak2 zaman sekarang...fon sy ni bukan smartphone, fon biasa2 je yg xde apa2 yg canggih..bila bermesej dgn si pakwe, berderet keliling aku, sebab nak tengok fon aku, dan sibuk nak pinjam main game...halahaiii~~

    ReplyDelete
  12. Teknologi itu telah menjadikan manusia telah semakin hilang sifat2 manusiawi mereka. Dalam rumah sendiri masing2 menyendiri pegang henset, laptop, tab...komunikasi keluarga semakin terhad, ramai yg tersenyum sorang2 macam orang gila....

    ReplyDelete
  13. Emm bagus la ajarkan anak macam ni..anak saya setakat ni masih ok lagi..hehe..

    ReplyDelete
  14. Bagus nya anak2 diana. Semua parent kena ada displin mcm ni termasuk sy juga.. ;)

    ReplyDelete
  15. hehee..ok dah mention siap2 komputer ayah saja hehee..gud idea kak ^_^

    ReplyDelete
  16. rasanya kalau x install game okey guna teknly ni..

    main game yg tak tahan tu..budk2 x pernah puas..

    x nak jd sebelah jepun korea sana yg sgt addict sampai x bermasyarat orgnya..hidup dlm dunia maya..
    sedih nya..

    berkwan pn dgn kawan maya..sedih2..

    ReplyDelete
  17. besaq remaja nnt depa mesti ketagih blk tap, laptop n hp....:P

    ReplyDelete
  18. Dulu anak anak sy pun de tab memasing..tp sjak tab diorg rosak,mls nak betulkan dh...sbb bile de tab diirg dgn dnia masing masing...tp bile.xde tab alhamdulillah diorg de jugak nk main ngn kwn kwn kan..

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)