Skip to main content

TIDUR HANYA 1 JAM SEHARI

Assalamualaikum...



Apa rasa bila kita tidur sejam sehari..
1 jam saja??aduh..
tak pernah buat..
paling kurang aku tidur 4 jam je..
Tu pun jarang2 la..
hahahah...

'Jenn Scwaner, seorang rakyat Florida mengaku
hanya memerlukan  4 jam satu hari untuk tidur.
lagi yang lebih mengejutkan, Pat Pallentino,
ayah  Jenn Scwaner  kadang-kadang hanya tidur selama 1 jam sehari.

Kajian ada menyatakan manusia  dengan kemampuan
 ini hanya ada 1% dari jumlah populasi.
Mereka memiliki kelainan gen yang membuat
tidur mereka tidak seperti manusia normal lainnya
yang memerlukan 7-8 jam sehari untuk tidur.'

-nydailynews.com-

Bagi orang kuat tidur macam aku ni
bagi 24 jam untuk tidur pun kami boleh kot..
tapi tak pernah cuba lagi la..
hahahah

sebenarnya kan hidup kita ni bukan untuk tidur..
tapi untuk kerja...ini kenyataan,..
kita bangun pagi jam 6.
balik kerja jam 6..
12 jam dah..
tak kan jam 6 tu balik2 terus tidur ..kan??
buat itu ini dah jam 10 malam..
baring2 paling cepat kita tidur 11 malam..
11-6 = 7 jam..

7 jam je kita rehat kan diri dengan cara tidur.,
guna tenaga 16-17 jam..
patut la ramai orang sakit mental..kan??

sekian..

Comments

  1. Memang. Qila pun rasa mah mental dah ni ehehehe.
    Hm. Haritu qila ada baca, manusia patut bekerja 40 jam je seminggu tapi hm *angkat bahu*

    cewah hehe.
    Patut lah ramai mental xD hihi

    ReplyDelete
  2. acik setiap hari tidur 2 jam sebab tak boleh tidur.. ya Allah sakti kepala

    ReplyDelete
  3. Org yg kuat mental je bleh tahan ni.

    ReplyDelete
  4. Kalu ikut doktor pun nasihat kena 7,8 jam tido. Baru betul rehat.

    Tapi Kak Aziee pernah la tido sejam, kadang 2 jam jer. Masa outstation dan kena stayback projek urgent dulu dulu.

    Skang dah tua, tak larat dah rasanya.

    ReplyDelete
  5. Hadui, jap nye dia tidur..hmm tp klw waktu dia tak tidur tu dia duk berehatttt je, boleh lah agaknya..haha..
    mase study dulu, 3 hari xtidur sebb buat assignment, siang keluar shooting, blik malam edit smpai ke subuh, jumpe lecturer, REJECT !! time tu jugak terus keluar lagi shooting, hantar reject lagi ! Ya allah, mcm nak mati and mental time tu..haha

    ReplyDelete
  6. ciktom pernah tido 2 jam..mmg sepanjang hari rs bengong semcam je...sib baik shari...kalau sminggu mmg blh jd giler agaknya..huhu...

    ReplyDelete
  7. masa kerja lagi banyak dari rehat kan..kalau 1jam mmg tak cukup laa

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …