"YANG KAU MAKAN NI HALAL KE?"

Assalamualaikum....



Biasa nya bila kita makan kat luar,
makan yang best2 mesti lah kita nak ambik gambar kan??
sebagai kenangan..kadang2 sebab makanan tu nampak menarik..
atau mungkin jugak sebab itu
pertama kali makan kat tempat tu..

Tapi kan tak best la bila kita post gambar makanan
atau tempat kita makan tu ada yang tanya kita..
"halal ke?"
ish..geram nya..macam la kita bodoh sangt kan
sampai makanan halal dengan haram pun tak tau..
tak kan la kita masuk restoran tu dan order
"Babi masak kicap satu.."
aih..giler ke apa..

nampak giler jugak kalau kita masuk restoran yang tak halal
lepas tu post kat Ig atau fb..
giler memang giler..

rasanya sekarang ni kalau kita masuk
restoran2 yang ada jugak hidang makanan
tak halal dah tentu pelayan nya akan bagitau
sama ada dalam masakan tu ada bahan yang tak halal.

jadi lepas ni kalau singgah blog mana2 ,fb ke ,IG ke yang
ada gambar makanan tak payah la
sampai tanya tuan blog tu 'halal ke?'
padahal dah tentu2 nya tuan blog tu kita tau dia islam..

Lain la kalau dah kita tau tempat tu memang
makanan nya tak halal jadi kita komen terus..
"tempat ni makanan nya tak halal.."
senang kan..tak payah tanya2..

sekian..


Previous
Next Post »

19 komen disini

Click here for komen disini
14 April 2014 at 16:40 ×

hehehe.. manusia ni macam2 !

Reply
avatar
14 April 2014 at 17:06 ×

kalau nak tanye camtu, pm je sudah.

Reply
avatar
14 April 2014 at 17:06 ×

kalau nak tanye camtu, pm je sudah.

Reply
avatar
14 April 2014 at 17:19 ×

mengada ngada la tu tanya halal ke tak..

Reply
avatar
14 April 2014 at 17:19 ×

tapi saya ada jugak tanya kalau makanan yg org upload tu ada kontroversi status kehalalannya.. Yelah, sebab jadi kontroversi & ada yg muslim still makan kot2 la status halal & haram dia dah di putuskan secara rasmi. macam meatball kat IKEA dari sebelum tersebar kat laman sosial kontroversi status halal dia pun saya dah tahu. memang tak pernah makan even sampai sekarang kontroversi tu nampaknya senyap macam tu jer pun tetap tak makan

Reply
avatar
Tihara
admin
14 April 2014 at 17:55 ×

maybe cara dia tanya tu tak kena kan..
sekarang ni hot pasal peperro kan

Reply
avatar
Adam Faiz
admin
14 April 2014 at 19:18 ×

Hahaha.People.Macam-macam :) sabarjela~
NEW ENTRY: Siapa Betul Ni ?

Reply
avatar
Fuza Musa
admin
14 April 2014 at 20:06 ×

singgah sini....

lawa tak dress tu utk Fuza?
http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/giveaway-by-sha-malek.html

Reply
avatar
Jay Ar
admin
14 April 2014 at 21:58 ×

Itulah yg peliknya orang Melayu ni, halal yg mereka nampak tang makanan tu saja. Malah kalau penagih dadah dan kaki tonggang arak pun bila dihidang makanan yg meragukan dia akan tanya: "halal ke ni?", pada hal hidupnya hari2 bergelumang dengan benda haram.

Sebenarnya hidup dalam sistem kapitalis ni sukar nak lari dari benda2 tak halal: simpan duit dalam bank yg bercampur sistem riba halal ke? Makan gaji menggunakan sebahagian sumber hasil yg tak halal, halal ke gaji kita?? Dan macam-macam lagi persoalan halal haram yang kita tak dapat lari darinya....

Reply
avatar
15 April 2014 at 08:22 ×

Kalau orang upload pasal makan kat mana2 yang saya ragu saya takkan tanya tapi saya terus check kat JAKIM HALAL..Better gitu kot huhu

Reply
avatar
15 April 2014 at 14:40 ×

menarik isu nie kak..akak memberi saya idea untuk menulis pendapat saya tentang isu halal pasni..hehehe..nanti pinjam situasi nie and credit kat akak balik ek..hehehe

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
Siti Fatimah
admin
15 April 2014 at 15:03 ×

pernah jugak terasa nak tegur kengkawan yg suka makan kat restoren " Pork Free" tue...

tapi tak tau nak tegur cam ne la..

Reply
avatar
16 April 2014 at 15:12 ×

Kita selalu kena macam ni. Sentap juga. Sampai deletelah komen dekat IG. Hish.

Reply
avatar
ain diyana
admin
16 April 2014 at 15:37 ×

jwb kat org tu.. "makanan ni halal.. yg haram perangai ko tu.." hehehe itu jawapan kalau nk bergaduh la.. sabar ye kak :)

Reply
avatar
Amanda Suria
admin
16 April 2014 at 15:42 ×

oh gosh...i face the same prob masa i upload kisah i bawak anak i makan kat TGIF baru2 ni..terus masuk komen kata TGIF x disahkan status halalnya...masa tu i rasa sangat menyirap tau...pas tu dapat plak komen dari anonymous ckp.."wei ppuan ko bagi anak ko makan kat tempat x halal..mak apa ko ni" memang i rasa down sgt masa tu...for me simple..as i kerja siang malam susah payah cari duit..sesekali i nak treat anak i makan kat tempat mewah dan i yakin ianya halal..dan yang berkunjung pun ramai islam...makanya i ignore je dia..yang penting diri kita dan pemahaman kita tentang halal haram...

Reply
avatar
Yumida Huda
admin
16 April 2014 at 17:54 ×

lg mau tanya kan. bikin panas je. hihi. keep calm ye kak.

Reply
avatar
aswadz
admin
26 April 2014 at 17:52 ×

pernah kena gak. tp nak buat mcm mana. kena la jwb ngan humble "mesti la halal".

Reply
avatar
Mommy Cici
admin
12 November 2015 at 15:45 ×

penah jugak kena.apa punya soalan daa. paling tak boleh blah kalau kita makan kedai India Muslim dok tanya halal ke tak .pertikaikan itu ini. tapi dia sendiri post gambo makan kat restoran memahal yang serve beer. apa beza

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment